Spøgelsesbyen Kolmanskop i Namib-ørkenen – Lüderitz, Namibia

Spøgelsesbyen Kolmanskop i Namib-ørkenen, var en super interessant oplevelse. Byen var tidligere, en aktiv mineby og i dag står de tomme spøgelsesagtige bygninger forladt og er ved at blive ædt af ørkenen. Stedet har en spændende historie, om tidligere tiders storhed, magt og rigdom. Bestemt et sted, som er et besøg værd.

Spøgelsesbyen Kolmanskop - Lüderitz, Namibia

Turen til Kolmanskop

Vi var tidlig på færde, for vi havde en aftale med spøgelsesbyen Kolmanskop. Vi kørte først, af de hullede veje, fra vores overnatningssted og efter noget tid kom vi til byen Aus. Herfra gik det på tværs af landet. Der er ikke så mange, der tager til Kolmannskop og kolonibyen Lüderitz. Det er fordi, du skal køre omkring 100 km. på tværs af landet og derefter den samme vej tilbage. Der er ikke andre muligheder.

Vi nød turen, som viste os store savanneområder, og det er også på dette stykke land, at der bor masser af vilde heste. Vi var heldige at hilse på nogle af dem, på vores tur. Åbningstiden er ret begrænset, i spøgelsesbyen Kolmanskop, så vi gav bilen lidt bundgas, så vi kunne nå frem inden den sidste guided tur kl. 11.

Spøgelsesbyen Kolmanskop - Lüderitz, Namibia

Spøgelsesbyen Kolmanskop - Lüderitz, Namibia

Ankomsten til Kolmanskop

Vi ankom, parkerede vores bil og nåede det inden kl. 11. Herefter blev vi registeret og betalte for vores besøg til spøgelsesbyen Kolmanskop. Du skal have tilladelse til at besøge stedet, så derfor skal du registres. Vi ventede lidt tid, inden turen startede og var lidt overrasket over at der alligevel var en del turister, som havde fundet vej til den gamle mineby.

Spøgelsesbyen Kolmanskop - Lüderitz, Namibia

Spøgelsesbyen Kolmanskop - Lüderitz, Namibia

Fakta om Kolmanskop

I 1908 fandt jernbanearbejder Zacharias Lewala, en diamant imens han arbejde i området. Det viste sig herefter, at området var rigt på diamanter og tyske minearbejdere begyndte hurtigt at bosætte sig. Det dengang tyske empire, besluttede at dette og store dele af de nærliggende områder i Namib-ørkenen, blev udlagt som diamantområde.

Stedet blomstrede og var snart en landsby med bl.a. hospital, kraftværk, teater, kasino, is-fabrik, slagter, bager. Der boede på et tidspunkt helt op til 350 tyskere og 800 andre arbejdere. Den blev i løbet af et par år, en af de rigeste afrikanske byer. I begyndelsen af 50èrne var der ikke flere diamanter og da man havde fundet nye forekomster ved Orange-floden, rejste folk dertil og byen blev opgivet i 1956.

Bonusinfo: Kolmanskop kan staves på rigtig mange måder.

Spøgelsesbyen Kolmanskop - Lüderitz, Namibia

Rundvisningen

Rundvisning startede og vi var ret mange mennesker, vel omkring 30 stykker. Vi startede men at se den store gymnastiksal og fik fortalt at i 1980 besluttede man at gøre spøgelsesbyen Kolmanskop til en turistattraktion. Nogle af husene blev simpelthen gravet op og ud af sandet mens andre blev restaureret.

Vi fik vist og fortalt om hvor rig og velfungerende byen var. At der blev sejlet, skuespillere til byen som optrådte. At det var en by som var foran tiden og at det også var her, at man havde det første røntgen apparat. Sikkert også for at kunne fotografere evt. slugte diamanter. Hvis det blev opdaget, at man havde slugt en diamant, blev man henvist til lokummerne hvor man blev låst inde, indtil diamanten viste sig igen.

Vi så hvordan de lavede is, som blev brugt til køling af madvarer, hvor de opbevarende vand, slagteren, bageren og et hjem med møbler.

Der var også rig mulighed for underholdning dengang, enten på kasion, i teateret eller ved at bruge bowlingbanen.

Vores guide var indlevende og vi fik et billede af, hvordan livet blev levet. Hvor meget rigdom der var på stedet og at spøgelsesbyen Kolmanskop, dengang var en yderst moderne og velfungerende tysk landsby midt i Namib-ørkenen.

Det vores guide også brugte en del tid på, var at advare os mod klapperslangerne som der åbenbart er rigtig mange af på stedet. Vi så da også masser af spor fra dem men heldigvis ingen slanger.

  • Rundvisningen tog ca. 45 minutter

Spøgelsesbyen Kolmanskop - Lüderitz, Namibia

Spøgelsesbyen Kolmanskop - Lüderitz, Namibia

Spøgelsesbyen Kolmanskop - Lüderitz, Namibia

Alene tid i spøgelsesbyen Kolmanskop

Efter vores rundvisning var der fri leg. Nu kunne vi komme tættere på de lidt mere afsidesliggende huse. De så ud som om, de var ved at blive spist af ørkenen som også havde spist sig helt indenfor i husene. Indenfor lå sandet som snedriver efter en snestorm. Der var mørk, lidt uhyggeligt men det var også fascinerende og ulideligt varmt.

Efter nogle husbesøg i spøgelsesbyen, gik vi tilbage til hovedbygningen hvor der var en cafe. Vi fik noget koldt at drikke, inden vi forsatte vores tur mod Lüderitz.

Spøgelsesbyen Kolmanskop - Lüderitz, Namibia

Spøgelsesbyen Kolmanskop - Lüderitz, Namibia

Spøgelsesbyen Kolmanskop - Lüderitz, Namibia

Spøgelsesbyen Kolmanskop - Lüderitz, Namibia

Det mener vi om vores besøg

Nu er vi ret fascineret af de gamle minebyer, som i dag er forladt og blevet til spøgelsesbyer. Vi har ofte besøgt dem i USA og at se denne i Namibia, var bestemt en god oplevelse. Selvom byen, er ved at blive ædt af ørkenen, har det tørre klima været medvirkende til at det er utrolig velbevaret. Det eneste vi ikke syntes om, var de bygninger som de havde restaureret fuldt ud. Det virkede underligt og passede slet ikke ind i den ellers spøgelses-agtige stemning som der er på stedet.

Det var bestemt en rigtig god oplevelse og værd at køre efter.

Spøgelsesbyen Kolmanskop - Lüderitz, Namibia

Spøgelsesbyen Kolmanskop - Lüderitz, Namibia

Turen gik videre til Lüderitz

Efter vores besøg i spøgelsesbyen, kørte vi de sidste 10 km. inden vi kom til den gamle koloniby Lüderitz som blev grundlagt i 1883. Byen ligger ud til Atlanterhavet og havde en opblomstring, da minen var i drift.

Vi nød turen som viste os det mest underlige, nærmest måne-ligende landskab, inden det gik nedad og nedad og vi var fremme i byen.

Praktisk info

  • Billetpris: DKK 40 pr. person.
  • Guidede ture på engelsk og tysk som ikke koster ekstra: Mandag -lørdag klokken 9.30 og 11. Søn- og helligdage kl. 10
  • Åbningstider: Man – lørdag 8-13 søndag 8-12

Spøgelsesbyen Kolmanskop - Lüderitz, Namibia

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og X.

Annette Seier - OnTrip.dk

Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 79 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com

Du er altid velkommen til at kontakte os:
– SoMe: Facebook, Twitter, Instagram
– Mail: ontrip (a) outlook.com

Følg os på vores kommende rejser

Copyright OnTrip.dk – All rights reserved
Tekst og billeder må ikke gengives uden tilladelse.

Læs Privatlivspolitik

Translate »

Privacy Preference Center