Det vidste du ikke om Namibia

Det vidste du ikke om Namibia, er vores lidt underlige observationer. Det er sjove og pudsige oplevelser, mikset med lidt fakta. Ting som vi oplevede, på vores road trip rundt i landet og som vi undrede os over. Det var oplevelser – og eller viden som vi syntes var lidt anderledes. Vi giver dig hermed vores tips og erfaringer fra landet. 

Det vidste du ikke om Namibia

Hvorfor dette indlæg?

Hvorfor et indlæg, der hedder: Det vidste du ikke om Namibia? Vi har tidligere skrevet en del indlæg, Det vidste du ikke om USA og denne gang har vi forsøgt os med Namibia. Det er ting som vi har lyst til at dele med dig og som beskriver en anderledes og skæv vinkel på landet. På vores road trip rundt i landet, oplevede vi nemlig en del underlige, gode og sjove ting. Vi fik desuden, en del viden om landet. Alt sammen nogen tips og erfaringer, som vi i nedenstående vil give dig et indblik i.

Det vidste du ikke om Namibia

Toiletterne

Det første vi vil skrive om, i det vidste du ikke om Namibia er toiletterne. Måske er det en lidt underlig start men dette var nok den ting, som undrede os allermest. Det er bestemt ikke noget vi før har oplevet.

Der var ingen låse på toiletdørene!!!

Det virkede på denne måde – Når døren var åben, var der ledigt og når den var lukket, optaget.

Bonus: Vi oplevede, det mest på de offentlige toiletter.

Det vidste du ikke om Namibia

Hensynet til miljøet

Ja, det troede du måske ikke men i Namibia tager de meget hensyn til miljøet. Vi oplevede, at få pap-sugerør, at vi ville få en bøde, hvis vi have plastikposer med ind i en nationalpark og så var der lige det med smørret.

Det med smørret, oplevede vi på vores bord til morgenmaden. For her stod der ofte en skål.

Vi spurgte en tjener: Hvad er der i skålen? Tjenerne svarede: Smør.

Han forklarede: Vi har valgt, at smørret til morgenmaden skal være i en skål. Vi køber smør i store pakker, for derefter at putte det i en skål. Dermed undgår vi, alle de små smørpakker med plastik og stanniol.

Desuden oplevede vi de reneste vejkanter i landet. Her lå der ikke skrald, plastik og andet affald og flød. Nej, her var naturen ren.

Bonus: Vi oplevede, på en vej, at se 10 fangere der samlede affald op. Måske ikke usædvanligt men det var midt ude i ingenting og der var ingen bebyggelse eller mennesker i miles omkreds. Måske var det bare en straffeekspedition!

Det vidste du ikke om Namibia

Erstatning fra NGO

I det vidste du ikke om Namibia, vil vi også nævne noget om bevarelsen af dyr. Der er mange vilde dyr i landet og især de store kattedyr er ofte på rov hos farmerne. Normalt ville de, for at beskytte deres husdyr, skyde dem. I Namibia, gøres der meget for at bevare disse store katte. Derfor har NGO besluttet, at de udbetaler erstatning, til de farmere som har mister deres husdyr på denne måde.

Bonus: Da vi boede på Duwisib Guest Farm fortalte ejeren, at deres husdyr ofte blev dræbt af leoparder.

Det vidste du ikke om Namibia

Vejskiltene

Aldrig har vi set, så mange forskellige og underlige vejskilte som vi gjorde i Namibia. Det være sig advarsler om de forskellige dyr, ikke tage blaffere op og pas på sand, til denne vej går fra asfaltvej til grusvej.

Bonus: Skiltningen er faktisk ret god i Namibia.

Det vidste du ikke om Namibia

Det vidste du ikke om Namibia

Kvinder med deres eget skønhedsideal

Vi mødte nogle kvinder fra Himba-stammen, i hovedstaden Windhoek. Her i byen solgte de deres brugskunst og de havde næsten ingen tøj på. Desuden var deres hud og hår dækket med en blanding af fedt, okker og urter, for at beskytte sig mod solen og insekter. Blandingen giver huden en rødlig nuance, som er himbaernes skønhedsideal.

Bonus: Kvinderne var super søde og snakkesalige men indrømmet, det var lidt underligt at se næsten nøgne kvinder, i en hovedstad.

Det vidste du ikke om Namibia

Verdens største koloni af pelssæler

Det vidste du ikke om Namibia, med de har faktisk verdens største koloni af pelssæler. Den ligger ude ved Atlanterhavs-kysten med det skræmmende navn: Skeleton Coast. Her lever der, hele 100.000 sæler, på et beskyttet område. De kan besøge men vær forberedt på, en ulidelig stank fra deres ekskrementer og masser af larm.

Bonus: Jeg var ved at gå tilbage i bilen. Jeg fik brækfornemmelser af stanken men overvandt det.

Det vidste du ikke om Namibia

Verdens reneste hovedstad

Windhoek som er Namibias hovedstad, er ofte blevet kåret som Afrikas reneste hovedstad. Det var bestemt også vores oplevelse. Vi så ingen skrald, nogen steder og der var masser af muligheder for at komme af med det. Hovedstaden havde nemlig, overalt sat skraldespande op. De var selvfølgelig placeret i en tilpas højde, så eventuelle dyr ikke kunne nå dem.

Bonus: Hovedstaden ligger desuden meget smukt i 1.700 meters højde, omgivet af bjerge.

Det vidste du ikke om Namibia

Tankstationerne

Tankstationerne er ofte samlingspunkt i Namibia. Her mødes folk, bliver sat af efter et lift eller håber på, at at få et. Der er ofte rene toiletter, du kan købe snacks og selvfølgelig benzin.

Tankningen af vores bil blev udført af en tankpasser og vi fik altid vasket, alle vores bilruder. Ofte vasker de også hele bilen, hvis den var blevet meget støvet.

Bonus: Benzinen er billig i Namibia. En liter koster: DKK 6

Det vidste du ikke om Namibia

Spøgelsesbyen Kolmanskop

I Namibia findes der faktisk en spøgelseby. Det er en gammel mineby hvor man har udvundet diamanter, da landet var under tysk herredømme. Byen var dengang moderne, ustyrlig rig og meget velfungerende. Den blev forladt, da der ikke var flere diamanter og er i dag en spøgelseby som er ved at blive ædt op af ørkenen.

Bonus: Da minen var på sit højeste, var byen Kolmanskop den rigeste by i Afrika.

Det vidste du ikke om Namibia

Stenbukkens vendekreds

Stenbukkens vendekreds går gennem Namibia. Vidste du det? Stenbukkens vendekreds er beliggende på 23° 27′ sydlig bredde. Lige der hvor vendekredsen er, har de sat skilte op. De er selvfølgelig, det oplagte sted at tage en selfie.

Bonus: Det gjorde vi selvfølgelig også.

Det vidste du ikke om Namibia

Enorme sandklitter

I Namibia findes nogle af verdens største sandklitter. I Sossusvlei midt inde i landet, står den ene meterhøje røde sandklit efter den anden. Den største sandklit i Namibia, ligger dog ude ved Alanterhavskysten og hedder Dune 7. Den er hele 383 meter høj.

Bonus: Namibia er et af de få steder i verden, hvor ørkenen møder havet.

Det vidste du ikke om Namibia

Tidligere tysk koloni

Landet er en tidligere tysk koloni og hed dengang Tysk Vestafrika. Under kolonitiden fra 1883 til 1915 var tysk, hovedsproget men i dag er det engelsk. Det tales og skrives dog forsat tysk mange steder og det kan tilvælges i skolen. De turister som vi mødte, var også hovedsagelig tyskere.

Bonus: Der er en del smukke gamle tyske kolonibyer i Namibia hvor især Swakopmund er utrolig charmerende med mange velholdte gamle huse.

Det vidste du ikke om Namibia

Valuta

Vi viste det ikke, men vidste du det om Namibia? Du kan bruge sydafrikanske rand overalt i Namibia. De har samme værdi som namibiske dollars. Det du derimod ikke kan, er at bruge namibiske dollars i Sydafrika.

Bonus: Jeg gav en tjener nogle drikkepenge i Sydafrika og han så meget sur ud.

Jeg undrede mig og spurgte: Er der noget galt.

Han svarede: Nej, det er ok (smilende) men du har givet mig namibiske dollars. UPS!

Det vidste du ikke om Namibia

Vejene i Namibia

I det vidste du ikke om Namibia, er vi nødt til at nævne vejene. Der er 44.500 km. veje i dette enorme land. Ud af alle disse mange kilometer veje, er de færreste asfaltveje.

Der er kun 6.664  km. asfaltvej i Namibia.

Ellers er det jord, grus og saltveje.

Bonus: De populære veje, er ofte over årene, blevet til meget sammenpresset grus – og eller sand, så derfor føles det som om du kører på et vaskebræt. Der er veje med dybt sand og vi oplevede også, at der var masser af huller i vejene.

Det vidste du ikke om Namibia

Verden næststørste kløft

Verdens største kløft hedder Gran Canyon og ligger i USA. Den næststørste og den største kløft i Afrika, ligger i Namibia og hedder: Fish River Canyon. Den store kløft er:

  • 100 km. lang
  • 27 km bred
  • 500 meter dyb.

I bunden af kløften, løber den 664 kilometer lange Fish River som er den længste flod i Namibia.

Bonus: Da vi besøgte stedet, var der ingen andre mennesker end os, selvom det er en af de største turistattraktioner i Namibia.

Det vidste du ikke om Namibia

Dyrelivet

Du kan selvfølgelig opleve masser af dyreliv, når du tager på safari. Det kan du gøre i de enkelte lodges og i nationalparken Etosha. Det er nu ikke de eneste steder, vi oplevede dyrelivet. På vores road trip gennem landet, stødte vi ofte på vilde dyr.

Bonus: Vi så f.eks. antiloper, zebraer, vilde heste, strudse, aber og vortesvin som krydsede vores vej.

Det vidste du ikke om Namibia

Mad og drikke

Madkulten er ikke noget at råbe hurra for, i Namibia. Ofte var morgenmaden inkluderet i vores ophold og her kunne vi få de gængse ting. Juice til gengæld, kan de slet ikke finde ud af at lave. Ikke en eneste gang, fik vi juice der smagte godt. Det smagte alt sammen som dårlig tynd saftevand.

Aftensmåltidet bestod ofte af vildt. Efter vi lige havde kommet os over, at vi faktisk sad og spiste en smuk antilope, begyndte vi at nyde det. Antilopekød bruges i alle former og afskygninger.  Det er lidt ligesom vi bruger okse – og eller svinekød i Danmark. Tilbehøret var ofte grønsager, ris og kartofler.

Bonus: Antilopekød smager fantastisk og vi fik rigtig meget god kaffe i Namibia.

Det vidste du ikke om Namibia

National dyr

Det vidste du ikke om Namibia, men den sorthoved antilope oryx, er landets nationaldyr. Dette majestætiske smukke dyr, fortrækker ørkenforhold og kan overleve i længere tid uden vand. Vi så mange af dem, på vores road trip i Namibia. Nogle gange i flok men ofte så vi kun en enkelt som stod helt alene i landskabet.

Bonus: Antilopen bliver også opdrættet på farme som vi opdrætter køer her i Danmark.

Det vidste du ikke om Namibia

Internet og manglede mobildækning

Vi var positiv overrasket over, hvor mange steder vi egentlig kunne bruge internettet, i de bebyggede områder. Det var sjældent hurtigt og virkede ofte ikke på vores værelser. Tit kunne vi dog bruge det i hovedbygningen ved vores lodge. Der var dog nogle enkelte steder, hvor der var begrænset internet brug. Her var der til gengæld, muligt at tilkøbe ekstra tid.

Ude på landevejene var det noget andet. Her oplevede vi ofte, at der overhoved ikke var nogen form for dækning heller ikke mobildækning. Det var lidt skræmmende, når vi kørte på de øde veje og overhoved ikke mødte nogle mennesker. Der var så oftest også, flere hundrede kilometer til nærmeste by.

Bonus: Vi købte et sim-kort med data og telefoni men det kunne vi slet ikke, få til at virke nogle steder.

Det vidste du ikke om Namibia

Det vidste du ikke om Namibia

Dette var bare nogle af de sjove, anderledes og pudsige observationer. Namibia er et fantastisk rejseland, hvor vi mødte masser af gæstfrihed og fik uforglemmelige oplevelser. Det er et enormt land med få mennesker, hvor afstandene er store og naturen unik og enestående. Et land, der overraskede med sin tyskhed, de MEGET får turister og de HØJE hotelpriser.

Skynd dig at opleve dette unikke og smukke land, inden alle andre gør det.

Bonus: Det vidste du ikke om os. I Namibia stod vi op før solen og nød hver dag solopgangen. Det gav unikke øjeblikke, som du kan se på nedenstående billede.

Det vidste du ikke om Namibia

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og X.

Annette Seier - OnTrip.dk

Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 79 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com

Du er altid velkommen til at kontakte os:
– SoMe: Facebook, Twitter, Instagram
– Mail: ontrip (a) outlook.com

Følg os på vores kommende rejser

Copyright OnTrip.dk – All rights reserved
Tekst og billeder må ikke gengives uden tilladelse.

Læs Privatlivspolitik

Translate »

Privacy Preference Center