3 unikke oplevelser i Thüringen – Tyskland

I samarbejde med Thüringen Tourismus og rejselandet TysklandHermed vores bud, på 3 unikke oplevelser i Thüringen. Det kan være en tur på toppen af et bjerg, som vil vise dig Tysklands grønne hjerte eller måske en tur ned under jorden, hvor du i fuld fart kører rundt i den gamle saltmines gange. Det kunne også være en historie, der bliver fortalt og som du kan oplevelse, når du besøger den tidligere grænse mellem Øst – og Vesttyskland.

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

Naturpark Thüringer Wald

Oplev Naturpark Thüringer Wald og se hvorfor dette sted kaldes for Tysklands grønne hjerte. Uendelige skovområder, smukke bjerge, vandløb, vandfald og masser af muligheder for at vandre. Naturpark Thüringer Wald er den første af 3 unikke oplevelser i Thüringen.

Vores oplevelse i Naturpark Thüringer Wald

Efter et smukt og spændende slotsbesøg på slottet Friedenstein, satte vi kursen mod Naturpark Thüringer Wald. Turen tog os gennem smukke landskaber og efter lidt tid, begyndte bilen at kravle opad. For her i parken, skulle vi nemlig besøge et af de højeste punkter i Thüringer Wald, Großer Inselsberg som ligger i 1916 meter højde.

Vi stillede bilen på parkeringspladsen og fandt derefter stien op til toppen. Vi gik op ad den stejle sti og efter lidt sved på panden, var vi nu oppe på toppen. Heroppe fra, fornemmede vi vidderne og kunne nyde den helt ubeskrivelige smukke udsigt til bjergene og den enorme skov.

På vejen op, så vi også det berømte R som viser at det er Reensteig ruten. En rute som er 169 km. lang og den ældste og mest kendte vandrerute i Tyskland. Ellers er der i parken 13 informationscentre, hvor du kan få forklaret landskabets historie og få vejledning om vandreture og overnatningssteder.

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

Frokost på toppen af bjerget hos Berggasthof Stöhr

Efter at have nydt den smukke udsigt, var tiden kommet til frokost på Berggasthof Stöhr. Et sted med masser af siddepladser både ude – og indenfor. Vi valgte at sætte os indenfor ved et vindue, så vi kunne nyde udsigten til skoven.

Vi bestilte en fadøl og en cola imens vi studerede menukortet. Herefter bestilte vi to forskellige retter.

  • En schnitzel men ærter og pomme frites.
  • En Thüringen specialitet som er grillet pølse, pomme frites og salat.

Begge udmærket retter men især schnitzelen var velsmagende.

Imens vi spiste, blev der spillet op til dans, på den store udendørs terrasse. Det lød og så meget festligt ud, så efter vi havde spist færdig, bestilte vi kaffe og tog den med ud på terrassen. Her nød vi vores kaffe med musik i ørene. Vi kiggede, på den smukke udsigt og havde dansende tyskere omkring os. Ret underholdende.

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

Bonusoplevelse

Det var den første af 3 unikke oplevelser i Thüringen men vi fik desuden en bonusoplevelse. For da vi kørte fra stedet, med kurs mod vores overnatningssted Wellnesshotel Talblick som ligger i parken, måtte vi gøre et stop. For lige her ved siden af vejen, i den smukke natur, var der nemlig et vandfald. Smukt var det og sikke en skøn afslutning på en dejlig eftermiddag i Naturpark Thüringer Wald.

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

Hvad mener vi om Naturpark Thüringer Wald

Det var en rigtig god oplevelse og vi var superheldige, for solen skinnede. At bestige bjerge og få et vue ud over kæmpe skovområder, er et syn som vi aldrig bliver trætte af. Et sted med masser af muligheder, for at komme helt tæt på naturen, på en af de utallige vandrestier eller bare det, at få et godt måltid mad med en smuk udsigt. Det er helt klart et sted, som alle ville kunne lide og det er et glimrende sted, at opdage hvorfor Thüringen kaldes for Tyskland grønne hjerte.

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

Saltminen Merkers

Du skal ikke lide at dybeskræk, mørkeskræk, have klaustrofobi eller være bange for at køre stærkt, når du besøger saltminen Merkers. Her får du overskredet dine grænser, oplevet ting som du aldrig har prøvet før og dette er derfor, den anden af 3 unikke oplevelser i Thüringen.

Ankomsten til Merkers

Efter et dejligt ophold i skøn natur i Thüringer Wald på Wellnesshotel Talblick, pakkede vi vores ting og satte kursen mod den tidligere saltmine. Efter vi havde parkeret bilen, kiggede vi lidt udenfor og gik derefter ind til informationen. Her fik vi af vide, at turen kun var på tysk og vi fik en brochure på engelsk samt en token som ville give os adgang til minen. Brochuren var hovedsagelig en masse anvisninger og sikkerhedsforanstaltninger, til vores kommende mine-besøg.

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

Filmen

Vi gik herefter op i et stort lokale, hvor der blev vist en film om minen og hvordan det forgik i tidligere tider, da minen var aktiv. En for os, lidt kedelig film på tysk men den ene af de ansatte, var meget venlig og prøvede at forklare os lidt på engelsk.

Nedturen i mine og omklædning

Efter vores filmforevisning, gik vi til nogle omklædningsrum. Her var der nogle blå jakker som vi skulle have på og selvfølgelig, en sikkerheds-hjelm. Nu var vi klar til eventyret. Vi afleverede vores token til en af de ansatte, (adgangen) blev henvist til en af de to hejsekasser som med lynets hast, førte den os 500 meter ned i dybet.

Kørsel i minen

I Merkers er der 20 kilometer lange smalle minegange som falder fra 500 meter ned til 860 meter og der er en konstant temperatur på 28 grader i 4,8 km. af gangene. Vi blev nu sat op i en vogn, som vel kan sammenlignes med et stort lad på en lastbil. Her sad vi tæt, meget tæt for der var omkring 30 mennesker på ladet.

Vores chauffør satte sig ind førerhuset, efter at havde lås os inde. Vi må indrømme, at vi lige i det øjeblik, følte vi os som grise der skulle køres til slagteriet. Nu satte han gang i køretøjet og hold da op – der skulle holdes på briller, hjelm og os selv, for kørslen foregik da med vild fart. Det gik op – og ned, der blev drejet gennem skarpe sving og nej, farten blev ikke sat ned. Det var en køretur med 15-20% stigninger og fald som kunne gøre enhver køresyge eller i hvert fald få dårlige nerver. Ret vildt og bestemt ikke for sarte sjæle.

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

Oplevelser i minen

Der blev lavet en del stops undervejs i minen, hvilket vi var glade for. Det gav os lige et pusterum, fra den vilde kørsel. På de forskellige stops oplevede vi:

Mine museet – Et museum med en 1500 m2 store udstilling. Vi så her maskinerne, som man i tidligere tider brugte og kunne se hvor hård og farligt, det var at være minearbejder.

Den store sal – I den store sal er det muligt at opbevare 50.000 tons salt. Det enorme rum er 250 meter langt og har en brede på 22 meter. I dag er rummet, indrettet som koncertsal og der blev jævnligt afholdt koncerter i minen.

Det historiske guld rum – I dette rum opbevarede nazisterne sit guld under 2. verdenskrig. Rummet var dengang fyldt med masser af kunstværker og omkring 200 millioner Reichsmarks. En historie som er gengivet i filmen: The Monument Men med bl.a. George Clooney.

Laser og lysshow – Der var et show, som viste os hvordan sprængningerne i minen forgik. Det var meget livagtigt, fordi det bliver godt gengivet med laser, lys og lyd.

Krystalgrotten – I 1980 opdagede man en stor krystalgrotte. Her var der masser af krystaller og nogle af dem er helt op til 1 meter lange. Der var også et lysshow som viste krystallerne i forskellige farver. Udenfor krystalgrotten, var der lavet en krystalbar hvor det var muligt at købe en forfriskning.

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

Opstigningen fra minen

Efter at have været nede i minen i næsten 3 timer, var tiden kommet til at se lyset igen. Princippet var det samme, vi skulle nu op med hejsekassen og igen fik vi en token. Efter vi var kommet op, stod vi i kø for at aflevere vores token igen, klædte om og token optællingen gjorde, at de var sikre på, at alle mand var kommet op igen. Vi stod nu i køen og glædede os over vores hjelme, for minen var bestemt ikke for høje personer. Hvis vi ikke havde haft hjelme på, havde Tore fået to buler i hoved og jeg en.

Hvad mener vi om Saltmine Merkers

Det var en sjov oplevelse og er derfor blevet den anden af 3 unikke oplevelser i Thüringen. Den var meget anderledes og vi ville da ikke have været den foruden. Men 3 timer var lang tid at være under jorden. Det var sikkert også fordi, vi overhoved ikke forstod en disse af det som blev fortalt. Alt var på tysk men der blev grinet meget, så vi er da ikke i tvivl om at de ansatte både havde humor og var interessante at høre på.

  • Billetpris: onsdag – fredag EUR 23 – Resten af ugen EUR 26

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

Hauz aus there Grenze og Point Alpha

Et museum der ligger direkte der hvor den tidligere grænse mellem Øst og Vesttyskland lå. Her bliver historien om det delte Tyskland fortalt, du får indblik i den kolde krig og ser den amerikanske udkigspost og lejr. Alt sammen meget autentiske oplevelser, hvor du også kan se noget af det gamle hegn.

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

Turen til Haus aus there Grenze – Huset på grænsen

Efter et spændende og en anderledes oplevelse i saltminen, satte vi os igen i bilen. Vi var nu klar til den tredje af 3 unikke oplevelser i Thüringen. Vi kørte til stedet, langs den tidligere grænse mellem Øst – og Vesttyskland. Tankerne fløj gennem vores hoveder imens vi nød det smukke landskab. Vi tænkte og talte om, at dette skønne landskab, i mange år var skæmmet af flere hegn og mure.

Ankomsten

Vi ankom til museet, gik ind i receptionen og afventede vores guide. Der var lidt forvirring men efter lidt tid, mødtes vi med Monica Held som var vores guide på denne tur.

Om museet – Huset på grænsen

Efter 1990 var der mange, der var interesseret i historien om Øst og Vesttyskland. For at kunne vise noget der var realistisk, blev huset på grænsen, bygget direkte på grænsen i 2003. Museet fortæller levende om udviklingen og begivenhederne i forbindelse med DDR`s grænseregime. Den permanente udstilling, giver indblik i den kolde krig og det liv som der blev levet ved grænsen. Ved hjælp af 20 øjenvidnefortællinger, er der i dag samlet masser af informationer og illustrationer.

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

Derfor kom der hegn

Masser af Østtyskerne flygtede til Vesten. Det var især de bedre stillede med uddannelser. Derfor skulle der gøres noget. I begyndelse af 1950èrne påbegyndte man opsætningen af grænsehegnet. De blev over årene mere og mere intensiveret men både miner i frizoner, laser og dynamit som blev udløst, hvis du rørte ved hegnet. Efter den fredelige revolution 1989/90 som vi havde hørt om i Erfurt, påbegynde nedtagelse af hegnene og Tyskland blev genforenet.

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

Vores oplevelse af museet

Det var stærke historier, der bliver fortalt på dette interessante museum som i ord og billeder gengav tiden efter 2 verdenskrig. Vi syntes, det var spændende at være fysik lige midt i brændpunktet hvor alting skete, dengang. Museet var levende og gav os et godt indblik i den kolde krig og livet der blev levet i og omkring grænsen.

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

Point Alpha

Efter vores museumsbesøg, var det tid til en tur udenfor. Her havde vi en gåtur på den tidligere grænse, for til sidst at ende ved Point Alpha som var den amerikanske udkigspost. Her var vi nu tæt på hegnet og gik hen og mærkede det. Et hegn, som også var gravet ned under jorden i beton.

Vi fik et kig til udkigsposten som bare skulle holde øje og hvis der skete noget, skulle de give alarm. Derefter ville de amerikanske tropperne som var tæt på, længere inde i landet, komme. Man mente at lige præcis her – Fulda Gab, ville der være den største sandsynlighed for at Sovjet ville invadere Vesten og dermed var stedet et af NATOs fokuspunkter.

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

Vores oplevelse af Point Alpha

Det var et super interessant sted at besøge, for der var også mulighed for at se barakkerne hvor soldaterne levede, få historien om det at være udstationeret og se maskinparken.

  • Billetpris EUR 6 for en voksen. Familie billet EUR 18

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

Om vores guide Monica Held

Monica Held kom fra Vesttyskland, hvor hun er opvokset, tæt på der hvor museet ligger i dag. Monica er i dag pensioneret og giver nu guidede ture, fordi hun har en personlig interesse i at fortælle om dengang der var et Øst -og et Vesttyskland.

Hun fortalte: I den by hvor jeg voksede op, oplevede jeg at der i løbet at kort til blev sat hegn op. Familier blev skilt også min egen og de kunne ikke længere besøge hinanden. Jeg kunne hver dag med stor sorg, kigge på de frygtelige hegn og tænke på dem jeg havde mistet.

Hun fortalte om den evige frygt, at hun ikke kunne forlige sig med at dem på den anden side, nu var hendes fjender for de var jo også tyskere. Hun sagde også, at selv den dag i dag, næsten 40 år efter hegnene er taget ned, siger vesttyskere: Dem derover, vi tager derover osv.

At have en veltalende engelsk guide som på sin egen krop har oplevet før, imens og efter Tyskland var en gave g gjorde vores oplevelse meget realistisk og autentisk. Vi syntes, det var spændende og derfor er det en af 3 unikke oplevelser i Thüringen.

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

3 unikke oplevleser i Thüringen

Vi havde virkelig 3 unikke oplevelser i Thüringen. Oplevelser som var meget forskellige og som viste os, at Thüringen har masser at tilbyde for alle typer rejsende. Der var både historie, natur og et besøg fra en tidligere produktion, nede i dybet. Det eneste negative, var mangel på engelsk, for det bliver hurtigt lidt kedeligt – og eller uinteressant når man som os, ikke forstår tysk 100%.

3 unikke oplevelser i Thüringen - Tyskland

  • Rejsetidspunkt september.
  • Turen er arrangeret i samarbejde med Thüringen Tourismus og rejselandet Tyskland.

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.

Annette Seier - OnTrip.dk

Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 77 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com

Du er altid velkommen til at kontakte os:
– SoMe: Facebook, Twitter, Instagram
– Mail: ontrip (a) outlook.com

Følg os på vores kommende rejse:

Det store Sydafrika Roadtrip
– Blyde River Canyon, Kruger, Eswatini, Garden Route og meget mere

Copyright OnTrip.dk – All rights reserved
Tekst og billeder må ikke gengives uden tilladelse.

Læs Privatlivspolitik

Translate »

Privacy Preference Center