Den historiske McLeod slaveplantage – Charleston, USA

På den historiske McLeod slaveplantage, fik vi fortalt historien fra begge sider. Et smukt sted med en uhyrlig historie, hvor vi også havde vores tvivl om, vi skulle besøge stedet. Vores guide, gav os en spændende oplevelse og vi fik indsigt i tidligere tiders hverdag. Dengang der var en master og det var slaverne som udførte arbejdet. 

Den historiske McLeod slaveplantage - Charleston, USA

Vores tvivl

Skal, skal ikke? Det var masser af spørgsmål, som rumsterede rundt inde i vores hoveder. Skulle vi egentlig besøge en slaveplantage? Vi vidste jo på forhånd, at historien ville være grum, grusom og skræmmende. At vi ikke, ville gå opløftet fra stedet men sørgmodige. Desuden vidste vi med sikkerhed, at vi ville opleve at blive flove og uforstående, over vores medmennesker behandling af andre. I vores tanker og samtaler, blev det vendt, lige som det også gjorde da vi besøgte den tidligere koncentrationslejr Auschwitz.

Men plantagerne og slaveriet, er en del af Sydstaternes historie, så beslutningen blev at det ville vi. Vi havde læst om den historiske McLeod slaveplantage som kun har været åbent for besøgende siden 2015, så den valgte vi.

Den historiske McLeod slaveplantage - Charleston, USA

Ankomsten til historiske McLeod slaveplantage

Den historiske McLeod slaveplantage ligger lidt udenfor for centrum af Charleston, så efter en kort køretur, var vi allerede ude på landet og satte bilen på parkeringspladsen. Vi gik indenfor, hvor der var en lille udstilling. Her var der mulighed for at købe souvenirs og vores adgangsbilletter. Billetten tilbød muligheden for gratis guidede ture og vi slog straks til, da vi opdagede der kun var 15 minutter til næste tur.

Den historiske McLeod slaveplantage - Charleston, USA

Lidt baggrundshistorie om McLeod plantangen

Plantagen er placeret på James Island. Plantagen blev grundlagt i 1851. Der blev på grunden, bygget et hovedhus sammen med seks slaveboliger, et køkken, en mejeribygning, en stal, et vognhus og bygninger til behandling og opbevaring af bomulden.

Plantagen blev besat, under borgerkrigen af sydstatsstyrkerne og bygningerne blev dengang brugt som hospital.

Slægten McLeod ejede stedet indtil 1990, hvorefter de lokale i samfundet skrabede penge ind, så stedet kunne bevares. McLeod Plantation Historic Site er i dag udnævnt til at være historisk landemærke. Fra 2011 begyndte man en grundig research og restaurering af bygningerne, for at kunne åben stedet for besøgende i april 2015.

Lidt baggrund om McLeod slægten

I 1741 solgte William Wilkins jorden til sin svigersøn. Svigersønnen, var i tvivl om hvad og hvordan han skulle tjene penge på ejendommens jord. Beslutningen blev bomuld, den bedste type af alle, sea island cotton. Dermed var grundlaget lagt for den historiske McLeod slaveplantage.

Den historiske McLeod slaveplantage - Charleston, USA

Vores guidet rundtur på McLeod plantagen

Vores guide

Egentlig har vi det lidt stramt, med at tage på guidet ture, men denne tur var super god. Guiden var meget vidende, indlevende og det allerbedste, faktuel. Ikke noget med at plantageejerne var fantastisk, slaveren havde det godt eller andre løgnehistorier. Hun understøttede hendes fortællinger med dokumentation og billeder, på hendes medbragte IPad.

Vores gruppen, var kun på 16 personer, hvor vi var de eneste udlændinge.

Den historiske McLeod slaveplantage - Charleston, USA

Hovedbygningen

Efter at have gået lidt rundt på området, stoppede vi. Her midt i det tæmmede vildnæs, stod den skinnede hvide hovedbygning med de enorme søjler. En bygning med samme byggestil, som vi har set i utallige film og som vi forbinder med en plantage i sydstaterne.

Smuk så bygningen ud, her i det tidlige forår med alle de nyudsprungne træer og vi fik da også et kig indenfor og var ude på terrassen. Der var ingen møbler indenfor og vi kunne kun se stueetagen. Det pompøse og imponerende forsvandt derfor hurtigt, da vi kom indenfor. Huset virkede egentlig lidt tarveligt.

Faktisk var indgangen vendt om, så den nuværende indgang var faktisk den oprindelige bagside og omvendt.

Den historiske McLeod slaveplantage - Charleston, USA

Den historiske McLeod slaveplantage - Charleston, USA

Den historiske McLeod slaveplantage - Charleston, USA

Den gamle eg

Ude på terrassen, så vi med det samme den gamle eg. Det siges at den er 600 år gammel – og den var smuk som den stod der i solskinnet med alt sit mos som hang på den. Vi blev da også bedt om at gå en lang bue udenom den, for at beskytte dens rødder. Skræmmende at tænke sig til, hvad den gamle eg, har set af uhyrligheder på den historiske McLeod slaveplantage.

Den historiske McLeod slaveplantage - Charleston, USA

De arbejdende bygninger

Vores guide viste os, hvor de forarbejdede bomulden og opbevarede den. Hun fortalte, at slaverne hver vinter bragte tonsvis af mudder op til plantagen, som blev brugt til at bomulden kunne gro i den. Hvor hårdt og koldt arbejdet det var for slaveren. Desuden så vi køkkenet, som lå tæt på hovedbygningen.

Slavebygningerne

Langs den flotte imponerende allé, som oprindelig var hovedindgangen til plantagen, lå slaveboligerne. Vi fik fortalt, at de var med indendørs ildsted, at de nærmest lå i lag og at der ofte var ulykke i hytterne. Der var også en af hytterne som var brændt og hvor vi stadig kunne se alle brandskaderne.

Den historiske McLeod slaveplantage - Charleston, USA

Den historiske McLeod slaveplantage - Charleston, USA

Plantageejerne kontra slaverne

Vores guide fortalte om slaveejernes evige frygt.

  • Frygten for, at de ville blive myrdet af slaverne.
  • Slaverne ville sætte ild til hovedbygningen.
  • Slaverne ville flygte.
  • Slaverne ville nægte at arbejde.

Hun fortalte endvidere, at plantageejeren straffede sine slaver med uhyrlige midler, at de ud over fysiske afstraffelser også straffede dem mentalt, ved at indoktrinere dem. De blev påduttede den kristne tro og man fortalte dem altid og hele tiden om menneskehierarkiet:

  • Gud
  • De hvide.
  • De sorte.

Vores guide kom med et meget sigende citat:

En slave med en streng master, drømmer om en blidere. En slave med en blid master drømmer om frihed.

På den historiske McLeod slaveplantage, havde slaverne det ikke bedre eller værre end andre steder. De knoklede hårdt hele året, de blev straffet med 50 piskeslag hvis de forsøgte at flygte, de var underernæret og fik meget begrænset mængder mad. Der blev næsten aldrig født levende børn og hvis de overlevede fødslen, levede de kun i ganske kort tid.

Den historiske McLeod slaveplantage - Charleston, USA

Hvordan gik det så efter borgerkrigen

Selvom slaveriet blev ophævet, tog det mange år før det slog igennem. De hvide sørgede for at holde de sorte nede, de ejede ingenting og levede dermed stadig under slavelignende forhold. Vi fik fortalt om Ku Klux Klan som med terror og bortførelse holdt de sorte nede. Deres manglende uddannelse og accept i samfundet og at der selv den dag i dag, stadig er meget diskrimination.

Hvad mener vi om den historiske McLeod slaveplantage

Spændende, interessant og oplysende. Det kan bestemt anbefales at tage en af de guidede ture. De 2 timer, vi var på stedet, fløj afsted. Vores guide, var informativ, upartisk, indlevende og de andre i gruppes kommentarer, fra deres bedsteforældres tid, var bestemt en bonusoplevelse.

Det var også skræmmende, sørgeligt og til tider, lukkede vi lidt af, for det var for meget at kapere. Ja, vi var vemodige da vi forlod stedet, men oplyste og resten af vores rejse gennem Sydstaterne, ville ikke have haft den samme dybe og forståelse, hvis vi ikke havde oplevet en slaveplantage.

Den historiske McLeod slaveplantage - Charleston, USA

Praktisk info

Åbningstider 9.00 – 16 tirsdag til søndag.

Billetpris:

  • 13 USD fra 13 år og op.
  • 6 USD fra 3- 12 år

Den historiske McLeod slaveplantage - Charleston, USA

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.

Annette Seier - OnTrip.dk

Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 77 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com

Du er altid velkommen til at kontakte os:
– SoMe: Facebook, Twitter, Instagram
– Mail: ontrip (a) outlook.com

Følg os på vores kommende rejse:

Det store Sydafrika Roadtrip
– Blyde River Canyon, Kruger, Eswatini, Garden Route og meget mere

Copyright OnTrip.dk – All rights reserved
Tekst og billeder må ikke gengives uden tilladelse.

Læs Privatlivspolitik

Translate »

Privacy Preference Center