Oplevelser i Baku – Aserbajdsjan
Vores oplevelser i Baku var spændende, anderledes og sjove. Vi udforskede den gamle bydel med tre UNESCO-steder, vi så tæppemuseet, kanalerne i lille Venedig og den store Fountains plads. Vi kørte med kabelbanen, var oppe i TV-tårnet, så mindesmærker og slappede af i en hyggelig park. Vi fik set de ikoniske flammetårne med deres lysshow, det Kaspiske hav og er ret begejstret for byen.
Den gamle bydel og 3 UNESCO-steder
At komme indenfor bymuren, i den gamle bydel i Baku, var som at træde ind i en anden tidsalder. Stemningen var lidt eventyragtig og der osede af mystik og historie.
Gaderne var stejle, nogle meget smalle og brostensbelagte og mange af dem, var slet ikke tilgængelige for biler. Der var masser af smukke huse med de karakteristiske balkoner, folk der stod med et par frugter, de vil sælge og ellers var der udsigten til den tykke bymur. Indenfor muren begyndte det dog også at være turistet. Her dukkede sælgerne op, souvenirbutikkerne, turistrestauranterne og de drengene der spurgte:
Skal jeg ikke vise vej?
Dette med håbet om at tjene penge.
Bymuren UNESCO-1
En af oplevelserne i Baku var bymuren som også er på UNESCOs verdensarvsliste. For at komme ind i den gamle bydel, skulle vi igennem en port. Vi gik igennem den port som hedder Shemakha-porten og som var en dobbeltport, hvor der også kunne køre biler igennem.
Bymuren havde tårne og den blev bygget omkring 1138-39. Den bestod oprindelig af en dobbeltmur men den ene blev ødelagt under Ruslands regeringstid. En smuk bymur som desuden havde masser af detaljer bl.a. smukt dekoreret jernporte.
Badehusene
Det er også her ved bymuren, vi kunne oplevede et af de gamle hamam (badehuse). Det var ikke længere i brug med kuplerne på dets tag, kunne ses og der var lagt glas ned i jorden, så vi også kunne få kik til, hvad der forgik under jorden.
Shirvanshahs paladset UNESCO-2
Vi forsatte vores rundtur i den gamle bydel og næste stop var Shirvanshahs paladset. Her på en høj, med den smukkeste udsigt over byen, fandt vi paladset. Det er bygget i det 15. århundrede og er på UNESCOs verdensarvsliste som beskriver det med disse ord:
En af perlerne i Aserbajdsjans arkitektur.
Komplekset indeholder:
- Hovedbygningen
- Gravhvælvingerne
- Shahens moske med en minaret.
- Seyid Yahya Bakuvis mausoleum.
- Murads port.
- Et reservoir.
- Resterne af et badehus.
Vi nød den smukke bygning udefra, fik et kig til de ikoniske højhuse flammetårnene og fravalgte at gå indenfor.
- Åbningstider man-tor 10-19 og tor-søn 10-18
- Billetpris: DKK 40
Jomfrutårnet UNESCO-3
Vi forsatte vores tur gennem de brostensbelagte stejle gader og gik ned af en masse trapper imens vi så frem til flere oplevelser i Baku.
Lige med et stod vi ved Jomfrutårnet som er fra det 1.200 århundrede og en del af bymuren. Det er et af Aserbajdsjans mest ikoniske vartegn og er også optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Et tårn med masser af historie og legender.
Tårnet er 29,5 meter højt, huser et museum og det er muligt at komme op i det.
Vi nød udsigten til tårne og fik et kig, til den gamle bydel derfra.
- Åbningstider: 9 – 19 hver dag.
- Entre: DKK 40
Fountains pladsen
Fountains Square hed tidligere Parapet og det navn omtales denne plads ofte med. Navnet stammer fra de mange springvand som der er på pladsen. En plads der er et offentligt samlingspunkt og et attraktivt turiststed med masser af butikker, restauranter og hoteller.
Da vi besøgte stedet, var det desværre delvist pakket ind. Grundet til dette var, det forstående Formel 1 løb som blev afholdt, et par uger senere end vores besøg. Vi fik dog nyt en frokost, på en restaurant som havde udsigt til pladsen
Tæppemusset
En anden af vores oplevelser i Baku var tæppemuseet. Desværre var det lukket, da vi var forbi, en sen aften men bygningen i sig selv, var bestemt et besøg værd. Den var formet fuldkommet som et stort tæppe hvor dele af det var udrullet. En fuldkommen vanvittig og fascinerede bygning.
Museet er oprindelig fra 1967 og lå et andet sted. Det blev placeret på sit nuværende sted i 2014. Museet samling omfatter over 10.000 keramikgenstande, metalværker fra det 14.århundrede, smykker fra bronzealderen og tæpper fra det 17.-20. århundrede.
- Åbningstider: man -lukket, tir-fre 10-18 og lør-søn 11-19
- Entre: DKK 40
Lille Venedig
Lige overfor tæppemuseet lå lille Venedig som var en gratis oplevelse i Baku. Stedet blev bygget i 1960 og udvidet i 2012. En bydel som har flere øer som er forbundet med dekorative stenbroer. Det er muligt at sejle både rundt i kanalerne. og på nogle af øerne, ligger der restauranter.
Et super hyggeligt område at gå rundt i men der er nu ikke meget Venedig over stedet andet end vandet.
- Åbningstider: 10.30 – 23.30 hver dag.
- Bådtur: 20 minutter for DKK 20
Baku Funicular
En anden og en af de sjove oplevelser i Baku var en tur med kabelbanen. Den forbinder Neftchilar Avenue med Martyrs Lane. Det gør det dermed nemt, at komme op ad det stejle bjerg.
Fakta om kabelbanen:
- Den er 455 meter lang.
- Der er to stationer på strækningen.
- Den transporterer 2.000 mennesker om dagen.
- Maximum hastighed er 2,5 meter i sekundet.
- Turen tager omkring 4 minutter.
- Den åbnede i 1960.
- Den har åbent mellem kl. 10-22
Vi tog turen med kabelbanen som er den første og eneste i hele Aserbajdsjan. Selve indgangspartiet var smukt og indbød til en spændende oplevelse.
Vi købte billetter på stedet og stod derefter et stykke tid og ventede. Snart kom vognene helt lydløst ned til stationen og vi gik ombord. Herefter startede den og det gik op og op. Vi talte om, det kunne lade sig gøre at blive siddende på vores plads med denne store stigning og en vogn, der så ud som om den kørte lodret på klippen.
I løbet af kort tid, var det hele desværre overstået og vi var nu endt på Martyrs Lane.
Billetpris: DKK 4
Martyrs Lane
Martyrs Lane er en kirkegård og et mindesmærke dedikeret til dem, der blev dræbt af den sovjetiske hær under sorte januar 1990 og første Nagorno-Karabakh-krig. Det anslås at der ligger 15.000 mennesker begravet og stedet betragtes som en helligdom for dem, der har givet deres liv for Aserbajdsjans uafhængighed og tiltrækker tusindvis af besøgende hvert år.
Der er også et stort mindesmærke for den evige flamme.
Vi besøgte desværre stedet om aften og fik ikke set så meget af den men det vi så var både smukt og imponerende.
Flammetårnene
De mest ikoniske bygninger i Baku, er flammetårnene som stod opført i 2013. Det er tre skyskrabere i forskellige højder hvor det højeste tårn er 182 meter, midterste 165 og det mindste 161 meter. Tårnene symbolisere ildens element og er en henvisning til Aserbajdsjans kælenavn:
The Land of Fire (Ildens land)
Navnet kommer fra en region, hvor naturgasblus udsendes fra jorden, og zoroastriske (gammel iransk religion) tilbedere betragtede flammer som at være et symbol på det guddommelige. Flammemotivet optræder og på Bakus våbenskjold.
De tre bygninger (Syd, Øst og Vest) består af 130 beboelseslejligheder fordelt på 33 etager, et Fairmont- hoteltårn, der består af 250 værelser og 61 servicerede lejligheder og desuden kontorblokke, der giver 33.114 kvadratmeter kontorareal.
Vores besøg var om aften efter mørkets frembrud og det var der en helt særlig grund til, for efter mørkets frembrud er der lysshow på tårnene. Tårnene er fuldstændig dækket af LED-skærme og viser gigantiske flammer, farverne på det aserbajdsjanske flag, en figur der vifter med et flag og gigantiske tanke med vand, der fyldes.
En utrolig fin gratis oplevelse at se tårnene tæt på. Tårne som vi kunne se næsten overalt i byen og om aften var vi så heldige, at vi kunne se, de oplyste tårne fra vores hotelværelse.
TV-tårnet
TV-tårnet var for os som elsker TV-tårne, en af de bedste oplevelser i Baku. Tårnet lå lidt udenfor Baku, så derfor tog vi en Boldt derud som er Aserbajdsjans svar på Uber. Der var ingen udsigtsplatform men til gengæld en restaurant som vi kunne besøge.
Vi betalte DKK 120 for at komme op i tårnet, til den 360 graders roterende restaurant. Pengene var så en form for ”spisebillet” og vi kunne derfor spise, for de penge vi havde betalt ved indgangen. Alt derudover skulle vi betale ekstra for.
Vi bestilte lokalt mad som var grillede grønsager og kylling på et fladbrød og to lemonader. Dette nød vi samtidig med at vi roterede rundt og fik betagede udsigten over Baku og det Kaspiske Hav.
- Åbningstider: Hver dag mellem kl. 10.00 – 01.00
- Du kan her læse meget mere om vores besøg i TV-tårnet.
Heydar Aliyev Center
Heydar Aliyev Center er et 57.500 m2 bygningskompleks designet af den irakisk-britiske arkitekt Zaha Hadid. Et kulturcenter der rummer en konferencesal (auditorium), en gallerisal og et museum.
Bygningen åbnede i 2012 og er opkaldt efter Heydar Aliyev som var den første sekretær for det sovjetiske Aserbajdsjan fra 1969 til 1982, og præsident for Republikken Aserbajdsjan fra oktober 1993 til oktober 2003.
Bygningen som er et internationalt anerkendt arkitektonisk værk, har vundet priser og fået mange anerkendelser. Det er blevet et vartegn for Baku, på grund af bygningens banebrydende design som er en flydende, buede stil, der undgår skarpe vinkler.
Vi besøgte stedet en solskinsdag og var med et samme forelsket i bygningen. Det var bare arkitektur når det er allerbedst. Det hvide, de runde buer, glasset og det at vi hele tiden, kunne finde nye måder vinkler og dermed få nye oplevelser af bygningen. En bygning som både var smuk tæt på og lang fra.
En fin bygning der lå der helt alene på et enormt område. Der var udover den store plads foran bygningen, en enorm trappe hvor der også i muren var vand og sågar et vandfald.
En næsten uvirkelige oplevelser at se denne bygning.
Vi gik ned af trapperne og fik det sidste kik til bygningen og hilste på “I love Baku” skiltet.
Molokan parken
Molokan parken også kendt som Khagani-parken er den ældste park i Baku. Den ligger i Sabail-distriktet og bærer navnet efter en persisk digter.
Parken er ikke så stor med super hyggelig med skulpturer, springvand, blomster og planter og er et yndet sted for de lokale som brugte den til afslapning. Rundt om parken ligger der restauranter, der er en shopping gade og en del hoteller.
Hvad mener vi om vores oplevelser i Baku
Baku som er en topmoderne hovedstad med maser af imponerende arkitektur, var spændende at dykke ned i. Vi syntes den var kontraktfyldt, lige fra den gamle charmerende bydel og moskeerne til de smarte moderne cafeer og alle højhuse.
Stemningen var god, folk var venlige selvom de fleste ikke talte engelsk og vi nød denne hovedstad. En hovedstad med 10 millioner indbyggere som ligger ved verdens største sø og som desuden ligger 28 meter under havets overflade.
En millionby hvor befolkningen er muslimer men hvor vi intet mærkede eller så noget til deres tro, på nær et par moskeer. Selv om vi besøgte byen under ramadanen, var der ingen restrektioner.
En hovedstad som havde masser af forskellige oplevelser, et behageligt prisniveau og hvor vi følte os velkomne, var trygge og som vi gerne vil vende tilbage til en dag.
Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og X.
- Rejsetidspunkt april
Annette Seier - OnTrip.dk
Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 79 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com