Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Vores oplevelser i Sofia, viste os brede boulevarder, imponerende byggeri og smukke kirker. En stille hovedstad som var spækket med grønne oaser, venlige lokale og masser af hyggelige restauranter i gårdhaverne. Her fik vi kørt på elektrisk løbehjul, fik shoppet i de enorme shoppingscentrer og spiste masser af lokal mad.

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Fakta om Sofia

Sofia er Bulgarien hovedstad med lidt over 1 million indbyggere. Byen ligger i den vestlige del af landet ved foden af Vitosha bjerget. Byen er det administrative, kulturelle, økonomiske og uddannelsesmæssige center i landet.

Sofia er en af de ældste hovedstæder i Europa og den kan datere sin historie helt tilbage til det 8.århundrede f.Kr. En by som har haft mange navne gennem historien og resterne af byens tusindårige historie, kan da opleves i hele byen. Her ligger de gamle udgravninger nemlig spredt over hele byen, side om side med nybyggeriet.

Under 2. verdenskrig blev Sofia bombet af de allieredes luftstyrker sidst i 1943 og først i 1944, og blev senere besat af Sovjetunionen. Landet var en kommuniststyret folkerepublik i årene 1944-1989.

I 1990’erne blev Bulgarien udviklet mod flerpartidemokrati og markedsøkonomi og i 2004 blev Bulgarien registreret som medlem i NATO ,og 2007 som medlem i EU .

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Oplevelser i Sofia

Sofia har ikke et stort udbud af aktiviteter men den er hyggelig, grøn og en behagelig stille hovedstad. Den har mange smukke og imponerende bygninger, hyggelige torve, oceaner af grønne parker og statuer. Der er i byen og dens omegn, en del moderne shoppingscentre og især Vitosha Boulevard har et stort udvalg af små butikker. Vi giver i nedenstående vores bud på oplevelser i Sofia.

Kirkerne i Sofia og en enkelt moske

I Sofias centrum står den ene imponerende kirke efter den anden, næsten side om side.

Alexander Nevsky Katedralen

Katedralen er byens vartegn og den var bestemt også imponerende med alle sine kupler. Den bulgarsk-ortodokse katedral menes også at være en af de 50 største kirkebygninger, i volumen i verden.

 • Det er Sofias primære turistattraktion.
 • Den har et areal på 3.170 kvadratmeter.
 • Den kan rumme 5.000 mennesker.
 • Den er blandt de 10 største østlige ortodokse kirkebygninger, hvor Sankt Sava i Beograd er den største.
 • Den forgyldte kuppel er 45 meter høj.
 • Klokketårnet er 53 meter.
 • Der er 12 klokker med et samlet vægt på 23 tons
 • Indvendig er katedralen dekoreret med italiensk marmor.

En virkelig smuk og imponerende katedral som også var smuk indvendig. Katedralen lå lige ved vores hotel InterContinental Sofia, så derfor havde vi glæden af at kunne kigge på den dagligt imens vi var i Sofia. Dermed fik vi både set den i dagslys og ikke mindst om aften hvor den var smukt oplyst.

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Den russiske kirke – Sankt Nikolas

En meget lille kirke men utrolig smuk med sine guldkupler. Den ligger flot omgivet af en park og tager sig bestemt bedst ud, når den ses udefra. Byggeriet startede i 1907 og den blev indviet i 1914. Indvendig var kirken meget mørk og især vægmalerier var meget mørke, af røget fra stearinlysene.

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Saint Sofia kirken

Denne gamle kirke var, en af vores mange oplevelser i Sofia. Kirken blev bygget på stedet for flere kirker siden fra år 400. Den har haft en omtumlet historie med bl.a. jordskælv og den var sågar moske i en periode. Kirken er blevet restaureret og er i dag en af de mest værdifulde dele af den tidlige kristne arkitektur i det sydøstlige Europa.

Udvendig syntes vi ikke, at den var så imponerende men så gik vi indenfor og fik en af de der bonusoplevelser som er så fantastisk, når man rejser. Der var bryllup i kirken og det fik vi dermed oplevet.

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

St. Nedelya Katedralen

Endnu en imponerende katedral som ligger lige der hvor den store shoppinggade Vitosha Boulevard starter – og eller slutter.

Katedralen er oprindelig fra 10. århundrede men blev revet ned for at skabe en større og mere imponerende katedral som begyndte at blive opført i 1858 men et jordskælv ødelagde det halvfærdige byggeri. Den nye katedral blev indviet i 1867, overværet af 20.000.

Vi var ikke indenfor i katedralen men syntes det var et smukt byggeri.

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

St. George Rotunda

Denne sidste kirke i Sofia, var den jeg havde glædet mig mest til at opleve. Kirken er på UNESCOs verdensarvsliste og den blev bygget i det tidlige 4. århundrede, oprindelige som romerske bade. Kirken er den ældste bygning i Sofia og indvendig byder den på nogle fantastiske freskoer fra 1400-tallet.

Kirken var lidt svær at finde, for den lå midt inde i et boligkompleks, i en gård og nogle meter nedenunder hovedstadens gader. Vi gik ned af nogle trapper og derefter åbnede der sig et smukt syn. En fin gammel kirke, udgravninger og træerne. Alt dette var fint indrammet af de høje boligbygninger.

Kirken er en del af et større arkæologisk kompleks hvor vi bl.a. kunne se gamle romerske gader. I kirken bliver der gemt de hellige relikvier fra skytshelgen for Bulgarien – Johannes af Rila, og ifølge legenden, blev de brugt til at helbrede den byzantinske kejser Manuel Comnenus.

Selvom kirken er lille, bærer den ånden fra den tidlige kristne æra og den bulgarske middelalderkultur og den har en enorm kulturel indflydelse som tiltrækker mange pilgrimme.

Et helt unikt sted som emmede af historie og en ret usædvanlig oplevelse, at finde midt inde i centrum af byen, omgivet af høje moderne bygninger.

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Banya Bashi Moske

Moskeen er fra 1576, hvor Bulgarien var en del af Det Osmanniske Rige. En Moske som blev bygget over naturlige termiske kurbade. Den har smukke minirater og en kuppel på hele 15 meter i diameteren. Det er den eneste fungerende moske i Sofia.

Lige ved moskéen var der også nogle gamle udgravninger som vi kunne gå rundt og se.

 • Bonusinfo: Vi betalte ikke entre i nogle af de kirker, som vi besøgte men det var forbudt, i de fleste af dem, at fotografere indvendig.

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Staturer

En af mange oplevelser i Sofia kan evt. være at jagte staturer. Der var rigtig mange af dem i byen og især i parkerne.

Statuen af kejser Alexander II

På pladsen hvor vores hotel lå, kunne vi hver dag kigge på den store statue af Kejser Alexander. En ridderstatue i sort granit som er opført i 1903 med masser af små detaljer. I baggrunden kunne vi se Parlamentsbygningen. Det var måske derfor, at det var politiske møder med sang og musik, da vi besøgte byen.

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Sveta Nedelya statuen

Statuen som også kaldes for Sofia- monumentet  er en 7 meter høj kvindestatue som står på en 14 meter høj søjle.

Statuen blev rejst for at erstatte en statue af Lenin som var blevet fjernet 10 år tidligere.

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Shopping i Sofia

En af oplevelserne i Sofia, er shopping. Der var både små hyggelige butikker, markeder men også store shoppingscentre, både inde i centrum af byen og ude i forstæderne.

Den centrale markedshal

Et overdækket marked som er opført i 1911. Stedet beskæftiger over 1.000 mennesker, har tre etager og tilbyder madboder og butikker, tøj, tilbehør, fastfoodboder osv.

Det var et god sted, at få smagt på de lokale specialiteter selvom vi nu var lidt skuffet over udvalget og de mange lukkede butikker.

 • Åbningstider hver dag fra 7.30 til 20.00.

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Mall of Sofia

Et 4-etagers stort shoppingcenter i centrum af Sofia. Her er 130 butikker,  og bl.a. et supermarked, apotek, restauranter, cafeer og en biograf.

Stedet var lyst, venligt og udvalget af butikker stort.

 • Åbningstider hver dag fra 10.00 -21.00.

Paradis Center

Dette enorme shoppingcenter som også er Bulgariens største, ligger ca. 10 km. fra centrum af Sofia. Stedet åbnede i 2013 og har over 330 butikker. Der er også supermarked, cafeer, fastfood restauranter og meget mere.

Byggeriet var smukt og stedet ligger næsten ved foden af bjerget og er en drøm, for dem som elsker at shoppe.

Frokost på Harem Paradis

Vi valgte at spise frokost på restaurant Harem Paradis som lå lige ved indgangen til centret. Her kunne vi sidde udenfor og få et kig til bjergene.

Vi fik en cæsarsalat, en club sandwich og noget koldt at drikke. En udmærket frokost til små penge.

 • Åbningstider hver dag 6.30 -02.00

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Vitosha Boulevard

Vistosha Boulevard er en af de oplevelser i Sofia som de fleste turister får. Den næsten 3 kilometer lange gade, har masser af butikker, cafeer og restauranter. Selvom den er turistet, var stemningen god, bygninger smukke og det var en hyggelig oplevelse i Sofia.

Da vi besøgte gaden, skiftede vejret i løbet af ingen tid. Vi fandt en cafe, bestilte lige kaffe og kage. Efter vi havde siddet lidt, åbnede himlen sluserne og det styrtede ned. Efter lidt tid med regn begyndte det også at hagle. Jeg tror ikke vi før har set, så store hagl. En time senere skinnede solen igen og vi gik videre.

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Parkerne

Sofia bugner af parker og det er en af de bedste oplevelser i Sofia. Det var svært at undgå alle de grønne oaser hvor der i udkanten af parkerne næsten altid lå en hyggelige cafe, en lækker restaurant eller bare en lille kaffe-bod.

Vi blev hurtigt afhængig af alle parkerne. Det var stedet hvor vi kunne finde skygge i en ellers meget sommerhed by. Det var alle dagene over 30 grader og sol, da vi besøgte byen i juni måned.

I og ved parkerne var der ofte små boder som solgte alverdens ting, kunstmalere som var i gang med årets værk og lokale der nød skyggen og lidt kulde ved et af de mange springvand.

Vi nød at finde de små lokale boder i parkerne, få lidt at spise – og eller drikke imens vi kiggede på livet der blev levet i storbyen.

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Ivan Vazov Nationalteater

Teatret som er Bulgariens ældste fra 1906,. Det ligger også i centrum af byen med sin facade ud mod den smukke park City Garden og det store springvand. Teatret har plads til 940 personer og blev designet af de berømte wienske teaterarkitekter Herman Helmer og Ferdinan Fellner og er også afbilledet på de bulgarske pengesedler.

En meget smuk bygning især når vi kiggede på den forfra.

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Det nationale kulturpalads

Endnu en imponerende bygning i Sofia, er det nationale kulturpalads. Det blev åbnet i 1981 i anledningen af Bulgariens 1300-års jubilæum.

I juli 2005 blev det nationale kulturpalads udråbt til det bedste kongrescenter i verden.

Konferencecentret er udstyret til at være vært for en række arrangementer, herunder koncerter, flersprogede konferencer, udstillinger og shows. Det har et areal på 123.000 kvadratmeter på otte etager og tre underjordiske niveauer. Det nationale kulturpalads har 13 haller og 15.000 kvadratmeter udstillingsområde, et handelscenter og en parkeringsplads . Hoved-hallen har plads til over 3.000 personer.

Bygningen var måske ikke den smukkeste i verden men bassinerne med vand, springvandene og bjergene i baggrunden, gjorde at vi syntes det var en god oplevelse, at se stedet.

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

El-løbehjul

En af de oplevelser i Sofia som jeg ikke havde forudset, var en tur rundt i byen på el-løbehjul. De var parkeret forskellige steder rundt om i byen, især i parkerne og ofte ved vores hotel. Min datter Maria har ofte brugt det i København, da det var tilladt og den App hun havde fra dengang, fungerede faktisk også i Sofia.

Efter lidt overtalelse var jeg klar til at prøve det. Min datter fandt et ledigt til mig i en park og hun gik derefter på jagt efter et andet ledigt i parken.

Mit første forsøg var lidt ynkeligt men det vidste sig senere, at der ikke var nok strøm på løbehjulet. Vi fandt et andet og så kan jeg ellers godt fortælle at der kom fart på.

Jeg tror ikke jeg kan tælle hvor mange gange jeg sagde:

Uhhh

Efter lidt tid havde jeg fået styr på det og jeg må indrømme, at det var super sjovt og en anderledes måde at opleve en storby på.

 • Pris: DKK 5  i opstart og derefter DKK 1 pr. minut

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

Hvad mener vi om vores oplevelser i Sofia

Byen var hyggelig, meget ren og ordentlig. Det er en hovedstad men en af de mest stille og rolige hovedstæder vi endnu har besøgt.

Stemningen i byen var skøn, de grønne områder en gave og selvom der måske ikke er de vilde attraktioner, var byen et dejligt besøg.

Vi hyggede os, fik god mad og kølige drikke og selvom temperaturen var langt over de 30 grader og ikke oplagt storby vejr, fik vi det bedste ud af det.

Vi var der imens der mens cornavirussen stadig var i udbrud og restriktionerne var mundbind indenfor. De kom vi nemt udenom, for udvalget af hyggelige restauranter med udendørs servering var stort.

Vi ville dog godt have besøgt TV-tårnet oppe i bjergene men det var desværre blevet lukket, for et par år siden. Vi ville desuden gerne have været med kabelbanen som kunne tage os en tur op i de kølige bjerge, men det var desværre under reparation.

Oplevelser i Sofia – Bulgarien

 • Rejsetidspunkt juni.

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.