Riga set fra oven – Riga, Letland

Riga set fra oven, var en oplevelse vi blev nød at jagte. Vi gør det altid, når vi besøger en ny by. Spotter ud i horisonten med et stort håb. Håbet om høje bygninger, der skiller sig ud i bybilledet. Et håb om at kunne besøge dem, komme op i dem og få en udsigt over en by fra en anden vinkel, nemlig foroven.

Riga set fra oven - Riga, Letland

Riga set fra oven

Vores passion og evig søgen efter høje bygninger var selvfølgelig også tilfældet, da vi kom til Riga og to bygninger skilte sig markant ud med det samme. Den ene var Rigas TV- Tårn og den andet, som vi spottede, var mastodonten det Lettiske Videnskabsakademi, som vi kunne se fra vores hotel.

TV-Tårnet i Riga

Vores første valg blev TV-Tårnet, som vi derude i horisonten havde skimtet og som lignede en lille byggeklods. Udfordringen blev nu at vi skulle derud. Det ligger nemlig på øen Zakusala i midten af floden Daugava. Efter lidt søgen, fandt vi hurtigt ud af, at der ingen offentlig transport var til TV-Tårnet, så det blev en taxa.

Turen ud til TV-Tårnet

Turen derud var lidt underlig, men da vi endelig ankom til Zakusala var der totalt mennesketomt. Øen virkede nærmest forladt og var vi mon ankommet til en øde ø midt i en hovedstad? Det eneste vi så var køreskolebiler med nervøse bilister, som øvede sig i kunsten bilkørsel ellers var der ingen andre mennesker. Så jo, måske var vi kommet til en øde ø.

Vejene var desværre ikke blevet vedligeholdt i årevis og havde masser af huller, så køreturen var en rystede oplevelse. Vi kom dog til sidst, og stod nu foran en meget kønsløs, grå og trist bygning, men så snart vi kiggede op, var det der et TV-Tårn.

Riga set fra oven - Riga, Letland

Fakta om TV-Tårnet

Ensomt stod det her, TV-Tårnet på den øde ø. Med sine gule ben og den røde krop og på mange måder en fascinerende bygning. Imponerende var det helt tæt på, med sine 369 meter og den lille byggeklods vi havde spottet ved vores ankomsten til Riga, var lige pludselig blevet til en gigant.

Tårnet var færdigbygget i 1986 og er i dag det tredje højeste tårn i Europa. Det fungerer både som radio og TV-tårn og har en udsigtsplatform i 97 meters højde, så der var ingen tvivl, vi skulle op i tårnet.

Riga set fra oven - Riga, Letland

Riga set fra oven - Riga, Letland

Turen op i TV-Tårnet

Vi gik indenfor i den kønsløse kedelige bygning, som bestemt var ambitiøst bygget til mere end de få besøgende som TV-tårnet havde. Udefra så det hele lukket ud, der var heller ingen mennesker da vi kom i ind bygningen. Men vi fandt da en billetluge, som.. åh nej, her var der heller ingen mennesker.

Vi stod lidt, ventede og efter lidt tid kom en lettisk dame. Hun prøvede at kommunikere med os, men det var med få engelske ord og mest fingersprog. Efter vi havde betalt et lille beløb på DKK 28, viste hun os vej ad lidt snørklede gange til elevatoren. Hun tog med os op i elevatoren og viste os, hvordan vi kom ned igen.

Riga set fra oven - Riga, Letland

En fantastisk udsigt

Heroppefra de næsten 100 meter over jorden, åbnede Riga sig op, på en helt anden måde. Hold da op, hvor var det en vild udsigt denne dag. Selv om det så ud som om ruderne ikke var blevet vasket siden bygningen blev opført, kunne vi dog stadig nyde udsigten. En udsigt over floden, ind til byen og helt derude kunne vi skimte Østersøen.

Riga set fra oven - Riga, Letland

Riga set fra oven - Riga, Letland

Riga set fra oven - Riga, Letland

En god oplevelse

Det var faktisk sjov og anderledes at opleve Riga set fra oven. At besøge Rigas TV-Tårn som egentlig kun var en udsigtspost. Ingen souvenirens butikker, billig billetpris, ingen turistfælder og det var sjovt at bestige, et af den gamle russiske stormagts bygninger.

  • Billetpris DKK 28.

Tip til til TV-Tårnet

Der er ingen offentlig transport til TV-Tårnet, så du er nødt til at køre i taxa derud. Tårnet er meget lidt besøgt, så derfor kan du ikke forvente, at der holder en taxa som kan bringe dig videre bagefter. Lav derfor en aftale med din taxachauffør om at vente på dig, imens du bestiger tårnet, så chaufføren kan fragte dig væk fra øen igen.

Vores tur videre

Efter vore kørsel til Rigas TV-Tårn, havde vi set at den eneste bil der var på parkeringspladsen var vores taxa. Så vi havde bedt ham om at vente på os, for ellers havde vi sikkert været ude på øen endnu.

Den eneste mulighed for at komme videre, ville være med en uøvet bilist i en skolevogn. Heldigvis kunne vi sætte os ind i vores ventende taxa og derefter ville vi besøge endnu en høj bygning, det Lettiske videnskabsakademi. Hvor vi også skulle opleve Riga set fra oven.

Lettiske Videnskabsakademi

Smuk var bygningen der huser det Lettiske Videnskabsakademi, overhoved ikke. Den var vel mere stor, klodset og grim eller bare lidt imponerende. Det var samme byggestil som bl.a. sin fætter kulturpaladset i Warszawa eller vel nærmere en lille kopi.

Fakta om det Lettiske Videnskabsakademi

Bygningen er en ”gave” fra fadder Stalin, som yndede at strø disse grimme bygninger, rundt i nogle af Europas smukkeste hovedstæder. Ikke et smukt syn, men et minde om fortiden og en bygning med masser af hamre og sejl. Bygningen blev opført efter anden verdenskrig og stod færdig i 1961. Letterne ser dog humoristisk på denne skyskraber og har givet den øgenavne som:

Stalins fødselsdagskage og Kreml.

Riga set fra oven - Riga, Letland

Riga set fra oven - Riga, Letland

Riga set fra oven - Riga, Letland

Vores tur op i bygningen

Bygningen, som i dag huser nogle af Letlands bedste forskere, har en udsigtsplatform, som selvfølgelig skulle besøges. Så efter at billetterne var købt havde vi adgang op i den 108 meter højde bygning. Vi tog elevatoren op til 15. etage og gik de sidste to etager op til 17. etage, hvor der er en balkon i 65 meters højde.

Riga set fra oven - Riga, Letland

Riga set fra oven - Riga, Letland

Riga set fra oven - Riga, Letland

Udsigten

Udsigten herfra var ikke så storslået, som fra TV-Tårnet. Men den var bestemt ikke dårlig og vi var her tættere på den gamle bykerne. Vi fik en anderledes og fantastisk udsigt over byen helt tæt på. Riga set fra oven, var en bedre oplevelse fra det Lettiske Videnskabsakademi. Den var ude i det fri og ikke bag en beskidt glasrude.

Riga set fra oven - Riga, Letland

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.

Annette Seier - OnTrip.dk

Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 79 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com

Du er altid velkommen til at kontakte os:
– SoMe: Facebook, Twitter, Instagram
– Mail: ontrip (a) outlook.com

Følg os på vores kommende rejser

Copyright OnTrip.dk – All rights reserved
Tekst og billeder må ikke gengives uden tilladelse.

Læs Privatlivspolitik

Translate »

Privacy Preference Center