I Solidaritets fodspor – Gdansk, Polen
Eftermiddagen blev brugt i solidaritets fodspor og lidt nutidshistorie i Gdansk. Ved det gamle skibsværft, så vi det berømte Stocznia skilt. Bagefter forfulgte vi historien, på det smukke og meget anderledes Solidarity Museum.
Lidt baggrundshistorie
Elektrikeren Lech Wałęsa arbejdede på skibsværftet i Gdansk og var aktiv fagforeningsaktivist. Han var i 1970, en af de ledende figurer i konflikten mellem regeringen og værftsarbejderne i Gdansk. Han blev senere leder af strejken i 1980 blandt værftsarbejderne. En strejke der medførte, at 17.000 værftsarbejdere strejkede fordi ledelsen på Leninværftet i Gdansk, fyrede en kranfører.
Strejken medførte, at der i 1981 blev indført militær undtagelsestilstand. Efter 18 dages strejke måtte regeringen bøje sig og imødekomme de strejkendes krav – ikke mindst kravet om ret til at danne uafhængige fagforeninger. Lech Wałęsa blev arresteret men blev løsladt året efter. Han grundlagde Solidarność (Solidaritet) den første uafhængige fagforening i den gamle sovjetblog.
Lech Wałęsa blev senere præsident og fik Nobels fredspris.
Mindesmærkerne
At se Stocznia skiltet hænge over gitterporten, var et stort øjeblik. Skiltet som vi så mange gange, så i medierne i 80érne, hvor vi med frygt og spænding fulgte udviklingen i Polen. Vi havde dengang, et håb om Polens løsrivelse fra sovjetblokken og havde stor sympati for værftsarbejderne. De kæmpede dagligt en modig kamp, hvor de satte deres liv på spil.
På stedet, var der dybt ned i jorden, spiddet 3 enorme betonkors på 42 meter. De står til evigt minde, om de værftsarbejdere som døde under strejken. Det var et bevæget øjeblik og mindesmærket var da også, oversået med maser af friske blomster og nu var vores rejse i Solidaritets fodspor for alvor begyndt.
Det Europæiske Solidaritet Center
På afstand denne sene eftermiddag, så vi den enorme bygning som lignede skroget på et skib. Et skrog som var rusten med masser af stål og glas og som er Det Europæiske Solidaritet Center. Det er en 25.000 kvadratmeter unikt stort bygningsværk som er opført i tilknytningen til skibsværftet. Museet som er blevet bygget i tilknytning til skibsværftet, huser også et bibliotek.
Vores oplevelse på Det Europæiske Solidaritet Center
Nu skal det ikke være nogen hemmelighed men… Vi er egentlig ikke de store museumstilhængere. Vi synes ofte, at de er lidt kedelige. Nogle gange fortæller de, en måske spændende historie på en meget kedelige måde. Men denne gang blev vi glædelig overrasket.
Allerede da vi trådte ind i bygningen, fik vi WOW-oplevelsen.
Der er storhed over Det Europæiske Solidaritet Center. Loftet var uendeligt, der var spændende lysindfald og bare arkitekturen imponerede os. Dertil var der indenfor, lavet en lille have som gav stedet et grønt islæt.
Vi tog ovenpå og startede vores rejse i Solidaritets fodspor. Vi bevægede os rundt, i den historie der levende blev fortalt. Historien om alle de modige mennesker, der satte deres liv på spil, troede på en sag og kæmpede. Det kan man da kun have stor respekt for.
Udstillingen var levende, anderledes og spændende. Den tog os rundt i forskellige lokaler, fortalte os i lyd, billeder og forskellige små film om den virkelighed der udspillede sig, for ikke så mange år siden.
En udstilling som var Solidaritets kamp for frie fagforeninger og systemændringer i 70érne og 80érne. Der var modeller af karakteristiske elementer fra kommunisttidens Polen, b.la. en dagligvarebutik, et offentligt toilet og en typisk topersoners fængselscelle med køjeseng.
Vi så plancheudstillinger med løbesedler, en kopi af Leninstatuen fra skibsværftet og en model af et hemmeligt trykkeri. Flere steder vistes på store skærme, filmoptagelser fra arbejdskampene og vi følte os som deltager i en rigtig revolution.
Vi har nu fået et større indblik, i den historie som var medvirkende til at bane vejen for løsrivelsen af sovjetblokken og dermed friheden i Polen.
- Billetpris: DKK 30
- Du kan her læse om alle vores oplevelser i Polen.
- Rejsetidspunkt december/januar.
Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.
Annette Seier - OnTrip.dk
Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 79 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com
2 Comments
Add comment Annuller svar
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Det er en imponerende bygning, og utstillingene er interessante, varierte og spennende. Jeg er heller ikke noen stor museumsgjenger, men dette museet likte jeg godt! Det var spennende også for meg som er født i 1983 og derfor ikke hadde så god kjennskap til de historiske hendelsene som utspant seg der på åttitallet.
Hej Marianne, tak for hyggeligt besøg og kommentar:-)
Enig, det er en meget imponerende bygning. En af de få gange hvor vi synes det var spændende at gå på museum.
Nej hvis du er født i 1983, så er du ikke gammel nok til at kunne huske hvad der skete. Jeg var nu MEGET ung dengang men husker at det var historiks og vi alle ventede spændt på, hvordan det udviklede sig.
En udvikling der sernere lagde grundlagte for løsrivelsen fra Sovejt.
/Annette