St. Croix – Amerikanske Jomfruøer

St. Croix er den ø blandt de Amerikanske Jomfruøer, som Danmark erhvervede sidst i 1733. På øen der er på størrelse med Møn, ligger de to dengang meget omtalte byer Fredriksted og Christiansted som vi så frem til at besøge. Dette sammen med naturen og at forfølge den spændende men også sørgelige historie.

Sankt Croix – Amerikanske Jomfruøer

Historien om St. Croix

I 1733 blev St. Croix solgt til det Dansk-vestindiske kompagni, som straks lod alle nationaliteter, etniske og religiøse grupper flytte til øen. Det førte til et hav af nye, men også meget forskellige indbyggere. Spanske jøder og franske protestanter kom til øen og købte plantager. Englænderne kom hurtigt efter og engelsk blev herefter det dominerende sprog på øen.

Sukkerhandlen

De nyankomne tjente godt på sukkerhandlen, især efter 1755, hvor Danmark indførte fri handelsret på de Amerikanske Jomfruøer. Det øgede prisen på sukker, hvilket kom øboerne til gode. Men da der udbrød krig, i nogle andre af verdens største sukkerproducerende områder, steg prisen yderligere. St. Croix forvandledes på kort tid til en slaveø. Et fåtal af hvide havde overladt det hårde fysiske arbejde i sukkerplantagerne, til afrikanske slaver.

I dag er de fleste af plantagerne forsvundet, kun enkelte står tilbage som museer. Men mange steder på St. Croix er der stadig spor i landskabet efter sukkerproduktionen og de ca. 100 års slaveri. I 1917 solgte Danmark St. Croix til USA, sammen med resten af de Amerikansk Jomfruøer.

Sankt Croix – Amerikanske Jomfruøer

Sankt Croix – Amerikanske Jomfruøer

Slaveøen

Øen er også blevet kaldt ”slaveøen” fordi der var 300 plantager i slavetiden og dengang var St. Croix den rigeste ø i Caribien. I dag er St. Croix blandt de fattigste øer og på grund af pengemangel står de fleste minder fra fortiden tilbage og forfalder.

Det første tegn på slavetiden vi oplevede, var alle sukkermøllerne, hvor nogle bare var lidt faldefærdige, mens andre var yderst velbevaret. Vi var ikke i tvivl om, at vi på denne ø ville kunne fornemme historiens vingesus.

Naturen

St. Croix er den største af de Amerikanske Jomfruøer og er ikke som mange andre øer udsprunget fra et vulkanudbrud, St. Croix har langsom hævet sig fra havbunden på grund af forskydningerne i undergrunden. St. Croix er ikke specialet frodig men har nok den mest mangfoldige natur. Der er både gold natur, regnskov, lange smukke hvide sandstrande, høje bjerge og helt flade marker.

Rejsetanker om Amerikanske Jomfruøer

Vores første indtryk af St. Croix

Med en lejet bil og korte afstande, havde vi rig mulighed for at komme rundt. Dermed kunne vi komme i dybden af St. Croix både sørgelige, men også spændende historie.

Det som med det samme overraskede os var, hvor lidt befolket øen er. Vores tur fra lufthavnen til vores hotel var af veje med få biler og menneskerne, dem så vi først da vi nærmede os Christiansted.  Vi fik dog den umiddelbare følelse, at der var rart at være her.

De lokale på øen, som er ca. 50.000 kaldes for crucians og kunne umiddelbart efter vores opfattelse, virke en smule reserveret, men stadige venlige.

Sankt Croix – Amerikanske Jomfruøer

Hvorfor solgt vi disse øer?

Få mennesker, biler, turister og det korte vi så på vores køretur, virkede øen utrolig smuk. Det blå hav kunne næsten ses hele tiden med masser af palmer. Hvorfor solgte Danmark dog disse smukke øer?

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.

Abonner på OnTrip.dk via e-mail og få de sidste opdateringer.