Museum for Islamisk Kunst – Doha, Qatar

Museum for Islamisk Kunst i Doha, er det første af sin art i de arabiske stater omkring den persiske golf. Museet har, som navnet antyder, en stor samling af islamisk kunst. Museet har desuden et bibliotek og en restaurant. Det er stort og ligger på kanten af Doha havn, i den sydlige ende af Doha bugten.

Museum for Islamisk Kunst – Doha, Qatar

Fakta om Museum for Islamisk Kunst 

Museum for Islamisk Kunst åbnede for offentligheden i 2008 og indeholder en samling af værker der er indsamlet siden slutningen af 1980’erne. Det er verdens meste komplette samling af islamiske kunsteffekter med genstande fra en masse lande, som blandt andet Spanien, Egypten, Tyrkiet og Centralasien.

Museum for Islamisk Kunst – Doha, Qatar

Imponerende samling

En stor og fascinerende samling i flere etager, som du kan gå rundt og kigge på. Hvis du er virkelig museums interesseret, er det et skattekammer. Du ville sikkert kunne få dage til at gå rundt herinde og få kigget på hele udstillingen.

Men indrømmet, vi er ikke de store museums nørder og blev relativt hurtig trætte af det. Det sagde os ikke det store. Efter at have kigget et par etager med ting og sager, var det nu tid til at kigge på vores primære formål med besøget på Museum for Islamisk Kunst. Det var selve bygningen som huser museet.

Museum for Islamisk Kunst – Doha, Qatar

Bygningen er et kunstværk 

På Museum for Islamisk Kunst er selve bygningen fascinerende og smuk. Det var for os en vild oplevelse. Bygningen er tegnet af arkitekten I.M. Pei, der i en alder af 91 år blev lokket ud af sin pensionisttilværelse for i en periode, at skabe dette museum.

Han rejste rundt i hele den muslimske verden i over 6 måneder. Det var for at lære om den muslimske arkitektur og historie sideløbende med, at han læste muslimske tekster.

Ud fra hans rejser og sine studier, fik han sin inspiration til designet og skabte dette mesterværk af en museums bygning. Vi mener, at det er i verdensklasse. I.M. Pei ville gerne skabe en bygning med respekt for omgivelserne og forslog derfor en struktur, hvor det blev bygget på vandet. Det er til fulde lykkes.

Museum for Islamisk Kunst – Doha, Qatar

Museum for Islamisk Kunst – Doha, Qatar

Bygningen indenfor

Ikke nok med at det er en utrolig smuk bygning udefra, så blev vi virkelig blæst omkuld da vi kom ind i bygningen. Udefra ligner det meget en ”typisk” moderne arabisk bygning, men indvendig er der virkelig leget med lyset og vandet.

Bygningen har en lethed, der er meget fascinerende og der er utrolig lyst i den indre cirkel hvor du kan bevæge sig rundt. I siderne finder du udstillings områderne, som er helt mørke uden vinduer.

Letheden og inddragelsen af vandet, lige uden for bygningen, giver også en fornemmelse af, at du er i et med vandet. Vild bygning, hvor du ikke er i tvivl om at I.M. Pei har tænkt sig rigtig godt om, inden han satte sig ved tegnebrættet.

Museum for Islamisk Kunst – Doha, Qatar

Museum for Islamisk Kunst – Doha, Qatar

Udsigten

Fra de enorme vinduer i den ene ende af bygningen, fik vi også en god udsigt over byen. Desværre var det med den sædvanlige varmedis der lå som en dyne over landskabet og byen. Vi kunne dog skimte vores hotel, som i sig selv er en fascinerende bygning og ligner en ‘halv’ pyramide.

Museum for Islamisk Kunst – Doha, Qatar

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.

Abonner på OnTrip.dk via e-mail og få de sidste opdateringer.