Oplevelser i Doha – Qatar

Vores oplevelser i Doha som er en stenrig hovedstad, på den Arabiske halvø. Vi oplevede de enorme shoppingcentre, den eksotiske bazar, anderledes og imponerende arkitektur og fascinerende islamisk verdenskunst. 

Oplevelser i Doha – Qatar

Fakta om Doha

Doha er udover hovedstad også Qatars største by med et indbyggertal på ca. 1 million, hvilket samtidig er 60% af Qatars samlet befolkning. Omkring år 1900 havde Doha kun et indbyggertal på 12.000 og ernærede sig ved fiskeri samt perlefangst. I tiden efter anden verdenskrig, har olie og naturgas givet Doha en eksploderet vækst.

Doha er i dag en af verdens hurtigst voksende byer og den satser i nærmeste fremtid, på at blive Arabiens nye knudepunkt.

Byen ligger smukt på den Arabiske halvø, omkranset af havnepromenaden Corniche, der giver en rigtig smuk udsigt udover den Persiske Golf.

Langs med promenaden tårner alle skyskraberne sig op, og danner en smuk kontrast til havet og virker nærmest, som en mur indtil byens midte. Et vildt smukt og anderledes syn med bygninger, som har arkitektoniske former som ikke kan ses, andre steder i verden

Oplevelser i Doha – Qatar

Transport i Doha

Vi så et par enkelte busser, men i modsætning til andre hovedstæder var det ikke noget, der overhoved fyldte i bybilledet.

Måden at transportere sig rundt på i byen når du skal have oplevelser i Doha var enten i taxa, personbiler eller en lejet bil med chauffør. Vi benyttede i starten taxa, men de ville allesammen have os med på en ekstra tur. Så vi begyndte at køre vores ture med en bil inkluderet chauffør, som vi kunne lejes fra vores hotel til en aftalt pris.

Klimaet

Byen er varm MEGET varm. Under vores ophold i byen som var i september, viste temperaturen ulidelige 40 – 45 grader, uden mulighed for skygge og solen var virkelig ubarmhjertig, tangerende til “dødelig”.

Det eneste positive ved varmen var, at det var en tør ørken varme som gjorde det bare lidt tålelig, imod sætning til den fugtige varme som man oplever i Asien generelt. Den tørre varme bevirkede desværre også, at der næsten konstant lå en varmedis over byen

Oplevelser i Doha – Qatar

Påklædningen i Doha

Vi har tidligere i Mellemøsten, især i Dubai set de hvide og sorte kjoler. Vi plejer nu ikke at rejse rundt i shorts, bar mave eller lårkort, men i Doha skulle vi lige tænke os om en ekstra gang. Alle kvinderne var fuldkommen sortklædte. Det eneste vi kunne se, var deres øjne, som vi selvfølgelig ikke fik kontakt med os. Mændene var næsten alle klædt i deres hvide klæder, med tørklæder på hoved.

Heldigvis var der ikke tørklæde krav for kvinder, men vi måtte lige finde de lange gevandter frem fra kufferten. Så på med langærmet bluser, der ikke var for nedringet og de lange nederdele eller lange bukser. Det fungerede ok og vi var slet ikke i tvivl. Vi skulle selvfølgelig respekter det land, vi var i og dermed tilpasse vores påklædning.

Oplevelser i Doha – Qatar

Oplevelser i Doha

Der er som udgangspunkt ikke særlig mange oplevelser, i Doha som jo historisk ikke er særlig gammel og som på få år, har udviklet sig til en millionby. Den er dog spændende og anderledes og vi havde da nogle interessante oplevelser.

Muslingeskallen

Byen har ikke glemt, at den er en tidligere perlefisker by og på den lange havnepromenade er der selvfølgelig opført et vartegn.

En kæmpe muslingeskal med en perle indeni.

Oplevelser i Doha – Qatar

Shopping

En oplevelse i Doha som de rige lokale elsker er shopping. Shoppingscentrene er imponerende, storslået og der er ikke sparet på noget. Det er anderledes og spændende arkitektur og her er også en dejlig behagelig temperatur.

Villaggio Mall Shopping Center

Et af de største shoppingscentre er Villaggio Mall Shopping Center, som ligger i den vestlige del af Doha og blev bygget i 2006. Indretningen er italiensk inspireret og skal forestille en italiensk bjerglandsby med bl.a. 150 meter lange indendørs kanaler med gondoler. Der er desuden 200 butikker og en forlystelsespark.

Lige ved siden af dette shoppingscenter ligger også Aspire Tower som er en 300 meter høj skyskraber og indtil videre Dohas højeste skyskraber. Vi besøgte Villaggio Mall om aften, så desværre fik vi ikke det fulde udsyn af Aspire Tower, men smukt så det ud med lys på.

Ramadans påvirkning i shoppingscentret

Der var overraskende få mennesker tilstede den aften, hvor vi besøgte stedet, hvilket vi var meget uforstående overfor. Det gav først mening, da vi ville have en forfriskning. Den købte vi, i en af de mange cafeer der lå i centret. Vi fik at vide, af den ansatte i cafeen, at vi ikke kunne indtage noget, af det vi havde købt i cafeen. Hvorfor ikke? Han svarede:

Det er ramadan og først om en time må i spise og drikke.

Nå så stod de uvidende turister der og gloede med vores kaffe som vi ikke kunne drikke. Ja, så gav det lige pludselig mening, hvorfor der var næsten tomt på stedet. Alle var ved at forberede middagen, som de lige om lidt skulle spise.

Vi gik lidt rundt, kiggede på de mange butikker og især den imponerende bygning

Oplevelser i Doha – Qatar

Oplevelser i Doha – Qatar

City Center Doha

Vi besøgte også shoppingscentret City Center Doha. Et storcenter med over 250 butikker som indeholder alle de gængse mærkevare og kædebutikker.

Det var en underlig oplevelse at gå rundt i dette center ibland alle de indfødte. De var klædt enten i hvide klæder og tørklæder eller helt dækket til som kvinderne var, i deres sorte klæder. Imens gik de rundt og kiggede på ”almindeligt” tøj som det vi gik rundt i. Det var meget kontrastfyld og underligt. I dette center ankom vi lidt senere om aften, og nu så vi nogle af alle de mennesker vi havde savnet tidligere. Det gjorde oplevelsen lidt mere levende.

Centret var imponerende med masser af guld, smukke vandfald, glas og stål. Utrolig smukt, lyst og venligt. Det bedste var den dejlige kølige temperatur. Det var nu ikke fordi prisniveauet, var så lavt i dette center, at vi gik amok med shopping. Vi nød dog at kunne ose, kigge på alle forretninger og menneskerne.

Oplevelser i Doha – Qatar

Middag på Hippopotamus Steak House

Vi spiste også på restauranten Hippopotamus Steak House som lå i centret. Her fik vi en udmærket middag med lækkert grillet kød på spyd og noget der var bestilt som en bearnaisesovs, men bestemt hverken lignede eller smagte som en. Maden var rimelig god, til en fornuftig pris og vi havde en god udsigt til centeret.

Oplevelser i Doha – Qatar

Museum for Islamisk kunst

En af de oplevelser i Doha som er et must-see er museet for islamisk kunst. Det er det første af sin art i de arabiske stater omkring den persiske golf. Museet har, som navnet antyder, en stor samling af islamisk kunst. Museet har desuden et bibliotek og en restaurant. Det er stort og ligger på kanten af Doha havn, i den sydlige ende af Doha bugten.

Fakta om Museum for Islamisk Kunst

Museum for Islamisk Kunst åbnede for offentligheden i 2008 og indeholder en samling af værker, der er indsamlet siden slutningen af 1980’erne. Det er verdens meste komplette samling af islamiske kunsteffekter med genstande fra en masse lande, som blandt andet Spanien, Egypten, Tyrkiet og Centralasien.

Det var en stor og fascinerende samling i flere etager, som vi kunne gå rundt og kigge på. Hvis du er virkelig museums interesseret, er det et skatkammer. Du ville sikkert kunne få dage til at gå rundt herinde og få kigget på hele udstillingen.

Men indrømmet, vi er ikke de store museumsnørder og blev relativt hurtig trætte af det. Det sagde os ikke det store. Efter at have kigget et par etager med ting og sager, var det nu tid til at kigge på vores primære formål med besøget på Museum for Islamisk Kunst. Det var selve bygningen som huser museet.

Bygningen er et kunstværk

Det der til gengæld imponerede os, var selve den fascinerende og smukke bygning. Det er tegnet af arkitekten I.M. Pei, der i en alder af 91 år blev lokket ud af sin pensionisttilværelse, for i en periode, at skabe dette museum. Han rejste rundt i hele den muslimske verden i over 6 måneder. Det var for at lære om den muslimske arkitektur og historie sideløbende med, at han læste muslimske tekster.

Ud fra hans rejser og sine studier, fik han sin inspiration til designet og skabte dette mesterværk af en museumsbygning. Vi mener, at det er i verdensklasse. I.M. Pei ville gerne skabe en bygning med respekt for omgivelserne og forslog derfor en struktur, hvor det blev bygget på vandet. Det er til fulde lykkes.

Bygningen indenfor

Ikke nok med at det var en utrolig smuk bygning udefra, så blev vi virkelig blæst omkuld da vi kom indenfor i bygningen. Udefra ligner det meget en ”typisk” moderne arabisk bygning, men indvendig var der virkelig leget med lyset og vandet. Bygningen havde en lethed, der var meget fascinerende og der var utrolig lyst i den indre cirkel hvor vi kunne bevæge sig rundt. I siderne var udstillingsområderne, som er helt mørke uden vinduer.

Letheden og inddragelsen af vandet, lige uden for bygningen, gav også en fornemmelse af, at vi var et med vandet. En vild bygning, hvor vi slet ikke var i tvivl om at I.M. Pei havde tænkt sig rigtig godt om, inden han satte sig ved tegnebrættet.

Udsigten

Fra de enorme vinduer i den ene ende af bygningen, fik vi også en god udsigt over byen. Desværre var det med den sædvanlige varmedis der lå som en dyne over landskabet og byen. Vi kunne dog skimte vores hotel, som i sig selv er en fascinerende bygning og ligner en ‘halv’ pyramide.

  • Billetpris: Gratis

Oplevelser i Doha – Qatar

Oplevelser i Doha – Qatar

Oplevelser i Doha – Qatar

Oplevelser i Doha – Qatar

Oplevelser i Doha – Qatar

Souq Waqif – basaren

Souq den livlige basar, hvor du kan opleve en blanding af det traditionelle og moderne. I basaren er der puls, liv og lokal stemning. En spændende oplevelse i Doha, hvor vi mødte de lokale og hvor det var muligt at købe alt

Den livlige basar

Basaren ligger ved havnen og tiltrækker besøgende fra hele verden. De kommer for at smage og kigge på de farverige souvenirbutikker. Her bliver du mødt, af duftene fra krydderierne og maden som blader sig med parfume. Du kan købe næsten alt i Souq Waqif basaren, om det er tørklæder, krydderier, sko eller tøj. Eller måske en gryde, suppleret med et par levende kyllinger.

Vi besøgte Souq Waqif både om dagen og om aftenen. Her i basaren, blev vi dejlig positiv overrasket, for her var alle de mennesker, vi ellers ikke havde kunne finde de andre dage. En stor blanding af lokale og turister. Mennesker som gav masser af liv og hele basaren fik det brogede billede, som er så charmerede ved en basar i Mellemøsten.

Cafe besøg i Souq Waqif

Selvom de lokale har vænnet sig til turisterne, skal vi være meget respektfuld omkring deres tro. Som da vi ville have en forfriskning på en udendørs café.

Her sad kun en lokal mand udenfor på caféen og det med kvinder som sidder på en café, er ikke ligefrem en hverdagsting i Qatar. Vi fik øjenkontakt med vedkommende, som herefter lavede elevatorblikket på Annette. Han skulle lige tjekke, om hun var passede påklædt.

Herefter smilede han, nikkede og vinkede os indenfor på cafeen.

Det var selvfølgelig grænseoverskridende for en kvindelig europæer at skulle bede en vildfremmed lokal, om lov til at sætte sig på en café og nyde en kop kaffe. Men sådan er kulturen, så det måtte vi jo respektere. Det er jo netop disse oplevelser som gør det sjovt at rejse.

Bærrene med trillebøre

I Souq Waqif oplevede vi noget, vi aldrig har oplevet før. De lokale købte ind og de købte rigtig meget. Nu er det jo ikke lige sådan, at man herinde kunne bringe bilen lige til døren, så derfor bruger man en bærer.

Dvs. de lokale køber ind og bagved dem, går der så en mand så med en trillebør, hvor alle indkøbene samles. Når alle indkøbene er overstået, bliver varerne i trillebøren kørt ud til bilen, der holder parkeret udenfor basaren.

Det var anderledes og i den bagende hede, var der ingen tvivl om, at det var et hårdt arbejde og sikkert ikke til særlig mange penge.

Oplevelser i Doha – Qatar

Oplevelser i Doha – Qatar

De manglende mennesker

En anden ting som undrede os i Doha, da vi tog på vores oplevelser i Doha, var mangel på mennesker i gadebilledet. Som regel når vi er i en storby, vrimler det med mennesker, men ikke i Doha. Godt nok var det ramadan og dermed forgik de fleste ting i denne periode, efter mørkets frembrud. Det var dog meget underligt at se så få mennesker, i en by på over 1 mio. indbyggere.

Vi erfarede senere, at de lokale opholdt sig inde døre i bygningerne med aircon. Ellers var de lokale i deres biler, hvor airconen var på overarbejde. Vi erfarede også senere, at de lokale først kom frem efter mørkets frembrud, når temperaturen var mere menneskelig.

For os var det en underlig oplevelse at bevæge os rundt i en by. En by der virkede som om menneskerne havde forladt den og bygningerne kun var kulisser.

Oplevelser i Doha- Qatar

Oplevelser i Doha

Byen var anderledes, spændende og en by, hvor de moderne skyskrabere stod i stor kontrast til de gamle traditioner. Vi nød vores oplevelser i Doha, selvom den ulidelige varme gav os en del begrænsninger. Doha kan tilbyde enkelte oplevelser, så at være i byen for en kortere periode, bo på et af luksushotellerne og slappe af ved havet, er byen egnet til.  En by som også egner sig til et stop-over, hvor islam hersker benhårdt og som er en af de rigeste byer i verden.

Oplevelser i Doha – Qatar

  • Rejsetidspunkt september.

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.