3 UNESCO kirker i det sydlige Polen
3 UNESCO kirker i det sydlige Polen, som alle var smukke, imponerende, havde deres eget særlige udseende, historie og anvendelse. Kirkerne er opført på UNESCOs verdensarvsliste som bevaringsværdige og de er alle opført i træ.
Fredskirkerne
Efter Trediveårskrigen gav den østrigske kejser, protestanterne lov til at opføre de tre Fredskirker i Polen De skulle markere afslutningen af den ødelæggende krig og de religiøse konflikter.
De blev oprørt i 1700-tallet og der blevet givet ret til, at bygge kirkerne i træ, ler og halm, uden tårne og kirkeklokker udenfor bymurene. Byggetiden var begrænset til et år og alle omkostningerne ved byggeriet, skulle dækkes af de lokale protestantiske menigheder. De blev bygget i Jawor, Swidnica og Glogow. Desværre brændte kirken i Glogow i 1758 og den blev ikke genopbygget men de to andre kirker står stadig opført.
Begge kirker har et kirkeskib med plads til de bedende, indrettet i flere etager og tre sideskibe. Det ydre af kirkerne er stringente pga. af tidens religiøse krav men indvendig er de dekoreret i barokstil.
Først i 1707 blev klokketårne på de protestantiske kirker tilladt, og kirkerne i Jawor og Swidnica fik de nuværende klokketårne.
Jawor kirken
Den første af 3 UNESCO kirker i det sydlige Polen ligger i byen Jawor. Den er dedikeret til Helligånden og er 43,5 meter bred og 15,7 meter høj. Den har plads til hele 5.500 mennesker og den blev bygget af arkitekten Albrecht von Saebisch som kom fra Wroclaw og den stod færdigbygget i 1655. Indvendig i kirken, er der 180 malerier og et udsmykket alter som er dateret til 1672.
Vores oplevelse af Jawor kirken
Vi fandt en parkeringsplads lidt udenfor park Pokoju, gik gennem parken og lige der lå kirken. Det smukke bindingsværksbyggeri lå gemt lidt bag træerne men da vi kom helt derhen, så vi det smukke byggeri som det kun havde taget et år at bygge. Vi nød kirken udvendig og gik derefter indenfor.
Der var underligt nok, ikke rigtig nogle besøgende ved denne kirke. Vi valgte at betale for entreen og gik indenfor. Indenfor blev vi overvældet af alle malerierne i 4 niveauer, af bibelske scener fra både det gamle og nye testamente. Det imponerende alter og det enorme rum.
Efter lidt tid gik vi igen udenfor og beundrede kirken udefra inden vi kørte videre.
- Åbningstider fra 1.april – 31 oktober: mandag til lørdag fra kl. 10-17 og søn- og helligdage fra kl. 12-17. Resten af året kun åbent for grupper.
- Billetpris: DKK 28
Swidnica kirken
Den anden af 3 UNESCO kirker i det sydlige Polen ligger i byen Swidnica og var færdigopført i 1657. Det var den sidste af de tre fredskirker som blev bygget og den mere erfaring ved byggeriet, af de to andre, gør at kirken i Swidnica er mere storslået.
Kirken og hele komplekset omkring den består af:
- En præstegård
- To skoler
Denne kirke er den største barokkirke i træ i Europa.
- Den er 44 m lang.
- Den er 30,5 m bred.
- Der er plads til 7.500 mennesker hvor hele 3.000 kan sidde ned.
Kirken i Swidnica har også andre ting at være stolt over. Den har et smukt, højt alter, udført af billedhuggeren Gottfried August Hoffmann men det er især kirkens berømte orgel, bygget af Christoph Klose, som udmærker sig ved sin lydkvalitet. Kirkens lofter er dekoreret med malerier og ellers indeholder den 78 blokke af bibelske vers og 47 allegoriske scener.
Vores oplevelse af Swidnica kirken
Vi ankom til byen og ledte længe efter en parkeringsplads men endelig lykkes det. Herefter gik vi ind på området, hvor det første vi så, var klokketårnet. Herefter forsatte vi og var nu fremme. Kirken var smuk med sit sort-hvide udseende med de røde døre og den var rigtig godt vedligeholdt og imponerende stor.
Vi stoppede også ved den lille mini kopi af kirken og området, inden vi gik indenfor. Her betalte vi, fik en fotokopi på engelsk som forklarede tingende inde i kirken og gik herefter indenfor.
WOW – vi blev med det samme imponeret og øjnene kom hurtigt på overarbejde, for der var så meget at kigge på med masser af detaljer. Det var især det enorme alter som fangede vores blik. Vi gik rundt i noget tid og kiggede, inden vi havde endnu en oplevelse ved kirken.
Kaffe og kage i præstegården
Den gamle præstegård var lavet om til en hyggelig cafe. Her havde vi muligheden for enten at sidde både inde – og eller udenfor. Vi valgte at sidde udenfor i den hyggelige gårdhave.
Efter lidt tid kom vores tjener og spurgte:
Hvad ønsker i at spise eller drikke?
Vi bestilte to kaffer og to kager.
Vi sad og nød vores kaffe imens vi talte om de mange oplevelser og hvor smukt bevaret byggeri stadig var, her flere hundrede år efter.
- Åbningstider: Man-lørdag fra kl. 10-15 og søndag fra kl. 12-15
- Billetpris: DKK 28
St. Michael Archangel kirken
Den tredje af 3 UNESCO kirker i det sydlige Polen ligger i den lille by Debno i Lillepolen. I dette område er der en del trækirker, som er flere hundrede år gamle. En del af dem, er endda optaget på UNESCOs verdensarvsliste. En af dem som er optaget på listen, er den gotiske kirke St. Michael Archangel kirken som er fra 1500 tallet. Den er en af de ældste og bedst bevaret kirke i regionen og er en af Polens 7 vidundere.
Kirken som hovedsagelig er bygget af nåletræ, lærk og gran uden brug af søm. Bjælkerne som lagt på en bjælke, er forstærket med træpløkker. Målene på kirken er:
- Et rektangulært kor 5×5,9 meter.
- Et skib 7×8,3 meter.
- Et tårn 15 meter.
Vores oplevelse af St. Michael Archangel kirken
Vi fandt hurtigt en parkeringsplads, lige overfor kirken og gik ned mod den. Solen skinnede fra en skyfri helt blå himmel og vi måtte lige stoppe op. WOW- sikke en utrolig særpræget og smuk kirke, der lå lige der foran os. Vi prøvede derefter at komme indenfor men det opgav vi. Der var proppet med mennesker om der var gudstjeneste, ved vi ikke men der var i hvert fald mange mennesker.
Vi kunne i stedet for studere kirken udefra i fred og ro. Vi gik rundt om den og var imponeret. Sikke dog en dejlig oplevelse.
- Åbningstider fra 1.maj til 31. oktober. Man-fredag kl.9-12 og 13 – 17 lørdag fra kl.9-12 og søndag fra kl. 12-17
- Billetpris: gratis
Hvad mener vi om de 3 UNESCO kirker i det sydlige Polen
Vi er glade for at have oplevet de 3 UNESCO kirker i det sydlige Polen. Kirker med flere hundrede års historie, som alle er bygget i træ og som er så smukt bevaret. Det var tre meget forskellige kirker og dermed også oplevelser. De havde alle tre deres egen historie, udseende men de var alle imponerende og vi forstår godt, hvorfor de er optaget på UNESCOs verdensarvsliste som bevaringsværdige.
- Rejsetidspunkt september.
Rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og X
Annette Seier - OnTrip.dk
Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 79 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com