Tip – Grænsen mellem Sydafrika og Namibia
Grænsen mellem Sydafrika og Namibia, er lidt udfordrede at passere især med en lejebil. Vi giver dig derfor, vores tip til hvordan du nemmest kommer over og hvilken papirer du skal have tjek på. Vi prøvede to grænser, en på landjorden og sågar en hvor vi sejlede over grænsen. Selvom det er lidt besværligt, skal det ikke afholde dig fra at gøre det. Det er det hele værd.
At passere en grænse i Afrika med lejebil
Det er for os danskere, normalt ikke et problem at passere en grænse med vores rødbedefarvet pas. Det blev også først en udfordring for os, da vi skulle have vores lejebil med over grænsen mellem Sydafrika og Namibia. Der var en del papirer, vi skulle have styr på inden overgangen og da vi kom til grænsen, var der også en del vi skulle.
Selvom det er lidt besværligt, skal det ikke afskrække dig. Vi vil her fortælle dig, hvad du skal gøre.
Papirerne ved biludlejningen i Sydafrika
Når du lejer en bil i Sydafrika, skal du spørge om det et tilladt at tage den med over grænsen mellem Sydafrika og Namibia. Det kræver sin bil at kører i Namibia, så derfor skal bilen have en størrelse som kan klare de mange grus – og jordveje. Vi valgte selv, at bestille en SUV og bestilte bilen hjemmefra, så papirerne kunne blive klaret inden vi hentede den. Vi har tidligere skrevet om vores tips til billeje og kørsel i Sydafrika og Namibia.
Disse ting skal du fremsende til udlejningsfirmaet
- Kopi af kørekort.
- Kopi af pas.
- Kopi af din bankkonto.
Du skal desuden betale DKK 700 i afgift til udlejningsfirmaet, for at de udfærdiger papirerne.
Afhentning af din lejebil i Sydafrika
Når du henter din lejebil, skal du have et brev fra biludlejningen, hvor de har givet dig tilladelse til, at tage bilen med og en kopi af bilens registreringsattest.
Bonus: Kontroller også at der er et reservedæk til bilen.
Ud af Sydafrika ved grænseovergangen Vioolsdrift
- Du bliver selvfølgelig stoppet ved grænsen i Sydafrika og det første der sker er, at nummerpladen på din bil noteres og du får en seddel.
- Du henvender dig i immigrationen, passet vises og stemples.
- Du går til en ny skranke og her viser du, en grænsebetjent papirerne på, at du må tage bilen med over grænsen. Han stempler, den tidligere udlevet seddel.
- Du kører til den sidste post mellem grænsen Sydafrika og Namibia. Her afleverer du den hvide seddel og du er nu ude af Sydafrika.
Herefter kører du lidt tid i ingenmandsland, inden du kommer til grænseovergangen til Namibia.
Grænsen i Namibia
- Du henvender dig til immigrationen. Udfylder et skema med relevante oplysninger som navn, titel og statsborgerskab osv. Aflevere skemaet og passet, for derefter at få dit stempel i passet.
- Herefter går du til et andet kontor, hvor du skal have tilladelse til at tage bilen med over.
- Du udfylder papirerne, viser din tilladelse fra udlejningsselskabet og betaler for at tage din bil med over. Det koster DKK 150.
- Du modtager en kvittering på din betaling.
OBS: Det er vigtigt, at du gemmer denne kvittering og altid har den i bilen. Vi oplevede et par razziaer, hvor de kontrollerede om vi have betalt og have denne kvittering.
Sidste post er tolderne. Han spørger om du har våben med, andre passagerer osv.
Bonus: Til os sagde han: Det med kamera på bagsædet. Det går ikke i Namibia. Det skal gemmes væk.
Grænsen er krydset
Du har nu krydset grænsen mellem Sydafrika og Namibia. Der er lidt papirarbejde og du skal være tålmodig. Du skal tage højde for, at det tager tid. Vi var heldige, for det var tidligt om morgenen, så vi krydsede grænsen mellem Sydafrika og Namibia på omkring 2 timer.
Overnatning ved grænsen på Orange River Rafting Lodge by Country Hotels
Der er ikke mange muligheder, for overnatning i nærheden af grænsen men vi fandt dog et sted som lå omkring 10 km. fra grænsen i Sydafrika. Her lejede vi, en lille hytte med udsigt til Oranjefloden. Stedet var lidt primitivt men havde de basale ting og der var en restaurant.
Det allerbedste ved stedet var, udsigten lige ned til floden og bjergene. Da floden også er grænsen, kunne vi også se Namibia på den anden side af den. Det var ikke et sted, vi ville opholde os i flere dage men som overnatning på et road trip, tæt på grænsen mellem Sydafrika og Namibia, var det ok.
Vores morgen blev dog nydt i fulde drag, lystet og naturen var simpelthen så smukt.
- Du kan her bestille dit ophold på Orange River Lodge [reklamelink]
Bonusinfo: Link markeret med reklame, betyder at bloggen tjener lidt penge hvis du booker gennem linket. Det bliver ikke dyrere for dig.
Ud af Namibia ved grænseovergangen Sendelingsdrift
Sendelingsdrift har nok en af de mest usædvanlige grænseovergange, for her krydser du grænsen over floden. Dvs. din bil bliver sejlet på en pontonbåd over Oranjefloden. En meget anderledes men utrolig smuk tur. Desuden er der ved denne grænseovergang, næsten ingen mennesker og dermed ingen ventetid.
Ud af Namibia
- Du parkerer ved det lille hus og henvender dig i immigrationen.
- Du udfylder et skema med navn, titel osv. og aflevere det sammen med dit pas. Herefter får du et stempel og du er nu officielt ude af Namibia.
Floden krydses
Herefter kører du nogle få kilometer, nedad gennem smukt landskab indtil du når floden. Måske er der kø, for den lille pontonbåd kan kun tage en bil ad gangen. Du kører på den smalle grusvej, herefter direkte på pontonbåden (hvis den er på din side af floden) og holder præcist efter anvisning af de ansatte. Du udfylder et papir med navne og bilens nummerplade. Herefter sejler pontonbåden dig over floden, ved hjælp af kabler og en lille motor. En utrolig smuk tur som tager 2 minutter. Du kører fra borde og herefter de få meter, op til grænsekontoret.
OBS: Båden sejler kun mellem kl. 8-16. I regnsæsonen mellem december og april, kan du risikere at båden ikke sejler.
Ind i Sydafrika
Det må være den mest isoleret grænseovergang mellem Sydafrika og Namibia, for der var ikke andre mennesker end os. Her er der så tre ting, du skal gøre her.
- Du henvender dig først på SAN-park kontoret. Her betaler du for færgeoverfarten. Fordi du lander midt i Richtersveld World Heritage National Park og kun kan komme videre gennem denne, skal du også betale for indgangen til nationalparken.
Pris i alt DKK 150. OBS: Husk at gemme kvitteringen.
- Næste stop er immigrationen. Her viser du dit pas og du får et stempel.
- Til sidst er det grænsepolitiet og her viser du dine papirer fra udlejningsselskabet med tilladelsen til, at tage den over grænsen.
Richtersveld World Heritage National Park
Efter du er kommet ind i Sydafrika, kører du lidt tid og herefter er du ved indgangen til Richtersveld World Heritage National Park. Du kommer til en port og her bliver du bedt om, at vise kvitteringen, på at du har betalt for indgangen.
Lidt fakta om Richtersveld World Heritage National Park
Nationalparken er en højtliggende ørken som er præget af dybe kløfter, bjerge og dramatiske landskaber. De skifter mellem sandsletter, bjerge opstået af vulkansk lava og masser af frugtbarhed omkring Oranjefloden som også er grænsen mellem Sydafrika og Namibia.
Der kommer sjældent regn, så der er ikke meget vand og temperaturerne kommer let over de 50 grader. Nationalparken er optaget på UNESCOS verdensarvsliste.
Vores oplevelse af Richtersveld World Heritage National Park
Vores oplevelse var, at parken var gold, barsk og meget øde. Vi så overhoved ikke nogen mennesker eller biler imens vi var der. Vi kørte gennem parken imens vi så på det særpræget landskab. Vi kørte op og ned på de lange grusveje imens vi nød klipperne, ensomheden og prøvede at glemme, at vi blev gennemrystet. Det eneste levende vi så, var nogle æsler og en abe ellers intet.
Var det turen værd?
Det er altid spændende at opleve barsk og anderledes natur men…. Turen var lang, det var hårdt at køre på de dårlige veje og der var meget varmt. Hvis det ikke var fordi, vi gerne ville prøve at sejle over en grænse, tror jeg ikke vi havde taget turen.
- Rejsetidspunkt april/maj
- Du kan her læse vores rejseforslag road trip Sydafrika og Namibia.
Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og X.
Annette Seier - OnTrip.dk
Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 79 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com
2 Comments
Add comment Annuller svar
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Bra innlegg med masse tips for de som ønsker å krysse grensene med bil! Morsomt med den krysningsbåten, selv om det var en lang vei dit. 🙂 Dessuten var det en nydelig utsikt dere hadde fra hytten deres på Orange-elven! 😀
Hej Renate, tak for besøg og kommentar 🙂
Tusind tak, jeg er glad fro at du kunne lide det. Ja, det er lidt udfordrende, at krydse grænsen og der er lige nogle ting man skal have styr på.
Det var super sjovt, at prøve at sejle over en grænse selovom det desværre var en alt for kort tur.
Uhh ja, udsigten ved Orangefloden fejlede intet. Den var betagende især om morgen.
/Annette