Oplevelser i Christchurch – New Zealand

Vores oplevelser i Christchurch var lidt skræmmende. Det store jordskælv havde ødelagt byen totalt og den var i ruiner. Det var en spøgelsesby men dog med de opløftende lyspunkter Re:START som var et farverigt shoppingsområde og dyrelivet i den lille hyggelige minizoo Willowbank Wildlife Reserve.

Oplevelser I Christchurch - New Zealand

Lidt fakta om Christchurch

Byen ligger på Sydøen i New Zealand og er den næststørste by i landet med sine 377.000 indbyggere. Byen kaldes for The Garden City, fordi den har mange grønne åndehuller. I 1250 kom de første bosættelser sig i Christchurch-området hvor landbruget er en grundpikke i økonomien. Byen er også en af fem gateway-byer til udforskning af Anarkisk.

Byen blev udsat for en række jordskælv mellem 2010 og 2012 hvor det mest ødelæggende var den 22. februar 2011 med 185 dræbte og tusinder af bygninger der kollapsede eller led alvorlig skader.

Vores ankomst til Christchurch

Vi glæde os til at starte vores eventyr i New Zealand og vores første oplevelser i Christchurch. Allerede på vejen fra lufthavnen advarede vores taxachauffør os.

Han sagde: I skal ikke blive forskrækket, når vi kommer frem til jeres hotel. Der er kommet styr på byen.

Gys – hvad havde vi begivet os ud i.

Oplevelser I Christchurch - New Zealand

Det sørgelige syn

Vi blev nu ikke direkte forskrækket, men meget overrasket og meget vemodige. Det meste af det område hvor vi skulle bo, som var midt i centrum, var husene enten fjernet helt, så der kun var et stort bart område. Der var masser af byggeaffald ellers stod der masser af faldefærdige bygninger ofte med træplader sat for, de ødelagte vinduer. I bymidten var der også en rød zone som var helt afspærret. De var et meget sørgeligt og skræmmende syn og vi tænkte, at vi havde svært ved at forstå at byen bliver kaldt The Garden City.

Vi havde selvfølgelig hørt om jordskælvene i Christchurch, men var noget overrasket over at de efter 2 1/2 år, ikke var kommet længere med deres opbygning af byen. Den smukke gamle katedral, stod nu med kun halvdelen af den oprindelige bygning tilbage. Resten var faldet sammen og var understøttelse med kæmpe jernstolper. Mange butikker, var helt eller delvist ødelagte og de var ikke engang inventaret var ryddet op.

Ganske få steder var de i gang med opbygningen. Christchurch centrum lignede en spøgelsesby eller en by, hvor folk hurtigt var flygtet fra pga. en epidemi eller krig. Rimelig skræmmende.

Oplevelser I Christchurch - New Zealand

Oplevelser I Christchurch - New Zealand

Hvorfor var byen ikke genopbygget?

Hvorfor var de ikke i gang med genopbygningen.

En newzealænder fortalte os: Jeg syntes, at for hver gang jeg kommer til byen, har de nået meget i forhold til genopbygningen.

Hun fortalte også om årsagen til det. Det tager lang, fordi man ville være sikker på at undergrunden nu er helt stabil, så der skulle til hele genopbygningen laves en masse pilotering til. Der opleves i byen, til stadighed masser af jordskælv, hvilet stadig var meget skræmmende for indbyggerne. De lever med en evig frygt for, at der ikke kommer flere store skælv. Det var ikke kun bygningerne, men også vejene og fortovene som var ødelagte.

Oplevelser i Christchurch - New Zealand

Turisterne udebliver

Christchurch var meget påvirket af jordskælvene og mange turister undgår derfor byen, hvilket den også led meget under. Der var jo ikke så mange oplevelser i Chirstchuch. Vores ellers planlagte togtur fra Christchurch til Picton blev desværre også aflyst pga. manglende passagerer.

Re:START

En af de positive oplevleser i Christchurch var Re:START som var et farverigt shoppingsområde som lå på grænsen af rød zone. Her havde man placeret en masse farverige skibscontainere og i dem havde man lavet butikker, cafeer og restauranter.

Vores oplevelse af Re.START

Disse farverige containere var hyggeligt indrammet af masser af grøn beplantning og der var sågar også et lille museum i området. Stedet var meget populært og velbesøgt både af de lokale men bestemt også af turisterne. Folk osede lidt i butikkerne, spiste lidt mad på en af restauranterne eller drak kaffe på en cafe.

Det var dejligt at opleve, at mennesket fantasi og evne til at bringe noget nyt til ellers dødt område. En god måde at få banket lidt liv i byen igen, uden det koster en masse penge i byggeomkostninger. En by, som ellers ville være helt uden liv efter jordskælvene. En dejlig evne, til at få det bedste ud af ellers ingenting. Fascinerende!

Vi nød området

Vi syntes det var både hyggeligt og sjovt og her sad vi og drak vores kaffe imens vi kiggede på mennesker.  Området bar præg af lidt oprør, anarki og de lokales påklædning, kunne minde lidt om vores eget Christiania. Det var dejligt befriende og opløftende midt i den lidt modløse jordskælvsramte by. Vi kan bestemt anbefale et besøg, hvor du bl.a. kan kigge – og eller købe ind i alle de meget anderledes butikker.

Bonusinfo:  Der er gratis Wi-Fi i området.

Oplevelser I Christchurch - New Zealand

Oplevelser I Christchurch - New Zealand

Oplevelser I Christchurch - New Zealand

Willowbank Wildlife Reserve

En af de andre gode Oplevelser i Christchurch var Willowbank Wildlife Reserve som er en mini Zoo. Den ligger i den nordlige ende af byen og er et hyggeligt sted, hvor der var mulighed for at se en del af New Zealands dyreliv.

Oplevelser I Christchurch - New Zealand

Farmer stemning i den lille Zoo

Vi trodsede den silende regn og tog afsted. Det var hyggeligt at gå rundt og der var desuden mulighed for at fodre nogle af dyrene. Stedet lå meget frodigt med masser af vegetation omgivet af vand. Så selvom vi ikke ville kigge på dyrene, kunne vi nyde de smukke omgivelser. På stedet havde de bl.a. forsøgt at lave en gammel farm med det dyreliv som hører sig til, for at fremkalde en autentisk stemning. Det var en rigtig hyggelig oplevelse, selv i silende regn.

Kiwi-fuglene

Den primære grund til, at vi ville besøge stedet, var fordi vi gerne ville se en Kiwi. På stedet har de lavet et stort kiwihus, i fuglenes naturlige miljø. Herinde har de lavet om på dag og nat. Kiwi fuglen er nemlig et natdyr, så hvis de besøgende skal se dem, var det en nødvendighed.

Vi kunne derfor gå rundt og se at fuglene var aktive, fordi de var blevet narret til, at det var nat. Dette var også årsagen til, at der ikke var mulighed for at tage billeder, desværre.

Oplevelser I Christchurch - New Zealand

Oplevelser I Christchurch - New Zealand

Oplevelser I Christchurch - New Zealand

Bonusoplevelse

Vi fik også fornøjelse af at se den alpinske papegøje Kea, som også er en af New Zealands kendte fugle. De bevægede sig frit i et begrænset område, så vi kunne komme helt tæt på dem.

Vi ankom da de åbnede og havde derfor hele området for os selv, i den øsende regn. Der var desuden en meget hyggelig cafe på stedet, hvor vi fik varmen ved den åbne pejs inden dagens oplevelser i Christchurch forsatte.

Billetpris: DKK 125 som efter New Zealands målestok, er en rimelig pris.

Oplevelser I Christchurch - New Zealand

Oplevelser I Christchurch - New Zealand

Oplevelser I Christchurch - New Zealand

Hvor boede vi

Vi boede centralt midt i centrum på Ibis Christchurch, lige overfor RE:START. Værelset var lille men der var hvad vi skulle bruge og vi havde en god udsigt over byen og til bjergene.

Bonusinfo: Link markeret med reklame, betyder at bloggen tjener lidt penge hvis du booker gennem linket. Det bliver ikke dyrere for dig.

Oplevelser i Christchurch - New Zealand

Oplevelser i Christchurch

i syntes, det var en meget underlig oplevelse at gå rundt i Christchurch. I en by hvor de tilbageværende indbyggere meget langsomt prøvede at skabe en ny tilværelse. Når du som os kommer fra Danmark, hvor vi ikke har de store naturkatastrofer, var det meget skræmmende at opleve en by som næsten var blevet helt udslettet.

Vi oplevede ikke særlig meget grønt i Christchurch som kaldes for The Garden City og navnet må stamme fra inden det store jordskælv. Vi syntes, at Christchurch var en skræmmende og en sørgelig oplevelse. Byen var jo næsten totalt udslettet. Det var dog positivt at se opleve det evovative Re:START hvor der var masser af puls, god stemning og som var superhyggeligt. En formiddag sammen med dyrene i den lille zoo Willowbank Wildlife Reserve var bestemt også en rigtig hyggelig og god oplevelse.

Vi håber og tror at byen en dag bliver genopbygget og så turisterne kommer tilbage.

Oplevelser I Christchurch - New Zealand

  • Rejsetidspunkt juni

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.

Annette Seier - OnTrip.dk

Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 79 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com

Du er altid velkommen til at kontakte os:
– SoMe: Facebook, Twitter, Instagram
– Mail: ontrip (a) outlook.com

Følg os på vores kommende rejser

Copyright OnTrip.dk – All rights reserved
Tekst og billeder må ikke gengives uden tilladelse.

Læs Privatlivspolitik

Translate »

Privacy Preference Center