5 fascinerende fyrtårne på Sjælland – Danmark
Hermed vores bud på, 5 fascinerende fyrtårne på Sjælland og oplevelser i nærheden. Det er alle fyrtårne med deres egen historie, særpræg og udseende. Vi tager dig derfor med på en tur, til Dragør, Stevns, Gilleleje, Hundested og Røsnæs.
Passionen for fyrtårne
Det skal ikke være nogen hemmelighed, vi er ret vilde med fyrtårne. En passion som vi også har for høje bygninger og TV-tårne. Vi jagter gerne disse bygninger, verden rundt og vi imponeres altid over deres skønhed, placeringer og den historie, der ofte er forbundet med fyrtårnene. Vi har set masser af smukke fyrtårne, overalt i verden som f.eks. det smukke fyr i Portland Head Light men denne gang besluttede vi, at jagte dem på Sjælland.
Dragør Fyrtårn – Amager
Det første af 5 fascinerende fyrtårne på Sjælland, er Dragør fyrtårn som ligger på det sydlige Amager. Der er faktisk to fyrtårne For – og Bagfyr som begge blev etableret i 1877. I 1906 blev Nodre Røse fyr, som står midt ude i Øresund, ændret til et vinkelfyr som dermed gjorde Dragør fyrene overflødige.
Forfyret er i dag en privat bolig og vores besøg, gik derfor til Bagfyret. Det 18 meter høje Bagfyr blev i en periode omdannet til vandtårn men efter noget tid, ophøret det som vandtårn og stod i mange år forsømt og ubrugt hen. I 2002 besluttede Dragør kommune at sælge den store vandværksgrund, hvor fyret stod, for at opføre boliger. Fyret blev ikke revet ned men derimod istandsat og står i dag som et smukt historisk vartegn i bebyggelsen.
Vores oplevelse af Dragør Fyrtårn
Vi har utrolig mange gange, været i Dragør men aldrig besøgt Fyrtårnet. Nu skulle det være. Vi kørte til Dragør og jagten på fyrtårnet gik ind. Det var nu ikke ligetil at finde det. Vi skulle via snirklede gader, køre rundt i et villakvarter før vi fandt det. Med lige pludselig stod det der. Fint var det gamle fyrtårn med de røde mursten, som det stod der og tronede midt i et villakvarter. Desværre kom fyret ikke helt til sin ret. Fyrtårne skal have plads omkring sig, ligge ned til vandet og stråle. Her var det mast inde mellem en masse bebyggelse men det er da positivt, at man har valgt at bevare det og ikke revet det ned.
- Parkering: Gratis
- Fyret: Ingen adgang.
Oplevelser ved Dragør Fyrtårn
Hvad kan man ellers opleve i nærheden af Dragør Fyr? Fyret ligger i den charmerende Dragør by som blev grundlagt i 1300-tallet. Her kan man fare vild i de smukke snørklede brostensbelagte gader, se på alle de smukke gulmalede bindingsværkshuse med de røde teglstenstage fra 1700- og 1800-tallet.
Tage en tur til haven som i dag bruges af fritids- sejlbåde, mindre fiskebåde og som basehavn for lodsbåde. Herfra får kan du også få et flot kig til Øresundsbroen.
Du kan gå en tur på gågaden, spise en is, shoppe eller måske besøge Dragør kirken som er fra 1885. En ting er sikkert, Dragør er en utrolig smuk og hyggelig by.
Stevns Fyrtårn – Østsjælland
Det andet af 5 fascinerende fyrtårne, er Stevns fyr som ligger i det østlige Sjælland. Her ligger fyrcentret og der ligger faktisk 2 fyrtårne. Det første fyr og mindste fyr, blev opført i 1816-18 og hænger sammen med fyrmesterboligen. Det nyeste fyr som er 27 meter højt, er stadig aktivt og begge fyr er fredet.
Stevns fyr kaldes også for Højderup fyr, og området hvor de står, er det højeste punkt langs Stevns Klint. Der er 42 meter fra klintekanten til havoverfladen. Søværnet opretholdt indtil 2011 en udkigspost ved fyrets fod, og denne bygning er i dag, et museum som kan besøges. Det er også muligt at komme op i det nyeste fyr.
Området er populært for fuglekiggere i for- og efteråret, da millioner af fugle hver år trækker forbi Stevns fyrcenter.
Vores oplevelse af Stevns Fyrtårn
Efter en smuk køretur gennem de små landsbyer i Danmark ankom vi til Stevns fyr. Vi parkerede vores bil og allerede fra parkeringspladsen, fik vi et smukt udkig til det imponerende, smukke, hvide og høje fyr. Vi gik det sidste stykke op til fyret og herefter nærstuderede vi det. Det var nu smuk som der stod der, majestætisk og tronede. Vi gik rundt i området, hvor vi fik en storslåede udsigt til havet og kunne da også se lidt af klinten.
- Åbningstider: Man- fredag er området og selve fyrtårnet åbent for offentligheden. Du kan derfor godt komme op i tårnet.
- Adgang til fyret: Gratis
- Parkering: Gratis
Hvad kan du opleve ved Stevns Fyrtårn?
Stevns fyr ligger i området Kalklandet eller mere kendt som Stevns Klint, som tilbyder masser af oplevelser. Som f.eks:
- Bøgeskovhav – Den ligger i den nordlige ende af Stevns Klint. Det er en lille privatejet lyst – og fiskerihavn. Her kan haven besøges, du kan hoppe i bølgen eller spise på det hyggelige traktørsted.
- Holtug Kridtbrud – Det er et beskyttet naturområde og indtil 1972 blev her udvundet kalk. I dag giver kalkbruddet gode leveforhold, for sjældne planter og dyr.
- Mandehoved – Det er et historisk og rekreativt område med historiske bygninger. Her kan du nyde det rige dyreliv og se Stevns fra oven, fra det ene af to tidligere radartåren som i dag er udkigstårn.
- Stevns Fort – Du kan opleve fortet som det så ud dengang, under den Kolde Krig da truslen om atomkrig var størst. Gå en tur i de 1,7 kilometer underjordiske gange og på overfladen, hvor du kan se kanoner og luftværnsbatterier.
- Åbningstider: man-fredag 11-15 og lør-søn 10-17
- Stevns Klint – Dette smukke stykke af Danmark er på UENSCOS-verdensarvsliste. Mellem lagende af kridt og ler ligger et tyndt lag af fiskeler, der fortæller om dengang en asteroide slog ned for 66 millioner år siden. Her er der smukke udsigter til de kridhvide kalksten, som både kan opleves oppe – og eller nedefra via en stejl trappe. Den gamle Højerup kirke ligger på den 30 meter høje klint og den blev indviet i 1357 men desværre har havet undergravet klinten og i 1928 styrtede koret i havet.
- Adgang: Gratis året rundt.
- Parkering: 20 kroner.
Kalklandet
Hele kalklandet er et helt unikt sted i Danmark. Lige meget hvilken interesser du har, vil du kunne finde dem her. Stedet er for alle typer rejsende og for dem der har lyst til en vandretur, kan stedet tilbyde en unik tur. Her ligger nemlig vandrestien Trampstien som er 20 kilometer og starter i Bøgeskov, i det nordlige Stevns og slutter i Rødvig i syd.
Nakkehoved fyrtårn – Nordsjælland
Nakkehoved fyr er det tredje af 5 fascinerende fyrtårne på Sjælland. Det ligger i Nordsjælland, 2 kilometer øst for Gilleleje. Det 21 meter høje fyr blev opført fra 1770-72 og der var oprindelig to fyr. Et vestre og et østre fyr som begge var firkantede, murede fyr som var sammenbygget med gavlen på fyrmesterboligen. Det østre fyr blev taget ud af brug i 1898 og derefter blev det venstre fyr forhøjet, fra sine oprindelige 9 meter til de 21 meter som det er i dag. Fyrene blev opført for at lede skibsfarten sikkert gennem Kattegat og vise sejlruten mod Øresund. Samlet højde over havet er for fyret er 54 meter.
Fyret var bemandet indtil 2003, hvor den sidste overfyrpasser, der også beboede fyrmesterboligen, gik på pension.
Vores oplevelse af Nakkehoved fyrtårn
Efter at have kørt på de små veje, endte vi midt i skoven. Her var der fine parkeringspladser og vi gik herefter, det sidste stykke op til fyret. Det var en blanding mellem en skovvej og et parcelhuskvarter. Efter kort tid var vi fremme og fik set forsiden af fyrmesterboligen og det lille østlige fyr.
Vi gik videre og der stod det. Smukt, vedligeholdt og kridhvidt med sine imponerende 21 meter og troende ud over Kattegat. Imponerende var det, for slet ikke at tale om udsigten. WOW heroppe fra den 33 meter høje klint, fik vi en smuk udsigt mod vandet og Sverige. Det var ret vildt og meget smukt især med den nyudsprungne bøg.
- Museet er åbent: 23/6 – 13/9: tirsdag – søndag kl. 11-16 og i skoleferier samt på skæve helligdage.
- Entre: 40 kroner
- Adgang til fyret: Gratis.
- Parkering: Gratis
Området omkring Nakkehoved fyrtårn
Området omkring fyrene er et EU-habitatområde og dermed fredet. Klinten som er kratbevoksning, har et rigt fugleliv. Langs med klinten, kan du gå den 2 kilometer lange Fyrstien til Gilleleje by som giver sig flotte udsiger over Øresund. Hyggelige Gilleleje by kan bestemt også anbefales at besøge. Besøg en af de mange fiskehandlere og køb evt. friskfanget fisk.
Området ved fyret er desuden hyggelig, der er borde og bænke og det er et perfekt sted at spotte fugle. Ved Nakkehoved er der observeret op til 135 fuglearter.
Spodsbjerg fyr – Nordsjælland
Spodsbjerg fyr er det 4 af 5 fascinerende fyrtårne. Det 9 meter høje vinkelfyr ligger i Nordsjælland på kystvejen mellem Hundested og Kighaven. På grund af den høje klint, når Spodsbjerg fyr en samlet højde på 40 meter over havets overflade. Det første fyr blev opført i 1845 og var på 5 meter men i 1907 blev det ændret, til sine nuværende 9 meter.
Under besættelsen havde den tyske værnemagt et kystbatteri ved fyret som bestod af fire skibskanoner med en skudvidde på 18 kilometer.
Vores oplevelse af Spodsbjerg fyrtårn
Efter en smuk køretur gennem det lysegrønne forårs Danmark, endte vi i et natursmukt område, og parkerede bilen. Herefter skulle vi lige bestige en bakke, inden vi var oppe ved fyrtårnet. Det var ikke en wow-oplevelse af se fyret, for det var ikke særlig imponerende med sine kun 9 meter. Til gengæld var der et spændende farvespil med den hvide bygning, de rødmalede døre, gelændere og toppen gjorde det anderledes. Disse farver kombineret med de farvede glas, i toppen gjorde dette fyr til noget helt særligt.
Selv om det lille fyr ikke kunne imponerede, så kunne udsigten det til gengæld. WOW sikke dog en smuk udsigt, vi fik heroppe fra ud over vandet.
- Adgang: Året rundt men du kan ikke komme op i fyret.
- Parkering: Gratis.
Området omkring Spodsbjerg fyrtårn
Fyret ligger i et naturskønt område, der har bakkede græssende arealer og stejle kystskrænter. Et områder der også er delvis fredet. Heroppe fra er der storslået udsigt over Kattegat mod Hesselø. Gå en tur rundt i området og se polarforskerens Knud Rasmussen bolig, som var det hus han sad og planlagde sine Grønlandsekspeditioner og kig på den kunstneriske mindevard som der er opført.
Ellers indbyder området til vandreture på de anlagte stier, måske kunne den 100 kilometer lange rute fra Sjællands Odde over Hundested til Helsingør kunne friste.
- Åbningstider Knud Rasmussens hus. Tirs-søn 11-16 men onsdag til kl. 20 fra påske til uge 42.
- Entre: Voksne 60 kr. – børn under 18 år gratis.
Røsnæs fyr – Vestsjælland
Røsnæs fyr ved Kalundborg i Vestsjælland, er det femte af de 5 fascinerende fyrtårne på Sjælland. Fyret blev bygget fra 1844-46 og dengang var fyret, 11 meter højt og det blev bygget sammen med fyrmesterboligen. I 1859 blev det forhøjet til sine nuværende 15 meter. Det ligger helt ude for enden af en lang tange, med direkte havkig til Storebælt og 24 meter over havets overflade.
Frem til 2008 var fyret bemandet men fyret blev herefter overtaget af naturstyrelsen, da moderne teknik havde gjort det overflødigt. Der er et museum, en lille cafe og du kan komme op i fyret
Vores oplevelse af Røsnæs fyrtårn
Der var et stykke vej fra vores hjem til Kalundborg men vi satte os ind i bilen og glædende os. Da vi startede turen, skinnede solen men efterhånden, så vi flere og flere tunge regnvejrsskyer. Det skulle ikke forhindre os, så vi forsatte.
Vi nåede til Kalundborg og efter lidt tid kørte, begyndte vi at køre ud på en tange. Naturen var smuk, der var næsten ingen bilen og ofte kunne vi se vandet fra begge sidder. Vi gjorde også et stop, da vi så den smukke mølle. Ellers fortsatte vi og da vi næsten troede vi var der, kom der en grusvej som de sidste kilometer blev kørt på. Det gjorde lidt ”ondt” for vores bil var helt ny og nyvasket.
For enden af tangen, fandt vi en parkeringsplads og så et skilt. Vejret var nu virkelig dårligt, det blæste og himlen var meget mørt. Vi så et skilt, der viste os vejen til hen til fyret. Herefter gik vi omkring en kilometer igennem den nyudsprungen bøgeskov på den bakkede sti, hvor det gik op og ned.
Nu var vi her, vi kunne se det og gik herefter det sidste stykke hen til fyret. Der stod det, helt alene og meget tæt på skråningen. Vinden, regnvejrsskyerne og skråningen, fik hele området til at virke meget barskt, nærmest lidt uhyggelig men den 360 grader udsigt til vandet, fejlede dog intet.
Bagefter sad vi lidt ved den lukkede cafe, inden vi i øsende regnvejr, fandt vores bil og kørte hjem. Vi må tilbage en dag og opleve dette naturskønne sted, når solen skinner.
- Parkering: Gratis
- Entre: Gratis og du kan komme op i fyret.
- Åbningstider: Fra 30-3 til sidste søndag i oktober, hver lørdag og søndag.
Oplevelser på Røsnæs
Røsnæs som er Sjælland vestligste punkt og det er en naturperle som tilbyder masser af naturoplevelser, for alle typer besøgende. På den 20 kilometer lange tange kan du bl.a.
- Besøge vingårde.
- Ride
- Sejle havkajak.
- Spille golf.
- Cykle
- Tage på vandreture f.eks, Røsnæs rundt som er på 25 kilometer.
- Se kirken fra 1200-tallet.
Ellers kan du bare nyde naturoplevelser og høre klokkefrøerne kvække, se de vilde heste eller de fredede kobjæller. Mulighederne er uendelige, i denne smukke del af Danmark.
5 fascinerende fyrtårne på Sjælland
Dette var vores bud på 5 fascinerende fyrtårne på Sjælland. Alle er de unikke, deres helt egne og med deres egen historie. Vi så disse fyrtårne i foråret, da vi besluttede at vi ville opdage Danmark. Det var en god oplevelse og vi var især overrasket over hvor meget fed natur, der ofte var i de omkringliggende områder. Vi vil bestemt forsætte vores søgen, efter andre fyrtårne i Danmark.
Bonusinfo: Disse fyrtårne blev besøgt i foråret 2020 imens Danmark var ramt Corona-virussen. Derfor var museer og fyrtårne lukkede og vi havde ikke muligheden for at se de mange spændende museer eller komme op i fyrtårnene.
- Rejsetidspunkt maj og juni.
Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.
Annette Seier - OnTrip.dk
Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 79 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com
4 Comments
Add comment Annuller svar
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Fint fyrtårnstema, Annette – der er nemlig også en del at opleve i DK 😉 Tænk, jeg har faktisk aldrig været henne ved Dragør Fyr, skønt jeg har været i Dragør mange gange, både alene og med turister. Det må jeg lave om på! Tak for tippet.
Selv om der er et stykke til Røsnæs, må I bestemt tage dertil igen … på en solskinsdag 😉 Det er et helt vidunderligt naturområde. Vi var der i pinsen – med høj klar himmel – og snuppede en 14 km vandre- og fototur, det var sådan lidt vores helt egen kombination af de forskellige afmærkede ruter. Men jeg er ikke nået til at blogge om det endnu …
Hej Bente, tak for hyggeligt besøg og kommentar 🙂
Tak, der er bare noget fascinerende over fyrtårne. Haha jeg er kommet i Dragør siden jeg var barn og kan slet ikke tælle alle de gange jeg har været der. Det skulle gå så mange år inden jeg fandt ud af og så det fyrtårn. Du må helt klart forbi næste gang, det er jo et stykke historie du kan fortælle om.
Ja, vi skal helt klart tilbage til Røsnæs en dag hvor det ikke blæser en halv pelikan og regner. Det tog altså noget af glæden. Jeg er slet ikke i tvivl om at jeg vi vil få et andet indtryk af stedet en sommerdag med sol.
Jeg glæder mig til at læse dit indlæg fra stedet og se masser af solskinsbilleder 🙂
/Annette
For et kult innlegg! Jeg synes også fyr er kule – og drømmer om å overnatte inne i et. =) Skjønner det er mange fyr i Danmark jeg har til gode å besøke, det gleder jeg meg til. Så mange fine bilder!
Hej Desiree tak for besøg og kommentar 🙂
Tusind tak, jeg er glad for at du kunne lide det.
Ja, fyrtårne er så fine og det ville være skønt at kunne overnatte i et.
Ja, du må til Danmark og besøge alle vores fyrtårne. Der er rigtig mange du kan opleve i Danmark, så det skal du glæde dig til.
Tusind tak 🙂
/Annette