Den kridhvide Bonneville-saltslette – Utah, USA
Den kridhvide Bonneville-saltslette, ligger ret ensom og øde i staten Utah. Forstil dig, at her er så fladt at du kan se jorden krumning og her er så goldt, at intet kan leve her. Et sted der også bruges til testkørsler og et område, der er helt unikt i USA.
Fakta om den kridhvide Bonneville-saltslette
Saltsletten ligger vest for Great Salt Lake i det vestlige Utah. I den vestlige del af saltsletten ligger Bonneville Speedway, hvor der jævnligt laves tekstkørsler. Her er sletten perfekt flad og har en tyk skorpe af salt. Den kridhvide Bonneville-saltslette blev dannet, da den gamle sø Bonnonne tørrede ud. Søen var enorm, der var intet udløb og dermed medførte fordampningen af vandet, at bunden blev til salt.
Her er så salt, at intet kan leve her og ud over testkørsel bruger militæret også området til opbevaring, testområde og bombeanlæg.
- Saltoverfladen indeholder kalium, magnesiumlithium og almindeligt bordsalt.
- Saltsletten er 121 kvadratkilometer.
- Gennemsnitstemperaturen er 22.
- Temperaturen varierer fra op til 40 grader og kan komme ned under frysepunktet om vinteren.
Vores oplevelse af den kridhvide Bonneville-saltslette
Efter et par dage i Salt Lake City med koncert og smuk natur på Antelope Island var tiden kommet til, at vores rejse skulle fortsætte. Der havde været dårligt vejr i nogle dage med kulde og regn men denne morgen, hvor vi genoptog vores road trip, tittede solen frem og der var lidt varme i luften.
Turen til Bonneville-saltslette
Vi kom ud af Salt Lake City og forsatte på vej nummer I-80. Vi kørte langs med Great Salt Lake, en del af tiden men ellers var vejen flad og virkede næsten uendelig. Undervejs så vi et par steder med enorme saltbjerge. Det var fabrikker som opsamlede salt, forarbejde det for senere at videresælge det. Ellers var vejen virkelig kedelig men efter et par timer, begyndte vi at kunne skimte saltsletten.
Vi så en kunstgenstand som stod lidt umotiveret ude i ingenting og efter noget tid var vi ved rastepladsen.
Rastepladsen
Det eneste der er ved saltsletten, er en rasteplads. Her er der toiletter, lidt skilte som fortæller om sletten og muligheden for at kunne skylle salten af dig, hvis du har været ude at gå på slettet. Den ligger på den side af vejen som går fra Salt Lake City mod den nærmeste by Wendover. På den anden side af vejen, er der også en rasteplads med en udkigsplatform.
Den kridhvide Bonneville-saltslette
Vi var her – WOW
Vi stod og kiggede på, en af de mest unikke ting i USA, den enorme saltslette. Det var ret vildt. Vi har ofte set billeder fra den kridhvide saltslette men den var slet ikke HVID!
HVORFOR VAR DEN IKKE HVID?
Den store saltslette var simpelthen dækket af et lag vand. Vi kunne selvfølgelig se, at der var helt hvidt nede under vandet, men det var ikke lige det billede vi havde forventet at se. Vi havde forventet at se, en enorm stor flade, der var uendelig og kridhvid ligesom vi gjorde i Namibia.
Det var nu ikke fordi, det ikke var smukt. Det var enormt smukt. Skyerne på den blå himmel og de omkringliggende bjerge, spejlede sig i vandet og gav de mest fanatiske refleksioner.
Det var simpelthen så smukt.
Vi stod længe og bare kiggede men efter noget tid løsrev vi os. Der var lige et til sted til, vi ville besøge.
Bonneville-saltslette International Speedway
Vi forlod rastepladsen, kørte lidt ned af I-80 og drejede fra. Herefter kørte vi omkring 10 kilometer. På noget af vejen kørte vi med saltsletten på begge sider. En ret underlig med fed oplevelse. Vi endte til sidst på en p-plads. Her var der et par andre biler og et par meget skuffede mænd.
De havde forventet, at de kunne komme ud og prøve de hurtige bilers kræfter, på saltsletten men vandet gjorde, at det ikke kunne lade sig gøre. Saltskorpen kan nemlig være skrøbeligt når der er vand på den. Der kan være mudder nedenunder og desuden kan salten ødelægge de elektriske systemer i bilen.
Fakta om Speedway banen
Her på Bonneville-saltslette er der sat mange hastighedsrekorder. Lige fra en rekord i 1935 på 484 km/t til 1.000 km/t i 1970. Der arrangeres adskillige konkurrencer hen over året hvor der konkurrences om at sætte hastighedsrekorder. Stedet er opført som et nationalt historisk sted. Banen er desuden blevet brugt i adskillige film bl.a. Mad Men.
Hvad mener vi om den kridhvide Bonneville-saltslette
Det var uvirkeligt, anderledes, smukt og fascinerende af se saltslettet. Vi var selvfølgelig skuffet over, at der var vand på den og at vi ikke fik et vue over en stor kridhvid slette som vi havde forventet. Oplevelsen var derfor anderledes og mere unik, for det er et sjælden at se den dækket med vand.
At se refleksionerne, bjergene i baggrunden og det enorme areal var en stor oplevelse som tilmed var helt gratis.
- Rejsetidspunkt september.
- Du kan her læse vores rejseforslag road trip – det nordvestlige USA.
Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.
Annette Seier - OnTrip.dk
Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 79 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com
4 Comments
Add comment Annuller svar
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Jeg har besøkt saltsletter i Namibia og Botswana, og kjenner til saltsletten Salar de Uyuni i Bolivia, men har aldri hørt om denne saltsletten i Utah. Det var flott med vann også! Men det er klart man kan bli skuffet når ting ikke blir som man har håpet, slik som for mennene som ville kjøre på sletten men ikke kunne gjøre det på grunn av vannet.
Hej Marianne, tak for besøg og kommentar 🙂
Vi har også besøgt saltsletten i Namibia og sikke et syn – wow. Vi kunne slet ikke se hvor den sluttede.
Den var bestemt flot med vand på og alle genspejlingerne men vi havde da håbet at se den uden vand.
Vi ville også gerne have prøvet at køre på den men så må det blive en anden gang.
/Annette
Først tænkte jeg, at saltsletten minder om den store indtørrede saltsø Chott el Djerid, som vi besøgte i Tunesien, men jeg kan godt se, der er en del mere vand på Bonneville saltsletten. Da vi var ved Chott el Djerid, var der store vandpytter hist og pist, men ellers var der knastørt. Det var også her vi oplevede fatamorgana for første gang.
Det var selvfølgelig ærgerligt for mændene, at de ikke kom ud at køre på sletten, men det er nu et fantastisk smukt område.
Jeg har i hvert fald nydt de smukke billeder med genspejlinger m.v.
Hej Kirsten, tak for besøg og kommentar 🙂
WOW jeg vidste ikke at der var en saltsø i Tunesien og det må have været en fed oplevelse at se fatamorgana.
HAHA ja vi også skuffede over, at vi ikke kunne komme ud at køre. Havde lige forstillede mig et billede med bilen på den hvide slette men sådan skulle det ikke være, denne gang.
Tusind tak, genspejlingen var bestemt også en rigtig god oplevelse.
/Annette