Neon Museum med retro skilte – Warszawa, Polen

Neon Museum med retro skilte i Warszawa, var et godt besøg. Med kuldegrader omkring de –20 grader og en passion for retro ting, skulle vi selvfølgelig aflægge Neon Museum et besøg. Vi valgte at tage en taxa ud til Neon Museum. Det ligger lidt udenfor alfa vej, i en gammel fabriksbygning, SOHO Factory.

Neon Museum – Warszawa, Polen

Neon Museum – Warszawa, Polen

Ankomsten til SOHO kvarteret

SOHO kvarteret, hvor Neon museet er placeret, er blevet et hipt sted i Warszawa, hvor der også ligger masser af restauranter, barer, designerbutikker og gallerier.

Vel ankommet til Neon Museum med retro skilte, var vi glade for vores valg over at have taget en taxa. Det ligger ret gemt og ville ellers have været svært at finde. Vi brugte lige lidt tid på, at nyde den smukke gamle fabriksbygning udefra inden vi trådte indenfor.

Neon Museum – Warszawa, Polen

Fakta om Neon museet

På Neon museet er der samlet over 50 neonskilte og samlingen stiger stødt. Skiltene er fra starten af 50érne og perioden derefter. Neonskiltene var opsat under det socialistiske Polen i overensstemmelse med en gennemtænkt plan om. Skiltene skulle danne en integreret del af arkitekturen i de polske bybilleder.

De polske neonskilte blev designet af berømte grafiske designere, kunstnere og arkitekter og mange er meget smukt udført.

Skiltene mistede over tid deres popularitet og en masse begyndte at smide dem væk. Heldigvis var der en del der besluttede sig for at gemme de værdifulde skilte. Siden 2005 har Neon Museum med retro skilte samlet skilte, som i dag kan nydes af offentligheden.

Neon Museum – Warszawa, Polen

En social historie

Men neonskiltene er ikke bare smukke, de fortæller også en vigtig social historie. Under Den Kolde Krig var der ingen private virksomheder i Polen. Dengang var neon skiltene statsejede. Så selvom de lysene skilte annoncerer for både parfume, sportsudstyr og vesterlandsk alkohol, kunne disse varer ikke findes i butikkerne.

Neon Museum – Warszawa, Polen

Neon Museum med retro skilte

Vores besøg på Neon Museum med retro skilte, var en god oplevelse. Det at vandre rundt og opleve disse enorme skilte i den smukke mørke gamle fabriksbygning, var fascinerende. Museet er ikke særlig stort, hvis vi tillader os at lave en sammenligning med det noget større The Neon Museum i Las Vegas.

Men at opleve de gamle socialistiske skilte der reklamer for varer, som var ikke eksisterende i butikkerne var både en sjov og historisk oplevelse. Neon Museet er en social historie fortalt i neonskilte.

Neon Museum – Warszawa, Polen

Neon Museum – Warszawa, Polen

Neon Museum – Warszawa, Polen

Tip

Hertil kan dit besøg på museet med fordel kunne gøres, mens du nyder nogle timer i SOHO kvarteret inden du hopper i en taxa og køre tilbage til centrum.

Neon Museum – Warszawa, Polen

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.