Rejsetanker om Marokko

Vores rejsetanker om Marokko, efter en skøn uge. Ønsket om lidt varme, masser af lys og se solen, blev fuldt ud indfriet. Vi nød det især efter at have forladt det kolde snedækket Danmark. At rejse til Marokko har i mange år, været et ønske for os. Det var dejligt at få det opfyldt og det skuffede os på ingen måde, men overraskede meget positivt.Marrakech – Marokko

Kulturforandring

At ankomme til Marokko er en stor kulturforandring på både godt og ondt. Vi landede midt i tusind og en nats eventyr. Vi fik skruet tiden flere hundrede år tilbage, hørte et sprog vi ikke forstod og så skrifttegn, som vi ingen idé havde om hvad betød.

At opleve æsel og hestetrukket vogne, kvinder der hentede vand og vaskede deres tøj ved floden eller brænde der ved håndkraft blev indsamlet. Det var for os nordeuropæere noget vi kun havde læst om eller set på film. Her i Marokko er det bare en del af hverdagen.

Rejsetanker om MarokkoRejsetanker om Marokko Rejsetanker om Marokko Rejsetanker om Marokko Rejsetanker om MarokkoRejsetanker om Marokko

Marokko er et muslimsk land

Vores rejsetanker om Marokko som muslimsk land, som er underlagt sharia lovgivningen blev vi hurigt bevidste om. Det blev synliggjort for os, ved at kvinderne bar slør, nogle så vi kun lige kunne se deres øjne, andre bare med et tørklæde på hoved. Alkohol er heller ikke tilladt, men der er dog mange steder, hvor det er muligt at få alkohol serveret.

Et sted på en café oplevede vi, at de servede alkohol, men udskænkningen forgik kun indenfor og ikke udenfor hvor vi sad. Men ellers som gæster i Marokko havde det ikke den store betydning for os, når vi selvfølgelig overholdt ”reglerne” for anstændig påklædning.

Rejsetanker om Marokko

Det mest markante var nok, at høre når der bliver kaldt til bøn. Den uforståelige messen hørtes fra minirateren i alle verdenshjørnerne.

I Marokko er det også første gang, at vi som ikke troende muslimer, ikke kunne få adgang til moskerne. Lidt ærgerligt for, at besøge disse bygningsværker kan være en utrolig smuk oplevelse. Det giver også et godt indblik i et lands historie samt kultur.

Rejsetanker om Marokko Rejsetanker om Marokko

Medinaen

At bo inde i Medinaen var for os en fantastisk oplevelse. Her er der puls, liv, boder, forskellige former for køretøjer, støj og dagligs livet, som bare bliver levet. Skønt og dejligt at være en del af dette. At bo med de lokale som er så meget mere autentisk, end at bo sammen med andre turister.

Efter en hektisk dag i Medinaen med skønne oplevelser, nød vi at komme hjem til vores Riad, åbne døren og derefter være i vores fredfyldt oase. En Riad som vi har tidligere har skrevet om. Du kan læse om den her.

Rejsetanker om Marokko Rejsetanker om Marokko

Kontrasterne

Vi havde mange gode oplever i Marrakech, hvor vi havde fornøjelsen af både at kunne se dagligdagslivet, de nye bydele og de riges område. En meget underlig oplevelse. På få hundrede meter kunne vi være i ”middelalderen” for derefter at være i et område som kunne være en europæisk storby. Kontrastfyld og meget vildt!

Rejsetanker om Marokko Rejsetanker om Marokko

Oaserne

Marrakech har masser af små oaser eller det er vel nærmere små parker. Det giver byen nogle åndehuller, som er tiltrængt med det kaos byen ellers er omgivet af. Dejligt at opleve at de lokale også nyder disse områder sammen med deres familie og at vi som gæster, kunne opleve at være en del af det. Læs her om vores oplevelser i en af oaserne.

Rejsetanker om Marokko

Atlas bjergene

Nu var det kun Marrakech som vi besøgt denne gang, men natur skulle vi da også opleves. Vores besøg op i de smukke Atlasbjerge gav os en smagsprøve på, hvor storslået og smuk landets natur er.

Vi fik oplevet og set en helt anden livsstil i bjergene end inde i byen. Vi troede ikke, at det kunne være mere middelalderligt end inde i byen, men der tog vi fejl. Oppe i bjergene er det dyrene der blev brugt til transport, tøjet som blev vasket i floden og pinde til brænde som blev samlet i krattet. Men vi så nu masser af parabolerne på hustagene, så tv bliver der da set heroppe i bjergene.

Men Atlasbjergene betog os. Solen som skinnede på de sneklædte bjerge, luften som er ren og lyset som er helt utrolig klart. En god oplevelse som du kan læse om her.

Rejsetanker om Marokko Rejsetanker om Marokko Rejsetanker om Marokko

Maden

Vi har sjældent fået så god og veltilberedt mad, som vi indtog i Marokko. Nu kan vi alle tre også godt lide krydret mad, men det er nu ikke fordi det er specielt stærkt, bare velsmagende.

Det er ligesom om, at når maden bliver langtidstilberedt i en tajine bliver kødet både mørt og saftigt. Det er også en god oplevelse at prøve et køkken, hvor der bliver inkluderet så mange de søde ting som f.eks. dadler, abrikoser og figner. I kombinationen med kød og en skøn couscous blev det ophøjet til en smagsoplevelse, som bestemt er helt fantastisk.

Så Marokkos køkken er på en positiv måde et køkken, som både er spændende, eksotisk og varieret.

Rejsetanker om Marokko Rejsetanker om Marokko Rejsetanker om Marokko

Sproget

Vores rejsetanker om befolkningen i Marokko er, at de som udgangspunkt er flinke, men…. det var svært for os, at kommunikere med dem. I Marokko er fransk deres andet sprog og ikke som normalt englesk og vi taler hverken arabisk eller fransk. Vi mødte dog nogle på vores vej, som kunne lidt engelsk, så det gik, ellers er fingersproget jo altid internationalt.

De lokale

Om befolkningen i Marokko er flinke og imødekommende? Nej, ikke umiddelbart. I landet er der så stor fattigdom, at der er overraskende mange steder, hvor folk sad og tiggede.

Arbejdsløsheden er så stor, især blandt de unge mænd, at alle gerne ville tjene lidt hurtige penge på ”de rige turister”. Måske forståeligt at de forsøger, men for os som gæster virker det meget anmassende og ofte føltes situationen utryg og til tiden nærmest aggressiv.

Vi oplevede desværre også “tourist scams” i forbindelse med en taxa tur, hvor vi blev lokket til en kryddeributik, for at skulle købe overbetalte vare. Dette har vi ikke prøvet i mange år, sidst var for 10 år siden i Thailand.

Men “tourist scams” er ærgerligt, for derefter bliver du endnu mere på vagt overfor de lokale, som sikkert bare er venlige eller hjælpsomme medmennesker.

Rejsetanker om Marokko Rejsetanker om Marokko Rejsetanker om Marokko

Billeder og vrede

Det med at tage billeder er heller ikke noget, som kan lade sig gøre lige så frit som vi ellers plejer. Hvis en person så at vi tog et billede, blev de utrolig sure, råbte ad os eller gav os fingeren. Flere steder havde de skilte hængende, hvor de påpegede at det er forbudt at tage billeder.

Vi har sjældent oplevet en så markant afstand for fotografering og at troen på ”det onde øje”, hvor kameraret kan kaste en ond kraft på det levende motiv, har været så stærk.

Selvfølgelig skal du spørge inden du tager et billede, men i Marrakech oplevede vi også at folk dermed mente at det var en selvfølge, at det også automatisk medførte en form for betaling.

Rejsetanker om Marokko Rejsetanker om Marokko Rejsetanker om Marokko

Dyremishandling

Marrakech er en utrolig smuk by, som har meget at tilbyde. Så vi forstår godt, hvorfor byen bliver kaldt den røde by og den skal bestemt opleves engang i livet. Du kan i Marrakech få fantastisk oplevelser, hvis der er nogle ting, som du vil lukke øjnene for.

En af de ting vi skulle lukke øjnene for, er deres behandling af dyr. Med vores målestok, er behandlingen af dyr, det vi vil betegne som dyremishandling.

Æsler som bliver slået og pisket, aber som bliver udklædt og ført i en metalkæde og som aben som der hele tiden blev hevet i. Hestevogne med udpinte heste og dromedarer, som blev så stramt bundet fast, at de ikke kunne røre sig. Det er bare nogle eksempler.

Desværre mange sørgelige oplevelser, som vi som danskere havde svært ved at lukke øjene for. De har selvfølgelig et andet syn på dyr, men vi fik lidt ondt i maven over disse oplevelser.

Rejsetanker om Marokko Rejsetanker om Marokko Rejsetanker om Marokko Rejsetanker om Marokko

Overordnet er vores rejsetanker om Marokko at det var en rigtig god rejseoplevelse og vi vil bestemt gerne tilbage igen. Det er spændende, at være i et land der er så langt væk fra vores egen virkelighed hjemme i Danmark.

Vi vil rigtig gerne se og opleve noget mere af Marokkos kultur, se mere natur og flere spændende byer. Så vi håber bestemt på et gensyn, for vi blev fascineret og syntes om at det hele ikke er så finpudset og regelret hvilket vi rigtig godt kan lide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Translate »