Den historiske McLeod slaveplantage – Charleston, USA
På den historiske McLeod slaveplantage, fik vi fortalt historien fra begge sider. Et smukt sted med en uhyrlig historie, hvor vi også havde vores tvivl om, vi skulle besøge stedet. Vores guide, gav os en spændende oplevelse og vi fik indsigt i tidligere tiders hverdag. Dengang der var en master og det var slaverne som udførte arbejdet.
Vores tvivl
Skal, skal ikke? Det var masser af spørgsmål, som rumsterede rundt inde i vores hoveder. Skulle vi egentlig besøge en slaveplantage? Vi vidste jo på forhånd, at historien ville være grum, grusom og skræmmende. At vi ikke, ville gå opløftet fra stedet men sørgmodige. Desuden vidste vi med sikkerhed, at vi ville opleve at blive flove og uforstående, over vores medmennesker behandling af andre. I vores tanker og samtaler, blev det vendt, lige som det også gjorde da vi besøgte den tidligere koncentrationslejr Auschwitz.
Men plantagerne og slaveriet, er en del af Sydstaternes historie, så beslutningen blev at det ville vi. Vi havde læst om den historiske McLeod slaveplantage som kun har været åbent for besøgende siden 2015, så den valgte vi.
Ankomsten til historiske McLeod slaveplantage
Den historiske McLeod slaveplantage ligger lidt udenfor for centrum af Charleston, så efter en kort køretur, var vi allerede ude på landet og satte bilen på parkeringspladsen. Vi gik indenfor, hvor der var en lille udstilling. Her var der mulighed for at købe souvenirs og vores adgangsbilletter. Billetten tilbød muligheden for gratis guidede ture og vi slog straks til, da vi opdagede der kun var 15 minutter til næste tur.
Lidt baggrundshistorie om McLeod plantangen
Plantagen er placeret på James Island. Plantagen blev grundlagt i 1851. Der blev på grunden, bygget et hovedhus sammen med seks slaveboliger, et køkken, en mejeribygning, en stal, et vognhus og bygninger til behandling og opbevaring af bomulden.
Plantagen blev besat, under borgerkrigen af sydstatsstyrkerne og bygningerne blev dengang brugt som hospital.
Slægten McLeod ejede stedet indtil 1990, hvorefter de lokale i samfundet skrabede penge ind, så stedet kunne bevares. McLeod Plantation Historic Site er i dag udnævnt til at være historisk landemærke. Fra 2011 begyndte man en grundig research og restaurering af bygningerne, for at kunne åben stedet for besøgende i april 2015.
Lidt baggrund om McLeod slægten
I 1741 solgte William Wilkins jorden til sin svigersøn. Svigersønnen, var i tvivl om hvad og hvordan han skulle tjene penge på ejendommens jord. Beslutningen blev bomuld, den bedste type af alle, sea island cotton. Dermed var grundlaget lagt for den historiske McLeod slaveplantage.
Vores guidet rundtur på McLeod plantagen
Vores guide
Egentlig har vi det lidt stramt, med at tage på guidet ture, men denne tur var super god. Guiden var meget vidende, indlevende og det allerbedste, faktuel. Ikke noget med at plantageejerne var fantastisk, slaveren havde det godt eller andre løgnehistorier. Hun understøttede hendes fortællinger med dokumentation og billeder, på hendes medbragte IPad.
Vores gruppen, var kun på 16 personer, hvor vi var de eneste udlændinge.
Hovedbygningen
Efter at have gået lidt rundt på området, stoppede vi. Her midt i det tæmmede vildnæs, stod den skinnede hvide hovedbygning med de enorme søjler. En bygning med samme byggestil, som vi har set i utallige film og som vi forbinder med en plantage i sydstaterne.
Smuk så bygningen ud, her i det tidlige forår med alle de nyudsprungne træer og vi fik da også et kig indenfor og var ude på terrassen. Der var ingen møbler indenfor og vi kunne kun se stueetagen. Det pompøse og imponerende forsvandt derfor hurtigt, da vi kom indenfor. Huset virkede egentlig lidt tarveligt.
Faktisk var indgangen vendt om, så den nuværende indgang var faktisk den oprindelige bagside og omvendt.
Den gamle eg
Ude på terrassen, så vi med det samme den gamle eg. Det siges at den er 600 år gammel – og den var smuk som den stod der i solskinnet med alt sit mos som hang på den. Vi blev da også bedt om at gå en lang bue udenom den, for at beskytte dens rødder. Skræmmende at tænke sig til, hvad den gamle eg, har set af uhyrligheder på den historiske McLeod slaveplantage.
De arbejdende bygninger
Vores guide viste os, hvor de forarbejdede bomulden og opbevarede den. Hun fortalte, at slaverne hver vinter bragte tonsvis af mudder op til plantagen, som blev brugt til at bomulden kunne gro i den. Hvor hårdt og koldt arbejdet det var for slaveren. Desuden så vi køkkenet, som lå tæt på hovedbygningen.
Slavebygningerne
Langs den flotte imponerende allé, som oprindelig var hovedindgangen til plantagen, lå slaveboligerne. Vi fik fortalt, at de var med indendørs ildsted, at de nærmest lå i lag og at der ofte var ulykke i hytterne. Der var også en af hytterne som var brændt og hvor vi stadig kunne se alle brandskaderne.
Plantageejerne kontra slaverne
Vores guide fortalte om slaveejernes evige frygt.
- Frygten for, at de ville blive myrdet af slaverne.
- Slaverne ville sætte ild til hovedbygningen.
- Slaverne ville flygte.
- Slaverne ville nægte at arbejde.
Hun fortalte endvidere, at plantageejeren straffede sine slaver med uhyrlige midler, at de ud over fysiske afstraffelser også straffede dem mentalt, ved at indoktrinere dem. De blev påduttede den kristne tro og man fortalte dem altid og hele tiden om menneskehierarkiet:
- Gud
- De hvide.
- De sorte.
Vores guide kom med et meget sigende citat:
En slave med en streng master, drømmer om en blidere. En slave med en blid master drømmer om frihed.
På den historiske McLeod slaveplantage, havde slaverne det ikke bedre eller værre end andre steder. De knoklede hårdt hele året, de blev straffet med 50 piskeslag hvis de forsøgte at flygte, de var underernæret og fik meget begrænset mængder mad. Der blev næsten aldrig født levende børn og hvis de overlevede fødslen, levede de kun i ganske kort tid.
Hvordan gik det så efter borgerkrigen
Selvom slaveriet blev ophævet, tog det mange år før det slog igennem. De hvide sørgede for at holde de sorte nede, de ejede ingenting og levede dermed stadig under slavelignende forhold. Vi fik fortalt om Ku Klux Klan som med terror og bortførelse holdt de sorte nede. Deres manglende uddannelse og accept i samfundet og at der selv den dag i dag, stadig er meget diskrimination.
Hvad mener vi om den historiske McLeod slaveplantage
Spændende, interessant og oplysende. Det kan bestemt anbefales at tage en af de guidede ture. De 2 timer, vi var på stedet, fløj afsted. Vores guide, var informativ, upartisk, indlevende og de andre i gruppes kommentarer, fra deres bedsteforældres tid, var bestemt en bonusoplevelse.
Det var også skræmmende, sørgeligt og til tider, lukkede vi lidt af, for det var for meget at kapere. Ja, vi var vemodige da vi forlod stedet, men oplyste og resten af vores rejse gennem Sydstaterne, ville ikke have haft den samme dybe og forståelse, hvis vi ikke havde oplevet en slaveplantage.
Praktisk info
Åbningstider 9.00 – 16 tirsdag til søndag.
Billetpris:
- 13 USD fra 13 år og op.
- 6 USD fra 3- 12 år
- Rejsetidspunkt marts.
- Læs også her vores 24 timer i Charleston.
- Læs her vores rejseforslag road trip i Sydstaterne.
Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.
Annette Seier - OnTrip.dk
Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 79 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com
4 Comments
Add comment Annuller svar
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Slaveriet er en forferdelig del av historien, og det er viktig å kjenne til hva som skjedde, fordi det fikk noen konsekvenser som vi fremdeles ser ettervirkningene av i dagens verdenssamfunn.
Jeg har jo nettopp besøkt slavekysten i Vest-Afrika og sett steder hvor slavene oppholdt seg før de ble sendt over havet til blant annet USA, så med dette friskt i minne passet det godt å lese om deres besøk på slaveplantasjen.
Hej Marianne, tak for besøg og kommentar 🙂
Fuldkommen enig, det er en frygtelig historie og ja, vi skal alle kende den for det har fået konsekvenser for den fremtiden. Det er ikke til at begribe at vi mennesker kan behandle hinanden på den måde 🙁
Det må have været interessant at se, hvor det hele startede i Afrika og enig så passer dette indlæg godt i dine oplevelser 🙂
/Annette
Jeg kunne ikke have sagt det bedre end du og Marianne har gjort ovenfor. Jeg kan slet ikke have, når folk er hårde ved hinanden, så jeg er sikker på, at jeg også ville være gået derfra med en knude i maven. Det er en del af historien, så selvfølgelig skal man se en plantage, når man er i sydstaterne, der hører ligesom med 😀
Hej Kirsten, tak for hyggeligt besøg og kommentar 🙂
Nej Marianne formulerer noget meget svært, på en god måde.
Jeg kan heller ikke have det, Kirsten. Det var lidt af en følelsesmæssig rutchetur at besøge den plantage. Det mest underlige var at amerikanerne var ikke særligt påvirket hvilket jo egentlig er meget skræmmende.
Ja, det er det nemlig, desværre. En del af historien som ingen af os kan være stolte af men ja, vi skulle opleve en plantage men det var hårdt at skrive om det. Jeg syntes, stadig jeg var påvirket af oplevelsen.
/Annette