Alcatraz den gamle fængselsø – San Francisco, USA

Alcatraz den gamle fængselsø, ligger i San Francisco bugten. Vi besluttede at i dag skulle vi i fængsel eller nej – vi ville bare nøjes med at besøge, et af de mest berygtede fængsler i verden. Vi havde bestilt en billet hjemmefra, for at være sikre på, at vi ville kunne komme til se Alcatraz. Vi stod op med hønsene for at tage den første båd.

Alcatraz den gamle fængselsø - San Francisco, USA

Ankomsten til Alcatraz

Efter en kort men meget smuk sejltur, endte vi på øen. Umiddelbart var der en underlig stemning på stedet, på den ene side af den, hvor alt var forladt og forfalden. På den anden side, var der liv samt en fornemmelse af masser af uhyggelige livshistorier.

Vi gik ad en sti, op langs med bygningerne og kunne her se nogle af de gamle udsigtsposter, masser af hegn og stemningen var nu blevet en anelse uhyggelig.

Alcatraz den gamle fængselsø - San Francisco, USA

Alcatraz den gamle fængselsø - San Francisco, USA

Alcatraz den gamle fængselsø – fakta

Alcatraz var oprindeligt en del af forsvaret omkring San Francisco opført i midten af 1800-tallet. Men i starten af 1900-tallet havde den teknologiske udvikling overhalet fortet, og i stedet blev Alcatraz bygget om til et militærfængsel.

Depressionen i 30’ernes USA øgede behovet for et flugtsikkert fængsel, og i 1934 åbnede man det Alcatraz. Et fængsel som hele verden kender fra en lang række film. Her sad nogle af de absolut hårdeste kriminelle i USA. Enkelte fanger var så farlige, at de blev sendt direkte til Alcatraz. Blandt dem var Al Capone og George “Machine Gun” Kelly.

FBI lukkede fængslet i 1963, da vejret havde tæret hårdt på bygningerne, og det ville være for dyrt at renovere dem. Samtidig var de almindelige driftsomkostninger ret høje, netop pga. øens beliggenhed. En beliggenhed på en klippeø der gjorde, at alt enten måtte produceres lokalt eller sejles ud fra fastlandet. I dag er Alcatraz den gamle fængselsø, blevet udnævnt til nationalpark, hvor fugle og planter stortrives.

Alcatraz den gamle fængselsø - San Francisco, USA

Alcatraz den gamle fængselsø - San Francisco, USA

Fangerne på Alcatraz

Fængslet var særligt “berømt” for perioden 1934-63, hvor en lang række store og kendte forbrydere sad fængslede. Ideologien i fængslet var, at fangerne kun havde ret til føde, tøj og tilsyn af en læge. Alt andet var privilegier, som fangerne skulle gøre sig fortjent til. Arbejde var et privilegium, ligeledes var læsestof, gårdture m.m.

Hvis fangerne ikke opførte sig ordentligt, kunne selv lys, seng, og andet tages fra dem i cellerne, hvor intet dagslys slap ind. Det er aldrig officielt lykkes nogle at flygte fra Alcatraz. Der var dog tre der blev meldt savnet og som man aldrig fandt. De kan måske også være druknet, i det kolde og strømfyldte vand som øen omgives af.

Alcatraz den gamle fængselsø - San Francisco, USA

Lydbånd

Fremme ved bygningerne, fik vi udleveret et indspillet lydbånd. Vi kunne nu gå rundt i fængslet og høre historierne om, hvordan fangeren levede og hvordan hverdagen i fængsel var. Der var på båndet lagt lydeffekter ind, så hele oplevelsen blev meget autentisk. En oplevelse, som var meget følelsesladet og som vi ikke kunne undgå, at blive påvirket af.

Vores oplevelse på Alcatraz

At vi lige pludselig var på Alcatraz, den gamle fængsles ø og hørte de skræmmende virkelige fortællinger, var bevægende. Vores oplevelse af Alcatraz blev meget virkelighedstro imens vi gik rundt i bygningerne og hørte alle fortællingerne.

At se og opleve de rammer, der var for de indsatte, var en skræmmende oplevelse men også en interessant oplevelse. Vi blev for en periode et med stedet og fik en fornemmelse af, hvordan livet måtte have været. Et sørgeligt liv både for de fængslende men bestemt også for de ansatte.

Vi var rimelig påvirket efter dette besøg. For os havde Alcatraz, indtil dato kun været noget vi havde set på film. Selvom øen var lidt uhyggelig, forhindrede det os dog ikke i at nyde den fantastiske udsigt vi fik fra øen til San Francisco skyline.

Alcatraz den gamle fængselsø - San Francisco, USA

Alcatraz den gamle fængselsø - San Francisco, USA

Alcatraz den gamle fængselsø - San Francisco, USA

Tip til dit besøg på Alcatraz

Alcatraz er populært og lige præcis derfor, kan der være udsolgt flere dage i forvejen. Det er derfor en god ide, at købe din billet i forvejen hjemmefra.

Vi kan også anbefale, at købe en early bird, der er en billet, til en af de første både der sejler til Alcatraz. Der er færre turister på øen om morgen, hvilket er en klar fordel og klart opvejede, at vi skulle tidligt ud af sengen.

Alcatraz den gamle fængselsø - San Francisco, USA

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.