Vores første indtryk af Saint Croix – Amerikanske Jomfruøer
Vores første indtryk af Saint Croix var, at der var smuk natur, tropisk klima, frodigt og at tingene ikke gik så stærkt. Vi fornemmede med det samme historien, danskheden og de få turister. Vi glædede os til at vores på oplevelser, på øen.
Ankomsten til Saint Croix
Efter nogle dejlige dage på Puerto Rico tog vi ud til lufthavnen. Her tog vi et lille propelfly og allerede efter 45 minutter, landende vi på de Amerikanske Jomfruøer og øen Saint Croix. Her ude midt i Caribien, skulle vi den næste uges tid, på opdagelse i naturen og forfølge øens historien.
Lejebil
Vi tog en hurtig beslutning ude i lufthavnen og endte vi med at leje en bil. Hvis vi skulle have frihed og se øen, ville det være mest hensigtsmæssig at leje en bil i hele perioden, så det gjorde vi. Vi valgte en Ford Explore, som var yderst behagelig og rummelig og derefter var vi afsted mod vores hotel, som lå lidt udenfor Christiansted.
Lidt fakta om Saint Croix
De Amerikanske Jomfruøer er en øgruppe i det Caribiske hav og et territorium underlagt USA. Øen er på størrelse med Møn og her ligger to meget omtalte byer Frederikssted og Christiansted.
De Amerikansk Jomfruøer var tidligere danskejet kolonier og hed dengang Dansk Vestindien. Saint Croix var den ø som Danmark sidst blev erhvervede i 1733. Den blev erhvervet af Dansk-vestindisk kompagni, som tillod alle nationaliteter at flytte til øen. Det medførte et hav af nye og meget forskellige indbyggere som købte plantager på øen.
Sukkerhandlen
Hele den gamle historie på Saint Croix, handler om sukker. De nyankomne tjente godt på sukkerhandlen, især efter Danmark i 1755 indførte fri handelsret. Det øgede prisen på sukker, hvilket kom øboerne til gode. Men da der udbrød krig, i nogle andre af verdens største sukkerproducerende områder, steg prisen yderligere. Det gjorde de nyankomne rige og Saint Croix forvandledes på kort tid, til at blive en slaveø. Saint Croix blev kaldt for ”slaveøen” fordi der var 300 plantager i slavetiden
De hvide havde nemlig overladt det hårde fysiske arbejde i sukkerplantagerne, til afrikanske slaver. I dag er de fleste af plantagerne forsvundet, kun enkelte står tilbage som museer. Men mange steder på St. Croix, var der stadig spor i landskabet, efter sukkerproduktionen og de ca. 100 års slaveri. I 1917 solgte Danmark Saint Croix til USA, sammen med resten af de Amerikansk Jomfruøer for 25 millioner.
Dengang var St. Croix den rigeste ø i Caribien. I dag er St. Croix blandt en af de fattigste øer på de Amerikanske Jomfruøer og på grund af pengemangel, står de fleste minder fra fortiden og forfalder.
De første indtryk af Saint Croix
Vi havde ikke kørt særlig længe, før vi oplevede lidt af slavetiden, da vi så en del faldefærdige sukkermøller på vejen fra lufthavnen. Det som eller overraskede os var, hvor lidt befolket øen var. Vi så næsten ingen mennesker eller biler, hvilket vi syntes var positivt. Eller så vi smukt hav, palmer, sandstrande og masser af vegetation. Vi glædede os til alle vores oplevelser og til at forfølge historien.
- Rejsetidspunkt august.
Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.
Annette Seier - OnTrip.dk
Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 79 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com