White Sands med de enorme sandklitter – New Mexico, USA

White Sands med de enorme sandklitter, ligger i staten New Mexico og er et af verdens fantastiske naturvidundere. I White Sands National Park kan du opleve, uendelige strækninger med hvidt gips sand og enorme bølgelignende klitter. En fantastisk oplevelse, at se dette unikke og smukke naturfænomen.

White Sands er enorme sandklitter

På et øde sted midt i ørkenen, i hjertet af Tularosa Basin ligger det smukke naturfænomen White Sands National Park med de enorme sandklitter. Der er hvidt og øde så langt øjet rækker og du ser bølgelignende klitter i alle størrelser og former.

De hvide gigantiske sandklitter skaber et helt unikt og smukt landskab. Som et hav af sand, skabt af erosion af bjerge gennem tusinder af år, ligger landskabet åbent. Men sand er ikke, som vi kender det på en strandsand, dette er nemlig en gipslignede sandart.

Vores oplevelse af White Sands med de enorme sandklitter

Vi havde først kørt gennem det øde barske landskab, uden der var noget at se. Et stykke vej, som vi elsker det i USA, når vi er på road trip. Her får vi uendelighedsfølelsen, oplever vidderne og føler os privilegeret over, at få lov til at opleve det.

Men pludseligt så vi skiltet til White Sands Missile Range, et militærområde hvor de ofte springer missiler og det var også her, at de sprang den første atombombe.

Vi skulle også lige forbi et militært sikkerhedstjek midt på vejen. Vi viste vores pas, fortalte hvor vi var fra, hvor vi skulle hen og fik så lov til at køre videre.

Efter noget tid, stødte vi på afkørslen til White Sands og satte kuren mod stedet. White Sands. Vi kørte lidt længere og kom til besøgscentret og tog en tur derind.

Besøgscentret

Selve besøgscentret ved White Sands er et besøg værd, da stedets bygninger er historiske. Vi kiggede lidt, nød bygningerne og gik indenfor. På besøgscentret, blev vi klogere på White Sands og de enorme sandklitter. Vi tog os tiden til at se deres informationsfilm, hvilket vi godt kan anbefale.

Dunes Drive

Ved indgangen viste vi vores årskort til alle nationalparker i USA og startede vores oplevelsestur. Vi kørte først omkring 8 kilometer på asfalt imens vi så, hvordan landskabet langsomt begyndte at ændre sig. Vi så nu mere og mere hvidt, beklædt med lidt grønne og brune græstotter.

Men lige med et skete det, det var uvirkeligt og smukt. Var det blevet vinter? Godt nok var det november, men temperaturen udenfor viste stadig 25 grader – så nej det var ikke blevet vinter. Men der var hvidt overalt, de enorme klitter stod, som hvide sandvægge rundt om os og ja, vejen var hvid. Ret vildt.

Vores asfaltvej var nemlig blevet afløst og nu kørte vi på det hvide gipssand, som med årene er blevet kørt godt til. Vi var kommet til Dune drive loop, som er på 26 km. og den skulle føre os rundt i det hvide landskab. Vi kiggede, var fascineret og gjorde hurtigt et stop, for det her landskab skulle vi helt klart ud at gå i.

Interdune Boadwalk

Interdune boardwalk er en lang gangbro. Her gik vi oppe over det hvide landskab, så sandklitterne omkring os og blive betaget. En hyggelig, ikke særlig anstrengende gåtur, som gav os muligheden for at komme ind i landskabet. Her fik vi virkelig fornemmelsen af, hvor storslået White Sands med de enorme sandklitter er.

Gåtur i klitterne

Vi fortsatte vores Dune drive, kørte længere og længere ind i landskabet, som blev mere og mere imponerende. Sandklitterne størrelser eksploderede og vegetationen var nu helt væk. Helt ude ved enden af Dune drive var der øde, meget uberørt og vi havde mange steder, de enorme bølgelignende klitter helt for os selv.

En gåtur i klitterne skulle prøves, men det var virkelig en meget underlig følelse. Det hvide ligner sand eller sne og du ville tro, at det føles blødt at gå på, med det gør det ikke.

Når du så træder på det er det iskoldt og hårdt!

At gå op ad klitterne var underligt, jeg sank ikke ned, når jeg trådte frem som jer eller ville gøre, hvis det var sne eller sand, for overfladen var helt hård. Sandgipsen bevirkede, at jeg ikke bliver fedtet ind og ikke havde sand overalt efter en gåtur, eller efter at jeg have ligget i det. Ret underligt!

White Sands med de enorme sandklitter var en helt fantastisk smuk og unik oplevelse og må bestemt hører under kategorien, som et af verdens smukkeste naturfænomener.

Dansk Rejseblog White Sands med de enorme sandklitter - New Mexico, USA

Praktisk info om White Sands National Park

 • Åbningstider hver dag på nær den 25. december. Der åbnes kl. 7 og lukkes mellem 17-19 alt afhængig af årstiden.
 • Entre: USD 5 men det er gratis, hvis du har et årskort til nationalparkerne i USA.
 • Der er et besøgscenter som har åbent 9.00 – 17.00 hver dag.
 • Der er en 26 km. scenic drive.
 • Stedet er 581 kvadratkilometer stort.
 • Sandet er gips krystaller skabt fra erosion af klipper over tusinder af år.
 • Vejen til White Sands kan lige pludselig blive lukket fordi militæret foretager test. Det tager som regel et par timer før den åbner igen.
 • Området ligger i 1291 meters højde.
 • Interdune Boadwalk kan også benyttes af rullestol brugere, klapvogne – og eller barnevogne.
 • Der er et sted hvor du kan overnatte i White Sands. Det kræver, at du har dit eget telt og det en gåtur på 1,6 km. ellers er der ingen muligheder for overnatning.
 • Det er muligt at købe lidt at spise og drikke i besøgscentrets gavebutik.
 • Det er muligt at køre ned at klitterne. Du kan selv medbringe din slæde eller købe/leje den i besøgscentret.
 • Stedet tilbyder 5 vandrestier.
 • Det er et ørkenområde med fire sæsoner.
 • Der er over 800 forskellige dyrearter på stedet.
 • Geografisk placering: Sydlige New Mexico.
 • Bonusinfo: White Sands blev en National Park i 2019 og er dermed den 62. nationalpark i USA

Tips til dit besøg i White Sands

 • Udgå at besøge parken midt på dagen, hvor der kan være meget varmt. Om sommeren kan der blive omkring 40 grader, så kom tidligt om morgen eller sen eftermiddag.
 • Husk solcreme solen skinner over 300 dage om året og den er stærk.
 • Hold dig til de afmærkede stier.
 • Husk at tjek parkens hjemmeside inden dit besøg, vejen frem til White Sands lukket periodevis ned af militæret.
 • Bedste tidspunkt at besøge stedet er forår eller efterår.
 • Husk masser af vand og snaks, der er langt til nærmeste by
 • Husk at tanke bilen op inden du kører ind i Tularosa Basin. Herinde er der ingen tankstationer og de nærmeste ligger mindst 24-50 km. væk.

Bonus info og lidt sjov fakta om White Sands

I White Sands med de enorme sandklitter, har nogle dyr og insekter over årene taget farve efter deres omgivelser. Det kan enten være for at beskytte sig eller fordi de dermed kan være bedre jægere. Vi overnattede i byen Alamogordo der ligger 25 km. fra White Sands. Vi var udenfor på parkeringspladsen, da vi så et stort flagrende underligt insekt. Vi kiggede og kiggede igen. Jow, vi så rigtigt, det var en kæmpestor græshoppe som var helt HVID – hvor vildt og underligt var det lige.

 • Rejsetidspunkt november.

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.

Annette Seier - OnTrip.dk

Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 65 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com

Du er altid velkommen til at kontakte os:
– SoMe: Facebook, Twitter, Instagram
– Mail: ontrip (a) outlook.com

Følg os på kommende rejser

Copyright OnTrip.dk – All rights reserved
Tekst og billeder må ikke gengives uden tilladelse.

Læs Privatlivspolitik

Translate »

Privacy Preference Center