Polen

Vi har besøgt Polen fem gange og alle gangene har pudsigt nok været nytårsrejer enten til Warszawa, Gdansk eller Krakow. Årsagen til at vores valg har været Polen, er fordi vi på rimelig kort til kan flyve til en af de spændende byerne i Polen. Vi synes Polen er et spændende land, har en spændende historie og det er både nemt og behageligt at være gæst i Polen.

SAS København-Warszawa

Vores flyvning til Warszawa

Da vi fløj til Warszawa i 2013 var flyvningen på 1 time og 20 min. og blev befløjet af Cimbers lille jetfly med plads til 50 personer. Så en tur til Polen tager, tager ikke så meget længere tid end en tur mandag morgen i trafikken på Køgebugt motorvejen ind til København.

Vi sad i SAS Plus området, men med 2×2 sæder, adskilte dette sig ikke fra SAS Go, dog kunne Plus kunderne “gratis” vælge en sandwich og drikke, hvor Go kunderne skal betale.

Fakta om Polen

Polen er et stort land med 38 millioner indbyggere, hvor 1,7 millioner bor i hovedstaden Warszawa. Den første tanke omkring Polen er et land, der først blev meget hårdt ramt af udrensningerne af jøderne. Det foregik under 2. verdenskrig og derefter har landet være sat under hård sovjetiske kontrol.

Warszawa blev under krigen næsten helt ødelagt. Igennem de sidste 60 år er områder og bygninger dog blevet genskabt samt nye er kommet til. Krakow var mere heldig på den konto. Her kan i dag nyde mange af de smukke gamle bygninger som stadig eksisterer og er meget velbevaret.

Kontrasterne mellem Warszawa og Krakow

Warszawa og Krakow er på mange måder to kontraster. Warszawa er moderne, ny og byggekranerne står ikke stille. Byen har masser af nye flotte højhuse eller mest glashuse, som nu bryder det ellers triste grå billede.

I Krakow er det modsat. Den viser dig den gamle historie, den historie som ikke blev udslettet under 2. verdenskrig. Krakow er super hyggelig og emmer af gammel historie. Polen har i dag sluppet den kommunistiske del, er blevet medlem af EU og er et land i vækst.

Det første møde med Polen

Men som i mange andre lande, var turistens første oplevelse en pirat taxa i Warszawa lufthavn. Den prøvede at kapre os som kunde, til en pris der var 150 % dyrere end normal takst. Han ville have 80 Polske zloty – ca. DKK 160. Vi takkede pænt nej og efter en tur med en normal taxa betalte vi lige under 30 Polske zloty – ca. DKK 54.

Ellers er det mest slående ved ankomsten til Polen sproget. Det klinger meget hen ad russisk og er vel på niveau med hollandsk. Et sprog som hører under kategorien, af de mest grimme talte sprog i verden. Skriften er også ulæselig og for os der ikke kan bogstaverne, kunne vi ikke engang gætte hvad det betød.

Selv det talte engelske kunne være vanskeligt at forstå, da det ofte tales med en meget speciel accent. Selvom vi var tæt på Danmark, får du hurtig en følelse af, at være meget langt væk.

Bilparken har også fået et gevaldigt løft igennem årende og er noget af de første, vi har bemærket når vi har besøgt landet. I dag ser du ingen trabanter mere, disse er blevet erstattet af dyre tyske biler, med topmodellerne inden for især Mercedes og Audi.

Warszawa, Polen

Vejret

Solen har skinnet de gange vi har besøgt landet men det har været koldt rigtig kold. De første par gange var der minus grader på ca. 2-8 grader. Under vores sidste besøg til Warszawa i 2015/2016, oplevede vi de umenneskelige minusgrader på ned til – 20 grader. En kulde som næsten var ulidelig opholde sig ude i. Det var dog sjovt at opleve at de lokale, det var ikke særligt påvirket af kulden.

Warszawa, Polen

Polen

Generelt virker det også som om, at servicen er blevet bedre i Polen. De tidligere tiders lukkethed, er i dag blevet afløst af en mere direkte positiv tilgang til dig som kunde og turist. Polen er bestemt et spændende land som har så meget at tilbyde.

  • Læs her alle vores indlæg fra landet.
  • Besøgt 2010/2011 (december/januar) Krakow
  • Besøgt 2013/2014 (december/januar) Warszawa
  • Besøgt 2015/2016 (december/januar) Warszawa.
  • Besøgt 2016/2017 (december/januar) Gdansk

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.