St. Marks kirken – Beograd, Serbien

St. Marks kirken er en serbisk-ortodoks kirken som ligger ved Tasmajdan parken. Den blev bygget i den serbiske arkitektoniske stil og stod færdig i 1940. Det er en af de største kirker i Serbien. Kirken er 62×45 meter i grundplan og der er 60 meter op til korset på toppen af den centrale kuppel.

St. Marks kirken – Beograd, Serbien

Indretningen af St. Marks kirken

Den ortodokse kirke består af 3 rum. Et forrum, derefter kom skibet som er det rum hvor menigheden opholder sig. Den ortodokse kirke er også kendetegnet ved at der ingen bænke er. Da vi trådte indefor i kirken oplevede vi et stort bart rum og det var lidt underligt. Det sidste rum er alterrummet, der som regel er løftet et par trin op i forhold til resten af kirkerummet, så det dermed giver et bedre syn ud til de fremmødte i kirken.

Midt i rummet i St. Marks kirken, stod der et firkantede alteret bord hvor hjørnerne symboliserede de fire verdenshjørner. Alterrummet var afskærmet med en væg fra skibet. Væggenes indretning skal være på en bestemt måde, hvor der i midten skal være en to-fløjet dør, der kaldes de hellige døre eller de kongelige døre. Men det mest markante er nok de smukke løgkuplerne og de udvendige kors som der et på de ortodokse kirker.

St. Marks kirken – Beograd, Serbien

Pinse

Pinsen er en stor højtid i Serbien og da vi besøgte stedet kom vi lige midt i denne højtid. Der var i den anledningen masser af græs og hø inde i kirken og en bunke i hvert verdenshjørne. Græsset blev brugt til at sno små kranse som de lokale lavede og bagefter tog de dem med sig.

St. Marks kirken, Beograd

Vi var til globryllup

Vi havde fornøjelsen at kunne sidde i skyggen lige udenfor kirken, på en varm sommerdag og nyde en øl. Imens fik vi så gratis underholdning, for der var bryllup i kirken. Brylluppet forgik dog ikke kun i kirken men lige så meget udenfor kirken. De fleste af gæsterne, var nemlig samlet på samme bar som os inden de skulle til bryllup. Efter ceremonien var overstået, løb de nærmest tilbage til baren til endnu en øl, inden de skulle videre til festen.

Til brylluppet dukkede der også ca. 10 sigøjnere op. Børnene tiggede penge, hos os som sad på baren og alle andre der var i området også hos bryllupsgæsterne. Imens spillede de voksne helt uopfordret noget forfærdelig musik men den forventning at bryllupsgæsterne så ville betale for det. Vi ved ikke om dette lykkes.

St. Marks kirken – Beograd, Serbien

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.