Gæsteblogger Claus Bermann: 3 storbyer jeg vil besøge i 2015

På OnTrip.dk har vi den ære, at byde Claus Bermann velkommen, som gæsterblogger til et spændende og velskrevet indlæg. Læs her mere om 3 storbyer, som Claus vil besøge i 2015.Claus er ejer og redaktør på de to rejseblogs: Rejsentil.dk og VisitFootball.dk.

Gæsteblogger Claus Bermann 3 storbyer jeg vil besøge i 2015

3 storbyer jeg vil besøg i 2015

Mange rejseartikler handler om at beskrive tidligere rejser. I denne artikel vil jeg i stedet, se frem mod mine rejser i 2015 og fortælle hvorfor jeg glæder mig til dem.

Jeg har planlagt at besøge tre spændende storbyer i Europa og i det følgende vil jeg fortælle hvorfor. Indrømmet – jeg er lidt forelsket i de gamle europæiske hovedstæder – deres charme og historie tiltaler mig. Derfor har jeg allerede nu, planlagt at besøge tre byer i tre forskellige europæiske lande i løbet af sommeren 2015.

Endnu en indrømmelse – jeg er bidt af en gal fodbold. Jeg elsker at rejse rundt i verden og opleve både selve fodboldkampene, men også stemningen og kulturen omkring fodbolden. Derfor kan jeg heller ikke, lade være med at være opmærksom på og interesserer mig for den lokale fodboldkultur og de lokale fodboldklubber – overalt hvor jeg rejser hen. Det præger ofte mine rejser og valg af rejsedestinationer – også denne gang med 3 storbyer jeg vil besøge.

Berlin

Berlin er en by som jeg har besøgt mange gange før, men det er snart fire år siden sidst og nu er det tid til at vende tilbage. Jeg oplever altid Berlin, som en fantastisk by, hvor en masse kulturer smelter sammen og som en by hvor altid kan lade sig gøre.

Berlinerne forstår at skabe et by- og natteliv, hvor man kan gå ud syv dage om ugen. Området omkring Oranienburger Strasse er altid et godt sted at starte. Her er masser af liv og restauranter, caféer og barer ligger side om side. Derudover kan jeg godt lide bydelen Kreuzberg i det gamle Østberlin. Især omkring stederne omkring Spree-floden, er gode steder at bruge en lørdag i solen eller gå ud at spise.

Gæsteblogger Claus Bermann 3 storbyer jeg vil besøge i 2015

Fodbold i Berlin

Fra et fodboldperspektiv er Hertha Berlin den store og populære klub i Berlin. Hertha Berlin spiller i Bundesligaen på Olympiastadion, langt ude i Vestberlin. Ud over Hertha findes et utal af mindre klubber. De to mest kendte, som faktisk også tiltrækker mange tilskuere, er Union Berlin og Dynamo Berlin. Begge klubber har opnået en form for kultstatus. Union Berlin spiller i den næstbedste liga, nemlig 2. Bundesliga og har hjemme i det sydøstlige Berlin i bydelen Köpenick. Klubben er blevet populær, bl.a. fordi det er en modpol til kommercielle Hertha i vest.

Dynamo Berlin er en anden klub, som er placeret med dybe rødder i Østberlin og som under DDR var Stasis klub (den østtyske sikkerhedstjeneste). I dag er er klubben kendt, som en klub hvis tilhængere tilhører den ekstreme venstrefløj. Dynamo Berlin har spillet på forskellige stadions i Østberlin og lige nu har de hjemme i bydelen Prenzlauer Berg, hvor de spiller i den 4. bedste liga, Regionalliga Nordøst.

Prag

Prag bliver for mit vedkommende endnu et gensyn. Første og eneste gang jeg har besøgt den tjekkiske hovedstad, var tilbage i 2003 på en fodboldtur. Byen har de seneste år stået højt på min ønskeliste. På mit første besøg, nåede jeg nemlig ikke rigtigt at opleve byen og dens seværdigheder. De mange broer over floden Vltava, eller Moldau som den også kaldes på tysk, skal opleves – sammen med den gamle bydel.

Det interessante ved at besøge Østeuropa er altid, at se hvordan udviklingen går sin gang. Nogle steder hurtigere end andre. Hvordan byerne udvikler sig. Hvordan befolkningerne udvikler sig mentalt og om økonomien følger med resten af verden. Den mentale tilstand hos befolkningen i nogle østeuropæiske lande, er markant anderledes end den vi er vant til i Vesteuropa, hvilket er interessant, fordi vi er så tætte naboer.

Gæsteblogger Claus Bermann 3 storbyer jeg vil besøge i 2015

Fodbold i Prag

Som nævnt skal jeg altid lige ‘smage’ lidt på den lokale fodboldkultur, når jeg rejser ud. Således bliver det også i Prag. Jeg har planlagt, at besøge byen i juli måned, hvor der sandsynligvis ikke er nogen fodboldkampe. Mit ‘fix’ bliver derfor at besøge de lokale storklubbers stadions – et ritual jeg har længe har haft, på diverse rejser rundt i verden. Måske for udenforstående (og et par ekskærester), et lidt underligt ritual. Men stadig det næstbedste, når nu der nu ikke er kamp.

De to store klubber i Prag er Slavia Prag og Sparta Prag, hhv. placeret lige syd og lige nord for centrum af byen. Samtidig er det to af de mest succesfulde klubber i Tjekkiet historisk set. I 2014 vandt Sparta Prag både det tjekkiske mesterskab og pokalturneringen. Ud over, at elske selve fodboldspillet på banen, er noget af det jeg finder fascinerende ved fodbolden, hele den fankultur som eksisterer rundt om de store fodboldklubber i Europa.

En tendens omkring fodbolden, er at strømninger i samfundet ofte kommer meget synligt og ofte ekstremt til udtryk, i forbindelse med fodbold. Fodbold har generelt altid tiltrukket ekstreme fans, som desværre alt for ofte har givet sporten et dårligt rygte pga. ballade til kampene. Dét er i sig selv ikke interessant. Derimod er det interessante og til tider skræmmende, hvordan f.eks. politik og sociale skel blandes ind i fodbolden.

I Prag har de to store klubbers fans, hver især et klar tilhørsforhold. Sparta Prags fans er kendt for at tilhøre den ekstreme politiske højrefløj. Et fænomen der ofte ses især i Østeuropa, blandt de store fodboldklubbers fangrupperinger. Jeg overlever det ofte sådan, at jo større sociale- og økonomiske problemer et land har, jo nemmere har ekstreme holdninger ved at vinde gehør i befolkningen – både til højre og venstre i det politiske spektrum.

Slavia Prag er kendt som en jødisk klub. Et faktum der gør, at de to klubbers fans bærer et historisk indædt had til hinanden, som rækker ud over blot at være lokalrivaler. Jeg sympatiserer på ingen måde, med nogle ekstreme politiske holdninger, hverken på den ene eller anden side. Men jeg finder det interessant at ‘studere’ et land og et samfund gennem fodboldkulturen.

Wien

Wien er den eneste af de tre byer, som jeg endnu aldrig har besøgt før. Dermed også den af de tre byer, som jeg kender mindst til. Jeg ser derfor frem til at stifte bekendtskab med den gamle by ved Donau-floden. Mit indtryk af byen, er at den arkitektonisk og kulturelt er et besøg værd. Byens historie strækker sig tilbage til det første århundrede, hvor romerne anlagde en militær træningslejr på stedet, hvor Wiens centrum i dag er.

Fodbold i Wien

Fodbolden i Wien er præget af byens to store klubber, Rapid Wien og Austria Wien. Nærmest traditionen tro, er hovedstadens klubber også de historisk set mest succesfulde i landet og således også i Østrig. Rivaliseringen mellem de to klubber har gjort ‘Wiener Derby’ til et af de helt store opgør i Europa og en kamp der anbefales af mange, at opleve.

Gæsteblogger Claus Bermann 3 storbyer jeg vil besøge i 2015

Begge Wien-klubber kommer oprindeligt fra bydelen Hietzing i det vestlige Wien. I dag er Austria flyttet til det sydlige Wien og bydelen Favoriten. Rapid, som i normalt stadig spiller sine kampe i det vestlige Wien, er i dag flyttet midlertidigt tættere på centrum og det moderne national stadion; Ernst-Happel-Stadion. Midlertidigt fordi de pt. bygger deres eget nye stadion.

Traditionel har Wien-klubberne delt Wien således at Rapid var en arbejderklub med fans fra det vestlige og nordlige Wien, mens Austria var overklassens klub fra det sydlige Wien. Efterhånden som klasseskel er udlignet i Østrig og byen har udviklet sig, er denne opdeling dog mindre udtalt. Med denne baggrundsviden, ser jeg frem til at stifte et nærmere bekendtskab med begge klubber, deres historie og betydning i Wien.

3 storbyer jeg vil besøge

På mine rejser til Berlin, Prag og Wien bliver jeg nødt til at besøge klubbernes stadions og danne mig et indtryk af den lokale fodboldkultur – om der er kamp eller ej. Jeg ser frem til at opleve den lokale gastronomi, kultur og byernes liv. Mine rejser kan følges på Rejsentil.dk og VisitFootball.dk – hvor jeg løbende vil blogge om mine rejser, samt komme med inspiration og gode råd til andre rejselystne.

  • Billeder benyttet i dette indlæg er leveret af gæsteblogger Claus Bermann
  • 2015 (marts)