Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne hedder Sóljuleiðir eller Sólju-ruter, opkaldt efter Færøernes nationalblomst Engkappeleje. Ruterne giver dig den ultimative køre – og naturoplevelse. På disse ruter kan du nyde udsigterne, få kig over Atlanterhavet, besøge bygderne, se vandfald og du vil helt sikkert, blive forelsket i landet.

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

Der er 13 naturruter på Færøerne som hedder Sóljuleiðir eller Sólju-ruterne. De er markeret med skilte, hvor den gule blomst engkabbelejen, er afbilledet. Det er ruter væk fra hovedvejen, ofte de gamle veje over eller langs med bjergene, som blev brugt inden tunnelerne blev bygget. Du kører enten oppe i fjeldet, langs med Atlanterhavet eller gennem bygderne. Disse ruter er det perfekte road trip, de er mellem 5-20 kilometer lange og de vil give dig de optimale naturoplevelser.

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

Vejene

Vejene på naturrene på Færøerne, kræver lidt is i maven og at du er, en lidt rutineret bilist. Det er fordi:

  • Vejene er smalle.
  • Der er ofte hårnålesving.
  • Vejene har ofte kun plads til en bil.
  • Der er vigeregler og vigepladser.
  • På nogle af ruterne køres der gennem tunneler og nogle af dem, har kun plads til en bil.
  • Du skal være opmærksom på evt. dyr på vejen.
  • Der er ofte ikke autoværn

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

Øerne med naturruterne

Det er ikke alle øerne, der har naturruterne på Færøerne men mange har. To af naturruterne ligger på Suðuroy som er den sydligste ø på Færøerne. Her kan du sejle til fra Thorshavn. Færgen sejler flere gange om dagen og turen tager to timer. De 11 andre ruter, kan du komme til med bil og via tunnelerne og dermed komme rundt, til de øer hvor de ligger. Derfor kan du med udgangspunkt i Thorshavn, tage på forskellige road trip, så du kan opleve naturerne på Færøerne og komme væk fra hovedvejen.

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

Øen Vágar

På øen Vágar, der hvor lufthavnen ligger, er der en naturrute. Husk også på denne ø at opleve den spændende by Sandavágur og se den imponerende 313 meter høje klippeformation.

Naturruten på  Vágahedder Gàsadalsleid

Ruten går fra byen Bøur som bestemt er en smuk lille by med sine velbevarede traditionelle, græsdækkede huse og den smukke udsigt til  klippen Drangarnir og øerne Tindhólmur, Gáshólmur og Mykines.

Ruten er på smalle veje, gennem en envejstunnel og kørsel ned ad klippen med betagende udsigter til havet. Her skal du stoppe ved parkeringspladsen, lige inden bygden Gàsadalur. Herefter skal du gå nogle hundrede meter ad stien, indtil du vil opleve noget fascinerende. Her for enden af stien, vil du nemlig kunne se Mullafossur. Det er et vandfald, der falder 30 meter ned i havet, fra de omkringliggende 700 meter høje klipper.

På turen er bygen Gàsadalur er bestemt også værd at opleve. Den ligger på kanten af Atlanterhavet og er både hyggelig og charmerende.

Naturruterne på Færøerne

Øen Streymoy

På øen Streymoy, den ø hvor Thorshavn ligger, findes hele fire af naturruterne på Færøerne og dermed har du let adgang til at komme på daglige road trips, hvis du bor i byen

Oygggjavegurin

Denne fjeldrute tur starter lidt nordpå ud af Thorshavn. Den smalle vej går op og op i fjeldet. Her er der øde, barsk og her vil du få følelsen af, at være et med naturen. De enorme fjelde, havet som skærer sig ind gennem klipperne og laver en smuk bugt i smuk kombination med den evige grønne farve. Turen ender i bygden Leynar hvor der er en strand som er en populært badested.

Tjørnuvikaleid

En af naturruterne på Færøerne, ligger på den nordlige del af øen Streymoy. Her kører du på en af smal vej, på kanten af Atlanterhavet og ender til sidst i den smukt placerede bygd Tjørnuvik. En bygd der bestemt er værd at gå rundt i. Udsigterne på denne køretur er betagende og du skal huske at stoppe, ved Færøernes højeste vandfald Fossá som falder 140 meter ned ad klipperne. På denne strækning, får du også en god udsigt til de to klippeformationer Risin og Kellinggin.

Saksunarleid

Denne tur tager dig gennem de grønne fjelde, for til sidst at ende i den smukke bygd Saksun. Her fås betagende udsigter til fjeldene, vandfaldene som pibler ned ad klippevæggen og du kan også her se den gamle kirke.

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

Øen Eysturoy

På øen Eysturoy  som er Færøernes næststørste ø, findes hele 6 af naturruterne på Færøerne. De fem af dem, ligger lidt oven i hinanden på den nordlige del af øen. Det kan være lidt kompliceret at skille dem af men skiltene hjælper dig godt på vej.  En hurtig måde at komme til øen på, er at tage den nye Eysturoyartunnilin som er 11 kilometer lang og kommer ned i en dybde på 189 meter under havet. Der er desuden en rundkørsel i denne tunnel med et kunstværk.

Bonusinfo: På nogle af disse ruter, vil du køre igennem envejs tunneller. Der er dog et lyssignal som regulerer trafikken.

  • Pris DKK 175 for enkeltbillet til Eysturoyartunnilin

Oyndarfjadaleid

Her se du de grønne fjelde og små bygder.

Elduvikarleid,

Her er der smukke udsigtspunkter tilført den lille historiske bygd Elduvik. En bygd der bestemt er værd, at bruge tid på.

Gjàarleid,

Her kører du over fjeldet til toppen af Eysturoy og den nordlige bygd Gjògv med kig til Slættaratindur. Stop op i den smukke bygd, gå en tur ud til kanten af Atlanterhavet og her kan du også opleve, den lille naturlige havn som skær ind gennem klippen.

Funningsleid

På denne rute kravler du op på fjeldet og bevæger dig rundt om det højeste fjeld på Færøerne Slættaratindur som er 880 meter højt.

Um Eidisskard,

Her kører du på de smalle veje og har her havudsigt og et kig til Streymoy

Rundt Agnid

På de helt smalle veje fra Runavik til Æduvik på det sydligste af Eysturoy. Her skal du passe på fårene især hvis det er så tåget som da vi kørte ruten. Denne rute ligger tæt på Færøerne næststørste by Klasvig som bestemt er et besøg værd. Fra denne by kan du også tage færgen til øen Kalsoy.

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

Øen Bordoy

På Bordoy findes den nordligste af naturruterne på Færøerne.

Mùlaleid

På denne rute, føles det som at køre, til verdens ende. Vejen går langs med havet og det er på en smal vej. Vejen er hullet, noget af den vulkansk og andre steder er det en jordvej. En smuk tur som ender i bygden til bygden Mula. Denne rute er bestemt også den med den dårligste vej.

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

Øen Suðuroy

På den sydligste ø Suðuroy som ligger 2 timer sejllas fra Thorshavn, er der to naturruter. De er bestemt sejlturen værd og øen er meget special og har også det sydligst fyrtårn på Færøerne.

Um Hovsegg

En smuk tur med dramatiske og smukke udsigter til havet og klipperne. Her skal bilen kravle op ad bjergryggen.

Um Hesting

Her kravles der ned ad bjerget i slalom lignende kørsel. Her kan du forsætte ud til Akraberg og se fyrtårnet.

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

Hvad mener vi om naturruterne på Færøerne

Vi er rigtig glade for at have oplevet de 13 naturruter på Færøerne. At kunne fravige hovedvejen, for i stedet for at køre på de smalle ensporede veje, var for os en gave. Vi elsker at komme derud, hvor vi er de eneste på vejen, fordybe os i naturen og glæde os over, at hvert sving gav os nye oplevelser. Naturen var tæt på men det var alle de mange får bestemt også.

Vi var som udgangspunkt rimelig heldige med vejret men der var da nogle af naturruterne på Færøerne som vi ikke rigtig fik nydt. Der var så tåget, at vi enten ikke kunne se vejen, den omkringliggende natur eller de smukke bygder.

Færøerne tog os med storm og disse små road trip med udgangspunkt fra Hotel Hilton Garden Inn Faroe Islands i Thorshavn, var bestemt en god måde at oplevelse øerne på og turen som alle kunne gøre på en halv eller hele dage.

Naturruterne på Færøerne

Naturruterne på Færøerne

  • Rejsetidspunkt august.

Rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOKINSTAGRAM og TWITTER.

Annette Seier - OnTrip.dk

Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 79 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com

Du er altid velkommen til at kontakte os:
– SoMe: Facebook, Twitter, Instagram
– Mail: ontrip (a) outlook.com

Følg os på vores kommende rejser

Copyright OnTrip.dk – All rights reserved
Tekst og billeder må ikke gengives uden tilladelse.

Læs Privatlivspolitik

Translate »

Privacy Preference Center