Auschwitz og Birkenau Koncentrationslejrene – Polen

Auschwitz og Birkenau Koncentrationslejrene ligger ca. 60 km. fra Krakow og er to tidligere koncentrationslejre fra 2. verdenskrig. Her forgik der nogle af verden største menneskelige uhyrligheder. Lejerne er i dag blevet indrettet som museum og mindesmærker for alle ofrene.

Auschwitz og Birkenau Koncentrationslejrene - Polen

Vi havde blandede følelser omkring vores besøg

Vi havde lejet en chauffør og kørte tidligt ud til koncentrationslejrene inde fra Krakow, så vi kunne være ved Auschwitz og Birkenau om formiddagen. Vi skulle nemlig senere på dagen, have vores fly hjem til Danmark.

Det var med blandende følelser vi tog på besøg til Auschwitz og Birkenau. På den ene side, ville vi gerne opleve dette historiske sted, som vi gennem årene havde hørt så meget om. På den anden side vidste vi, at de uhyrligheder som var sket på dette sted, ville komme til at påvirke os stærk.

Auschwitz og Birkenau Koncentrationslejrene - Polen

Fakta om Auschwitz og Birkenau Koncentrationslejrene 

Hovedlejeren er Auschwitz, der dengang blev indrettet i den tidligere polske kaserne i 1940. I første omgang med henblik på, at samle polske politiske fanger, men senere kom også sovjetiske jøder og sigøjnerne til lejeren.

Auschwitz er rigtig godt velbevaret men Birkenau som ligger ca. to km. fra Auschwitz, er tilgengæld meget lidt velbevaret. Birkenau blev dengang opført i træ og senere brændte det næsten helt ned.

I lejerne døde op mod to millioner mennesker under de mest uhyrlige forhold. Tallet er dog et gæt, da man ikke ved præcist, hvor mange der egentlig døde i lejerne.

Auschwitz og Birkenau Koncentrationslejrene - Polen

Auschwitz var en følelsesladet oplevelse

Der var isende koldt denne formiddag med et tykt lag af sne samt frostgrader. Det kunne som udgangspunkt have været en smuk dag men… Den isende fornemmelse var ikke kun fysisk, for imens vi bevægede os rundt, fik vi også en isende kulde i vores sjæl og vores hjerte blødte. Det var smertende at oplevelse.

Vi gik rundt imellem de forskellige blokke og i nogle af dem, kunne vi komme indenfor. Herinde kunne vi så fornemme, hvordan fangerne boede under kummerlige forhold. Vi kunne se de bunker af ting, der blev frataget dem ved ankomsten til lejeren. Det var sågar deres hår som var blevet klippet af dem, briller der var frataget dem til fjernelsen af deres medbragte bagage.

Vi så også den væg hvor de skød fangerne i Auschwitz. Længere henne, kunne vi se de rum hvor de blev gasset, for derefter at blive brændt, i de ovne der stadig står tilbage.

Auschwitz og Birkenau Koncentrationslejrene - Polen

Auschwitz og Birkenau Koncentrationslejrene - Polen

Auschwitz og Birkenau Koncentrationslejrene - Polen

Birkenau den egentlige udryddelseslejr

I Birkenau som var den egentlige udryddelseslejr, ankom fangerne med tog i kreaturvogne fra hele Europa. De arbejdsdygtige blev sent til barakkerne og de ikke arbejdsdygtige, børn, syge og ældre blev kørt direkte til gaskamrene. Her kunne vi se jernbaneskinnerne og det enorme areal, som var hegnet ind med pigtråd. Selvom der ikke er så meget tilbage af stedet, efter det brændte, var vi ikke i tvivl. Her var der forgået uhyrligheder som ord slet ikke kan beskrive.

Auschwitz og Birkenau Koncentrationslejrene - Polen

Oplevelse var meget følelsesladet og sørgelig

At besøge Auschwitz og Birkenau koncentrationslejrene var en skræmmende, uhyggelig og sørgelig oplevelse. Vi tog fra stedet og havde en meget tom, sørgelig følelse inde i kroppen. En total uforståenhed overfor at mennesker kan behandle hinanden på denne måde. Det var en meget stærk oplevelse, som tog noget tid at glemme. Men vi burde nok alle få et indblik i denne historie, så den ALDRIG kommer til at blive gentaget.

Auschwitz og Birkenau Koncentrationslejrene - Polen

Tip: Afsæt mindst to timer til dette besøg.

OBS: Der er gratis entre men du skal have Entry Pass. Billetterne sættes fri 3 måneder før. Du skal være hurtigt ude, for der er begrænset antal pladser.

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.