Tannerie det farverige garveri – Marrakech, Marokko

Et besøg til Tannerie det farverige garveri i Marrakech, kræver både god tålmodighed og en lugtesans som ikke er sart. At kunne modstå en kvalmende fornemmelse samtidig med, at du skal kunne bruge ordene nej tak, adskillige gange. Hvis du kan dette, får du en oplevelse som der sikkert ikke findes så mange andre steder i verden.

Tannerie - Marrakesh, Marokko

Hvorfor skulle vi sige nej tak?

Hvorfor skulle vi sige nej tak, adskillige gange? Fordi alle gerne vil tjene på denne “attraktion”, som egentlig er gratis.

Det var svært at finde garveriet inde i Medinaen og i området, hvor de ligger, var der ikke særlig mange turister, så muligheden for at “gemme sig” var ikke eksisterende.

Der kom en masse mænd hen til os og tilbød os deres hjælp med, at finde vejen til garveriet. De tilbød denne hjælp mod en forventning om, at de ville få nogle penge for det. Hvor meget det var, har vi ingen anelse om, men det var sikkert ikke billigt.

Med stor arbejdsløshed og en ikke særlig høj levestandard, var det måske forståeligt nok, når de så de “rige” turister. Vi så kun to turister imens vi opholdt os i området og de var blevet overtalt af en af mændene. Dette var dog kun den første forhindring, som vi mødte på vejen til Tannerie det farverige garveri.

Tannerie - Marrakesh, Marokko

Stanken og skind til tørre

Da vi nærmede os området, var vi slet ikke i tvivl. Stanken af rådene dyr, hår og hud ramte os som en mur og vi blev nærmest slået omkuld. Der stod en masse mænd som vil sælge os frisk mynte, som vi så kunne dufte til og dermed afhjælpe os fra den forfærdelige stank. Men vi var seje og takkede nej tak.

På husmurene og på gaden lå der masser af skind til tørre og det var i hele farveskalaen. Her var der også masser af små værksteder, som var i gang med at fabrikere forskellige varer af skin. Nu var vi ikke i tvivl, vi måtte da snart være ved Tannerie det farverige garveri.

Tannerie - Marrakesh, Marokko

Tannerie - Marrakesh, Marokko

Det første garveri

Vi kom først til et meget lille garveri, hvor vi lige kiggede lidt indenfor. Her stod en mand som fortalte os, at området var forbudt at besøge og vi skulle betale penge til ham. Han arbejdede ikke på garveriet, men mente tydeligvis at det var hans job at kræve penge at tilskuerene. Vi forlod hurtigt stedet, stemningen var ikke særlig behagelig og det var heller ikke det rigtige sted.

Tannerie - Marrakesh, Marokko

Det store garveri

Vi forsatte længere ned ad gaden og var nu fremme ved det rigtige store garveri. Det ligger placeret helt op til bymuren. Her var stanken nærmest ulidelig og det var en januar dag med 20 grader. Vi tør slet ikke tænke på, hvordan der skinker på en sommerdag med over 40 graders varme.

Tannerie - Marrakesh, Marokko

Tannerie - Marrakesh, Marokko

Tannerie - Marrakesh, Marokko

Penge, penge og penge

Nu startede det store show om penge igen. Der var ved indgangen placeret en mand, som mente han skulle have betaling for, at vi kunne komme ind. Vi vil gerne pointere, at det ikke var et sted du skal betale for at besøge. Det er en arbejdsplads. Efter en del snak frem og tilbage endte det med, at vi for få penge, gerne måtte komme ind. Vi ville kunne se stedet oppefra, lød tilbuddet på.

Vi gik igennem en lille del af området, på en meget mudret sti. Derefter kom vi til et hus, hvor vi gik op ad en masser trapper. På hver afsats, der var på vejen op ad trapperne, stod der en mand.

Vi tænkte, hold da op skal de alle sammen have penge når vi går ned igen, så bliver det et dyrt besøg.

Efter vi var kommet op ad trapperne, blev vist hen til et vindue, hvor vi havde rigtig god udsigt til det farverige område.

Tannerie - Marrakesh, Marokko

Tannerie - Marrakesh, Marokko

Tannerie - Marrakesh, Marokko

Arbejdsforholdene

Garveriet er bevist blevet placeret i udkanten af Medinaen. Arbejdet har ikke særlig høj status i Marokko og er dårligt lønnet. Garveriet er sammensat af en lang række kar, fyldt med en bred vifte af farvestoffer og forskellige stinkende væsker.

Garveriet behandler huden (skind) fra får og geder for at kunne frembringe lædervarer, af en høj kvalitet. Varer som f.eks. tasker, frakker, sko, hjemmesko og andre lignende produkter. Alle processerne her gøres manuelt, uden brug af nogen som helst maskiner.

Tannerie - Marrakesh, Marokko

Tannerie - Marrakesh, Marokko

Tannerie - Marrakesh, Marokko

Penge spørgsmålet igen

Efter vi var færdige med at fotograferer og kigge ud på pladsen, vidste vi, at showet om penge ville begynde igen. Vi var egentlig endt indenfor i en læderbutik og det som de prøvede var, at “tvinge” turisterne til, at skulle købe nogle af deres alt for dyre vare. Vi var, vedholdende og kiggede ikke på varerne, men betalte selvfølgelig den aftalte pris, svarende til en euro pr. person for lån af vinduet.

Tannerie - Marrakesh, Marokko

Tannerie det farverige garveri

At se og opleve Tannerie det farverige garveri, hvor huden fra forskellige dyr blive forarbejdet var en spændende, men også en meget anderledes oplevelse. Vi kan som danskere være total uforstående overfor, at mennesker skal arbejde i et så farligt miljø med masser af kemikalier. Vi fik, en følelse af dårlig samvittighed.

Vi ville ikke havde undværet denne oplevelse men… Du skal være forberedt på, at mange af de personer du møder på din vej dertil, kun er ude på én ting og det er at tjene penge på dig. De er meget pågående og til tider direkte aggressive med en lidt ond stemning. Så hvis du har temperament eller bare ikke kan takle dette, vil vi ikke anbefale dig at besøge dette område.

Tannerie - Marrakesh, Marokko

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og X.