Besøg i Favelaerne – Rio de Janeiro, Brasilien

Besøg i Favelaerne i Rio de Janerio, et besøg vi på forhånd havde besluttet vi ville opleve.  Rio er ikke kun sol, samba, strand, smuk natur og glade mennesker. Der er også en anden virkelighed. I Rio står kontrasten mellem rig og fattig tydeligt frem. Et besøg i byens slumkvarter, var medvirkede til at vi oplevede denne kontrast på meget nært hold.

Besøg i Favelaerne - Rio de Janeiro, Brasilien

Fakta om farvelaerne

I Rio er der 400 favelaer, som er bygget af de fattige. Overalt i Rio ser du favelaerne, som ligger oppe af bjergskråningerne. Mange mennesker siger, at det er de folk som bor i favelaerne der har den bedste udsigt i Rio. Farvelaerne ligger højt oppe og herfra kan du få en smuk udsigt ned til havet og strandene.

Bjergene gør at rige og fattige dermed bor side om side, så du kan i Rio opleve at bo i en rigtig dyr lejlighed din udsigt er til en favela. Det er da kontrastfyldt!

Guidebøgerne advarer mod favelaerne, og du skal heller ikke begive dig ind i en favela alene. Hvis du vil besøge en favela, skal du arrangere en guidet tur igennem et bureau, som har de lokales godkendelse til at besøge dem. Der er ingen politi i farvelaerne og i mange af dem er de lokale magthavere narkohandlerne, så det kan hurtigt blive en vovet oplevelse at gøre det alene.

De fleste sambaskoler og de flotteste kostymer stammer faktisk fra favelaerne, godt hjulpet på vej af masser af narko penge. Vi havde booket en tur hos Marcelo Armstong, han talte engelsk og havde lokal godkendelse. Han boede selv i en favela, dog ikke i en af dem vi besøgte. Besøg i Favelaerne - Rio de Janeiro, Brasilien

Rocinha farvelaen

Vi blev afhentet på vores hotel og kørte rundt og så lidt af byen, sambaskolen, nogle særlige områder i byen, strandene og bygninger.

Herefter kørte vi til den største farvela i Rio som hedder Rocinha, og ligger i området Sao Conrado. Indbyggertallet er lidt uklart, svært at opgøre men der gættes på alt fra 70.000 til 200.000.

Denne favela er benhårdt styret af narko og slevfølgelig ligger der lige udenfor en mindre politistationen. Vores guide fortalte, at de indenfor i farvellen bruger opsendte balloner til at kunne advare hinanden, når politiet ankom og laver razzia. Så det med politistationen og nytteværdien af den var nok mere navn end gavn.

Opsendelsen af balloner sker ofte og der er rigtig mange dødsfald, specielt i denne favela. Vi så først favelaen udefra, for bagefter af køre ind til den rimelig store hovedgaden. Her fik  vi fik lov til at gå lidt rundt men kun på hovedgaden som det bestemt blev pointeret.

På afstand ser favelaerne helt maleriske ud med murstens og træhuse oppe ad bjergskråningen, men indenfor og da vi kom helt tæt på, var vi ikke i tvivl. Det er et slumkvarter. Dårligt selvbyggeri, uden regler og de sanitære forhold, er der ikke brugt mange kræfter på. Mange steder så det også ud som om husene kunne falde sammen hvert øjeblik.Besøg i Favelaerne - Rio de Janeiro, BrasilienBesøg i Favelaerne - Rio de Janeiro, BrasilienBesøg i Favelaerne - Rio de Janeiro, Brasilien

Skræmmende tur rundt i Rocinha 

Vi gik ned af hovedgaden, som lignede en lille landsby med masser af boder og små butikker. Udover bygningernes beskaffenhed kunne vi også se masser af mennesker med våben. Vi fik af vide at vi slet ikke måtte bevæge os udenfor hovedgaden.  Vi vovede dog at kiggede ned af sidegaderne, hvor vi kunne se små drenge stå på vagt med maskingeværer.

Vores guide informerede os om, at disse drenge var de mest farlige og utilregnelige, forbi de ofte er påvirket af narko. Stemning var rigtig ubehagelig. Vores guiden fortalte at vi ikke måtte tage billeder og kameraerne skulle være gemt helt væk hele tiden. Vi synes egentlig ikke det var særlig rart at gå rundt i hovedgaden.

Den anden farvela

Vi kørte bagefter ud til en anden farvela, som var mere rolig og ikke længere er styret af narko. Her var der positiv stemning og de bruger en masse positiv energi på, at få børnene til at uddanne sig.

Vi besøgte en lille skole, talte med børnene, som var glade for vores besøg og gladelig viste os alle deres tegninger. En livsbekræftende positiv oplevelse at se at der selv mellem de enkelte farvelaer, er så store kontraster. Besøg i Favelaerne - Rio de Janeiro, BrasilienBesøg i Favelaerne - Rio de Janeiro, Brasilien

På rundtur i farvelaen

I denne favela som kun er adskilt med en mur ind til de velhavende, kunne vi sammen med guiden gå frit rundt. Her kom vi helt tæt på. Vi kunne nu rigtig se, at det er slum. Bygningerne som bare er opstået af ingenting uden hensyn til sikkerhed eller udseende. Der er brugt de byggematerialer som lige har været ved hånden eller det der havde været råd til.

Bygningerne ligger meget tæt, nærmest oveni hinanden. Vi var glade for vores guide, som førte os rundt i en labyrint af bygninger og mange små gader, som en favela jo er. Det foregik i et kuperet terræn, ad små gangstier hvor der nogle steder var trapper.

På turen kom vi helt tæt på og kunne kigge direkte ind i folks stuer. Her kunne vi konstatere, at der ikke er meget plads til en familie, tit var der kun et værelse som en hel familie boede i, med et vindue ud til en mørk kringlet gangsti. Besøg i Favelaerne - Rio de Janeiro, BrasilienBesøg i Favelaerne - Rio de Janeiro, BrasilienBesøg i Favelaerne - Rio de Janeiro, BrasilienBesøg i Favelaerne - Rio de Janeiro, Brasilien De mennesker som vi mødte på vores vej igennem favelaen var smilende og hilste. De virkede overhoved ikke tynget af, at bo i et slumkvarter med dårlig elektricitet og sanitære forhold.

I farvelaerne siger de: Vi har våben for, at beskytte os imod politiet.

Verden er ikke så entydig sort/hvid, der er jo ofte flere sandheder. Vores besøg i favelaerne, var en stærk oplevelse, som vi er glade for. En favela er ikke en attraktion, det er her livet der leves af millioner af mennesker hver dag.

Besøget satte gang i nogle tanker om verden og vores fordeling af goder. Besøget i favelaerne satte helt sikret vores samlede Rio oplevelser i perspektiv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »