Cricova – Vinkælderen under jorden – Moldova

Cricova – vinkælderen under jorden, hvor der opbevares millioner af vin. Hernede, 60 meter under jorden, kørte vi i fuld fart rundt i gangene, så film, museum, produktionen af mousserende vin og fik en vinsmagning. Et meget unikt sted og en helt special oplevelse i Moldova.

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Lidt fakta om Cricova

Cricova vinkælderen under jorden, ligger 15 km. nord for hovedstaden Chisinau. Det er den næststørste i Moldova og har 120 km. veje som ligger 60 meter under jorden. Her i den statsejede vinkælder, opbevares millioner af vinflasker, da den konstante temperatur på 12 grader og en luftfugtighed på 96-97%, er perfekt for vin. Inden den russiske embargo i 2014, var Rusland den største importør af vinene som produceres her men i dag er det Kasakhstan.

Siden det 15. århundrede, har man gravet kalksten ud hernede og brugt dem til at opbygge hovedstaden Chisinau. En udgravning som stadig forgår den dag i dag. I dag, bruges halvdelen af disse tunneler til opbevaring af vin som produceres på vingården. Den underjordiske vinby har ud over opbevaring af vin også produktion af mousserende vin, museum og forskellige haller som bliver brugt til vinsmagning og festligheder.

Bonus fakta: Vingården blev brugt til at gemme jøder i vintønderne under den nazistiske invasion af Sovjetunionen.

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Vores oplevelse af Cricova – Vinkælderen under jorden

At se en vinkælder under jorden, er vel et must-see når man er i Moldova. For hvor i verden kan man ellers opleve det? Derfor var beslutningen ikke svær. Det ville vi opleve.

Ankomsten

Inden vores ankomst til Cricova – vinkælderen under jorden, havde vi bestilt en tid. Vi ville gerne have en engelsk guide med på vores tur. Derfor da klokken nærmede sig 17, som var tidspunktet vi havde bestilt, stod vi ved indgangen og gik ind i receptionen.

Vores chauffør Corneliu sagde, til dem i receptionen: Vi har en tid kl. 17 med en engelsk guide.

Kvinden i receptionen svarede: Det kan jeg ikke se nogle steder.

Hvad? Vi havde jo netop bestilt tid et par dage før, for at være sikre på, at vi kunne komme på denne vintur. Nå men efter meget leden i papirer og et par opkald nikkede hun og sagde: Ok, der kommer en vogn og henter jer om lidt.

Det var nu ikke lige om lidt, for der gik 45 minutter før den lidt forvoksede golfvogn kom og hentede os.

Nu var det lige med et gået hen og blevet en hel VIP-tur, kun med os, en chauffør og en guide. Turen startede og vi begyndte efter kort tid, at køre i fuld fart gennem gangene. Det var dog heldigvis ikke så vildt, som vi tidligere på året havde oplevet det i saltminen i Tyskland. Efter lidt tid, gjorde vi et stop og hentede vores guide. Vi kørte lidt videre og stoppede så midt i gangene.

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Gangene har navne

Vores guide fortalte os om opbevaring af vinene, hvordan gangen er opstået og at vinen her, har den perfekte temperatur for opbevaring. For at kunne finde rundt i den enorme labyrint af gange, har de fået navne. Navnene er vine, druer eller andet der er relateret til vin og produktionen af denne. Der var desuden også skilte og trafiklys.

Produktion af mousserende vin

Efter hektisk fart, var vi nu ved næste stop på turen. Her fik vi vist produktionen af den mousserende vin. Nu er det kun Frankrig, der må bruge betegnelsen champagne men de mousserende vine fra Cricova, er kvalitetsmæssig på fuld højde med gode franske champagner.

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Film og mousserende vin

Næste stop, var en enormt rum indrettet som biograf. Hvem havde lige regnet med at Cricova – vinkælderen under jorden også havde en biograf? Her så vi en film om hele baggrunde for Cricova, produktionen og de forskellige vine, alt imens vi nød et glas pink mousserende vin. Ret lækkert!

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Museum

Vores sidste stop, var ved et lille museum. Her kunne vi se lidt gamle ting, fra tidligere tiders vinproduktion og bl.a. en væg fyldt med kendte som har besøgt stedet. En væg, der også gav muligheden for at høre de sjove historier.

En af dem var:

Den tidligere russiske præsident Putin holdt sin 50-års fødselsdag i Cricova. Den varede i to dage og han gik også rundt i gangene hvor han farede vild.

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Opbevaring af vin

Nede i gangene, så vi også en del af de millionvis af vinflasker, der er opbevaret i Cricova. Den ene gang efter den anden blev afløst og det var som om det ingen ende ville tage. Cricova tilbyder også at opbevare vin for folk og de mange vingaver som de over årene har givet til folk, opbevares også her. Vi så bl.a. skilte med adskillige præsidenters navne på.

Vi spurgte vores guide: Hvad hvis f.eks. Donald Tusk (han har bl.a. været Polens tidligere premierminister) vil have noget af hans vin?

Hun svarede: Så ringer han bare og vi sørger for at sende det.

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

De forskellige haller

Der var hernede under jorden også forskellige haller som bliver brugt til forskellige formål. Det være sig, vinsmagning, bryllupper, konferencer og lign. Den hal som vi kom til at sidde i hed:

“Havet fund”

Et underligt og meget specielt rundt rum med det originale kalkstensloft og kakler med havdyr på. Et glasloft i forskellige farver og det var alt sammen holdt i blå-grønne farver. Der var et næsten rundt bord med stole rundt om og en globus i midten. Her i dette lokale, skulle vi have vores vinsmagning.

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Vinsmagning

Da vi havde booket turen, havde vi nemlig også bestilt vinsmagning. Vi sad nu her i “Havets Fund” ved et bord hvor der stod en tallerken med lidt lækkerier som bl.a. var oste og nødder. Der var et hav af vinglas og i to af dem var der skænket vin op.

Vi sad kun os to og tiden gik og gik. Vi begyndte at spise lidt og drikke den udmærket vin. Efter lang tid og tomme vinglas kom vores guide.

Hun sagde: I skulle ikke havde været her men nu er fejlen rettet og jeg er klar til at fortælle jer om de forskellige vine, vi skal smage.

Hun tog os med på en god oplevelse. Vi smagte rigtig mange forskellige vine. Vi er nu ikke de store vinkendere og når hun sagde: Kan i ikke dufte fersken, jordbær eller andre frugter, nikkede vi bare og smagte på vinen. Vi ved, om vi kan lide en vin eller ej og vinene smagte fantastisk og smagen blev bedre og bedre, nu flere vi smagte.

Det var ikke kun et lille glas vi smagte, nej – det var bestemt 7 velskænkede glas. Vi gik fra vinsmagningen, i opløftet stemning og syntes at ham chaufføren lige pludselig kørte langsom, da han kørte os tilbage til indgangen.

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

Cricova – Vinkælderen under jorden. Hvad synes vi?

Det var både en god og sjov oplevelse. At køre rundt i gangene og se hvordan vinen blev opbevaret var spændende. En unik og anderledes oplevelse som vi er glade for at have fået. Vores guide talte udmærket engelsk, var indlevende og charmende. At der statsejet firmas stil, service og håndtering så stadig var meget russisk, ja det er vel kun charmerende. Vi er glade for, at vi også valgte vinsmagningen til vores rundtur, for det gav os en god afslutning. Her fik vi ikke kun fortalt om vinene men fik faktisk smagt på dem.

Cricova – Vinkælderen under jorden - Moldova

  • Billetpris: Der er forskellige muligheder. Vores 2 timers tur inkl. vinsmagning af 7 vine og lidt mad DKK 250

Bonusinfo: Det er en god ide at bestille en tur på forhånd, hvis du vil have en engelsk guide.

  • Rejsetidspunkt december/januar

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.

Annette Seier - OnTrip.dk

Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 79 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com

Du er altid velkommen til at kontakte os:
– SoMe: Facebook, Twitter, Instagram
– Mail: ontrip (a) outlook.com

Følg os på vores kommende rejser

Copyright OnTrip.dk – All rights reserved
Tekst og billeder må ikke gengives uden tilladelse.

Læs Privatlivspolitik

Translate »

Privacy Preference Center