24 timer i Edinburgh – Skotland

24 timer i Edinburgh viste os, imponerende skulpturer, tre smukke broer og en historisk bymidte. Vi spiste fransk morgenmad, gik på de toppede brosten og oplevede de smalle gyder, den imponerende katedral og en skræmmende kirkegård. Vores 24 timer, sluttede i den hyggelige Dean Village.

24 timer i Edinburgh - Skotland

Fakta om Edinburgh

Edinburgh er hovedstad og den næststørste by i Skotland med omkring 500.000 indbyggere. Byen har været hovedstad siden 1437 og besøges hvert år af 4,9 millioner turister og er den næstmest besøgte turistattraktion i Storbritannien, kun overgået af London.

Byen er delt i to med den nye bydel som er kendt for sin Georgiansk arkitektur og den gamle bydel med det middelalderlige gadebillede. De kom begge på UNESCOs verdensarvslist i 1995 ligesom The Forth Bridge også er det. Edinburgh er en by som længe har været center for uddannelser især indenfor medicin, litteratur, filosofi og videnskab og er også det næststørste finansielle center i Storbritannien.

En by hvor slottet Castle Rock fra 1100-tallet, troner på toppen af en bakke med udsigt over en by, som er bygget på 7 bakker ligesom Rom. Byen har derfor også fået øgenavnet:

Athens of the North(Nordens Athen)

Placeringen mellem bakkerne og havet giver meget blæst, nedbør og milde vintre. Edinburgh har hele 4500 fredede bygninger, den er nem at komme rundt i og utrolig charmende.

24 timer i Edinburgh - Skotland

Hvordan kommer du til Edinburgh

 • Fly fra København – direkte med Norwegian og det tager 1.50 minutter.
 • Fly fra Billund – direkte med Ryanair og det tager 1.40 minutter.

Vores rejse til Edinburgh

Da vi selv bor på Sjælland var det nemmeste valg for os, at tage en direkte flyvning fra København. Vi valgte at flyve med Norwegian og efter 1.50 minutter i luften, landede vi Skotland. Herefter gik alt hurtigt og efter kort tid, stod vi med vores bagage udenfor Edinburgh lufthavn.

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

Billeje

Vi gik herefter et stykke, over til en anden bygning, hvor biludlejningen hørte til. Her hentede vi den lejebil som vi skulle være vores bedste ven, de næste 3 uger, på vores road trip fra nord til syd.  Vi var heldige, at få upgradet vores bil, til en lidt større bil end den vi havde bestilt.

24 timer i Edinburgh - Skotland

The Helix Park

Nu da vi havde bil, valgte vi at starte vores 24 timer i Edinburgh udenfor byen. Vi kørte fra lufthavnen og efter en halv times tid var vi i byen Falkirk for her var der noget, vi rigtig gerne ville opleve nemlig The Helix Park.

Det er et enormt parkområde med besøgscenter, cafe, springvand, skov, vådområde, en lagune og meget mere. Et utrolig smuk område hvor man også har lavet en ny udvidelse til Forth og Clyde kanalen nær floden Carron, Det er et parkprojekt som er bygget, for at kunne til forbinde 16 samfund i Falkirk området og det har over 500 km. stier.

Det som vi primært var kommet for, var for at opleve The Kelpies som er to hestehovedskulpturer.

 • De er skabt af kunstneren Andy Scott.
 • De er 30 meter høje.
 • De vejer over 300 tons stykket.
 • De stod færdige i 2013
 • De er bygget i stål og beklædt med rustfrit stål.

Vores oplevelse af The Helix Park

Vi parkerede bilen og betalte et mindre parkeringsgebyr. Der var en stykke vej op til The Kelpies men vi kunne se de enorme hestehoveder på lang afstand. Det blanke stål skinnede og vi glædede os, til at komme helt tæt på dem. De var meget smukke, imponerende og det at de var omgivet af vand, gjorde bestemt ikke oplevelsen dårligere. Vi var der sent og cafeen var lukket men vi fandt dog en lille kaffebod, så vi kunne drikke en kop kaffe imens vi nød den fascinerende udsigt. Sikke en fed start på vores 24 timer i Edinburgh.

 • Parkering Pund 2

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

The Fort Bridge – UNESCO

Vi kørte ind mod centrum af byen men inden vi kørte til vores hotel, var der lige en oplevelse til som vi skulle have med. En bro som er på UNESCOs verdensarvslist og som er over fjorden Firth of Forth. Vi kørte derfor til Forth Bridges Viewpoint hvor der er en af de bedste udsigter til broen.

Fakta om broen:

 • Broen var færdiggjort i 1890
 • Den blev kåret til Skotlands største menneskeskabte vidunder i 2016.
 • Den er designet af ingeniørerne Sir John Fowler og Sir Benjamin Baker.
 • Den er 2.467 meter lang.
 • Den er 37 meter bred.
 • 110 meter høj.
 • Den er bygget af 55.000 tons stål.
 • På sit højeste var der 4.600 ansatte.
 • Der døde 73 under byggeriet.
 • Broen bruges kun til togtrafik.

Broen er optaget på UNESCO for sin ekstraordinære og imponerende milepæl i brodesign og – konstruktion for den periode.

Vores oplevelse af udsigtspunktet

Der var heldigvis parkeringspladser lige ved udsigtspunktet. Herfra fik vi udsigten til den imponerende røde jernbanebro men vi kunne også se to andre broer herfra bl.a. Forth Road Bridge som er en smuk hængebro på 2.515. En bro som vi senere skulle køre over, på vores road trip rundt i Skotland.

24 timer i Edinburgh - Skotland

Overnatning

Vi overnattede på Courtyard by Marriott Edingburg West [reklamelink] som lå omkring 10 km. udenfor centrum af Edinburgh. Vi valgte hotellet fordi det var rimelig i pris, havde parkeringsmuligheder og stadig var i kort afstand til centrum. Hotellet lå i grønne omgivelser med gode siddemuligheder udenfor. Værelset var rimeligt med gode senge, lækkert badeværelse og vi var godt tilfredse med vores ophold.

Bonusinfo: Link markeret med reklame, betyder at bloggen tjener lidt penge, hvis du booker gennem linket. Det bliver ikke dyrere for dig.

24 timer i Edinburgh - Skotland

Middag på Courtyard by Marriott Edingburg West

Vi valgte at spise på vores hotel og valget blev:

 • Forretter: Tomatsuppe og pulled pork sliders
 • Hovedretter: Fish & Chips og en kyllingeburger.

Det blev nydt sammen med iskolde fadøl og vi var heldige, at vi kunne sidde udenfor og nyde det.

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

Bonusinfo

Dagen inden vores afrejse den 8-9-22 døde dronning Elizabeth og landet var derfor i sorg. Det medførte derfor at store dele, af den indre by begyndte at blive afspærret, da vi besøgte den.

24 timer i Edinburgh - Skotland

Vores morgen

Vi vågnede til en skyfri blå himmel, hvilket er ret usædvanlig i Skotland og glædede os til at fortsætte vores 24 timer i Edinburgh. Fordi vi boede et stykke udenfor centrum af byen, besluttede vi at tage en Uber. Han kom til aftalt tid, fortalte at meget af byen var lukket af men efter en halv times kørsel, fik han dog fundet en vej ind til den gamle bydel og fik os sat af ved Grassmarket.

Morgenmad på La Barantine

Vi kiggede lidt på det store torv og besluttede at gå op ad gaden W Bow. Her på den meget skrånede gade, omgivet af smukke 1800-talsbygninger, så vi den hyggelige cafe La Barantine. Vi besluttede lynhurtigt, at her skulle vi spise vores morgenmad.

Indenfor i den lille franske cafe, var der superhyggeligt og heldigvis også et bord til os. Vi bestilte to store kopper kaffe og lækkert frisksmurt flutes med æg, parmaskinke og grønt. Det var virkelig lækker morgenmad, god kaffe og stedet var fantastisk. Nu var vi klar til at forsætte vores 24 timer i Edinburgh.

 • Adresse. 89 W Bow

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

Rundtur i den gamle bydel – UNESCO

Efter vores morgenmad forsatte vi rundt i denne UNESCO bydel med at gå opad og opad, kiggede på de smukke farverige huse og nu begyndte Harry Potter navnet også at dukke op, i nogle af de mange butikker.  Vi kom til Victoria Street som nok er en af de mest berømte gader i Edinburgh eller i hvert fald den mest fotograferede gade. Vi kan godt forstå at hvorfor J.K. Rowling fik sin inspiration til Diagon Alley dette sted. For gaden bød på buer, højdeforskelle, middelalderbygninger og gotiske spir. Det var da ren magi.

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

St. Giles katedral

Vi dreje fra ved Lawmarket og forsatte med at gå eller det vil sige – det var gåsegang i en kæmpe menneskemængde. Den smukke St. Giles katedral fra det 12 århundrede, var stedet hvor Dronningemoderen ville ankomme til dagen efter, så derfor var området og katedralen fuldkommen afspærret. Journalister, Tv-stationer og fotografer var allerede begyndt at stimle op men efter noget tid, var vi kommet igennem den værste mængde.

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

Vi forsatte vores tur

Vi forsatte vores tur rundt i bydelen. Vi så de mange smalle gyder, de fine huse, slottet på bjerget og gik ned af NS 75. Undervejs stoppe vi dog op, sad på en bænk og nød en kop kaffe. Det var så lækkert for der var varme i luften, solen skinnede og her kunne vi også se et par skotter i deres nationaldragter.

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

Greyfriars kirkegård

Vi gik ind på Greyfriars kirkegården som blev etableret i 1561-62. Her ligger der mange prominente mennesker begravet og kirkegården er også forbundet med  Greyfriars Bobby, den loyale hund, der vogtede sin herres grav. Det skulle også være på denne kirkegård at J.K. Rowling fik sin inspiration til mange af navnede i Harry Potter bøgerne. Et anderledes sted som må være skræmmende, at besøge efter mørkes frembrud.

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

Frokost

Frokosten blev til en hurtig toast inden vi tog til en anden bydel og herfra forsatte vores 24 timer i Edinburgh

Dean Village – UNESCO

Efter mange oplevelser i den gamle bydel tog vi til Dean Village som er på UNESCOs verdensarvsliste. Her ved floden Water of Leith ligger den tidligere landsby Dean Village som tidligere var kendt som

 Water og Leith Village

Dengang var den, i mere end 800 år, et stort kornformalingsområde og der var 11 arbejdede møller. I dag kan den tidligere formaling med vandmøllerne og resterne af denne proces stadig oplevelses i byen. I 1970`erne påbegyndte man en restaurering af de gamle arbejderboliger og i dag, er det et eftertragtet boligområde.

Vi nød stilheden i denne lille oase midt i storbyen, gik rundt i den meget kuperet bydel, var nede ved floden, gik over broen og kom helt ned i gear. Sikke en fantastisk måde at afslutte vores 24 timer i Edinburgh

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

24 timer i Edinburgh - Skotland

Vores mening om Edinburgh

Vi havde nogle fantastiske 24 timer i Edinburgh  med masser af dejlige oplevelser. Vi var glade for at vi havde bil og dermed med lethed kunne se The Kelpies som længe havde været på ønskelisten. Det gav os også muligheden for at se, den historiske bro The Fort Bridge.

Det er ikke altid det sker med i Edinburgh gjorde det. Vi blev vilde med denne hovedstad lige med det samme. Stemningen, de smukke gamle huse, gyderne, alle de historiske vartegn og det at alle oplevelserne, var i gåafstand. Vores valg med at bo udenfor bymidten og køre derind fungerede fint. Vi var især glade for det, på grund af menneskemængden, for hold op hvor var der mange mennesker i byen. Måske det var på grund af Dronnings død eller måske bare fordi solen skinnede. Vi ved det ikke men i de små gyder og stræder, var det ikke så slemt og slet ikke i den rolige Dean Village. Edinburgh vi kommer helt klart tilbage.

24 timer i Edinburgh - Skotland

 • Rejsetidspunkt september

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.