Alcatraz den gamle fængselsø – San Francisco, USA

Alcatraz den gamle fængselsø, ligger i San Francisco bugten. Vi besluttede at i dag skulle vi i fængsel eller nej – vi ville bare nøjes med at besøge, et af de mest berygtede fængsler i verden. Vi havde bestilt en billet hjemmefra, for at være sikre på, at vi ville kunne komme til se Alcatraz. Vi stod op med hønsene for at tage den første båd.

Alcatraz - San Francisco, USA

Alcatraz - San Francisco, USA

Ankomsten til Alcatraz

Efter en kort men meget smuk sejltur, endte vi på øen. Umiddelbart var der en underlig stemning på stedet, på den ene side forladt og forfalden. På den anden side, var der liv samt en fornemmelse af masser af uhyggelige livshistorier.

Vi gik ad en sti, op langs med bygningerne og kunne her se nogle af de gamle udsigtsposter, masser af hegn og stemningen var nu blevet en anelse uhyggelig.

Alcatraz - San Francisco, USA

Alcatraz - San Francisco, USA

Alcatraz - San Francisco, USA

Alcatraz den gamle fængselsø

FBI lukkede fængslet i 1963, da vejret havde tæret hårdt på bygningerne, og det ville være for dyrt at renovere dem. Samtidig var de almindelige driftsomkostninger ret høje, netop pga. øens beliggenhed. En beliggenhed der gjorde, at alle ressourcer enten måtte produceres lokalt eller sejles ud fra fastlandet. I dag er Alcatraz den gamle fængselsø, blevet udnævnt til nationalpark, hvor fugle og planter stortrives.

Fangerne på Alcatraz

Fængslet er særligt “berømt” for perioden 1934-63, hvor en lang række store og kendte forbrydere sad fængslede. Ideologien i fængslet var, at fangerne kun havde ret til føde, tøj og tilsyn af en læge. Alt andet var privilegier, som fangerne skulle gøre sig fortjent til. Arbejde var et privilegium, ligeledes var læsestof, gårdture m.m.

Hvis fangerne ikke opførte sig ordentligt, kunne selv lys, seng, og andet tages fra dem i cellerne, hvor intet dagslys slap ind. Det er aldrig officielt lykkes nogle at flygte fra Alcatraz. Der er dog tre der blev meldt savnet og som man aldrig fandt. De kan måske også være druknet, i det kolde og strømfyldte vand som øen omgives af.

Alcatraz - San Francisco, USA

Alcatraz - San Francisco, USA

Lydbånd

Fremme ved bygningerne, fik vi udleveret et indspillet lydbånd. Vi kunne nu gå rundt i fængslet og høre historierne om, hvordan fangeren levede og hvordan hverdagen i fængsel var. Der var på båndet lagt lydeffekter ind, så hele oplevelsen blev meget autentisk. En oplevelse, som var meget følelsesladet og som du ikke kunne undgå, at blive påvirket af.

Alcatraz - San Francisco, USA

Alcatraz - San Francisco, USA

Vores oplevelse på Alcatraz

At vi lige pludselig var på Alcatraz, den gamle fængsles ø og hørte de skræmmende virkelige fortællinger var bevægende. Vores oplevelse af Alcatraz blev meget virkelighedstro imens vi gik rundt i bygningerne og hørte alle fortællingerne.

At se og opleve de rammer, der var for de indsatte, var en skræmmende oplevelse men også en interessant oplevelse. Vi blev for en periode et med stedet og fik en fornemmelse af, hvordan livet måtte have været. Et sørgeligt liv både for de fængslende men bestemt også for de ansatte.

Vi var rimelig påvirket efter dette besøg. For os havde Alcatraz, indtil dato kun været noget vi havde set på film. Selvom øen er lidt uhyggelig, forhindrede det os dog ikke i at nyde den fantastiske udsigt vi fik fra øen til San Francisco skyline.

Alcatraz - San Francisco, USA

Alcatraz - San Francisco, USA

Tip til dit besøg på Alcatraz

Alcatraz er populært og lige præcis derfor, kan der være udsolgt flere dage i forvejen. Det er derfor en god ide, at købe din billet i forvejen hjemmefra.

Vi kan også anbefale, at købe en early bird, der er en billet til en af de første både der sejler til Alcatraz. Der er færre turister på Alcatraz om morgen, hvilket er en klar fordel og klart opvejer, at du skal tidligt ud af sengen.

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.

Abonner på OnTrip.dk via e-mail og få de sidste opdateringer.