3 fascinerende kirker i Kiev – Ukraine

3 fascinerende kirker i Kiev som viser dig enestående arkitektur, smukke kupler og masser af guld. Deres skønhed og forskelligheder, vil give dig enestående oplevelser. De vil tage dig med tilbage i tiden, du vil gå under jorden i tunneller og se hele to steder, som er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. 

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

Saint Sophia katedralen

Den første af 3 fascinerende kirker i Kiev var vores besøg, til Saint Sophia katedralen. Den hvide kirke med guldkuplerne og de smukke grønne tage, fascinerede os allerede på afstand. En ortodoks kirke fra det 11 århundrede som i dag er optaget på UNESCO`s verdensarvsliste.

Lidt fakta om Saint Sophia Katedralen

 • Den er 41 meter lang, 29 meter bred og hovedkuplen er 28 meter.
 • Det første fundament blev lagt i 1037 og det tog to årtier at bygge den.
 • Den blev UNECSO World Hertiage Site i 1990.
 • Den er en af Ukraines 7 vidundere.
 • Den er Kievs mest kendte vartegn.
 • Den har 13 kupler.
 • Katedralens navn Sophia kommer fra græsk og betyder visdom.
 • Katedraler er kendt for sine mosaikker og fresker.
 • Katedralen har et separat klokketårn.

Vores oplevelse af Saint Sophia Katedralen

Guld, kupler og imponerende byggeri lød tiltrækkende og vi så frem til at opleve Kievs vartegn. Vi gik igennem en lille port, betalte for at komme ind på området og herefter åbnede synet sig. Et helt utrolig syn, der gjorde os begge tavse.

Sjældent har vi set en så smuk katedral, det skulle da lige være verdens største ortodokse kirke, Saint Sava Tempel i Beograd. Vi stod bare et øjeblik og gloede, sikkert med åben mund. Da den første betagelse havde lagt sig, fik vi tiden til at gå med at kigge på de andre turister. En fascination over hvordan der blev kæmpet om det helt rigtige billede. Vi så sågar en asiat ligger nede i en grøft.

Herefter gik vi indenfor og blev mødt af et smukt næsten guddommeligt lys, masser af guld og smukke vægmalerier. Der var helt stille, og vi måtte ikke tage billeder. Der var sat et par nonner på denne opgave. Opgaven som gik ud på at holde øje med om turisterne nu også lod være med det.

Et sidste kig, på det imponerende byggeri inden vi skulle videre og opleve den anden af 3 fascinerende kirker i Kiev. En kirke vi faktisk kunne skimte helt derude fra Saint Sophia Katedralen.

 • Entre DKK 5

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

St. Michael`s Golden Domed katedralen

Den anden af 3 fascinerende kirker i Kiev er St. Michael`s Golden Domed katedralen. Den blå bygning med alle guldkuplerne tiltrak os, derfor gik vi  af den boulevard fra Saint Sophia katedralen indtil vi stod foran den smukke bygning som vi nu skulle ind og opleve.

Lidt fakta om St. Michael`s Golden Domed katedralen

 • Det er et fungerede kloster.
 • Katedralen blev grundlagt fra 1108-13
 • I 1240 under den mongolske invasion blev klostret alvorligt beskadiget og katedralen forgyldte kuppel fjernet.
 • I det 1600 århundrede var et af Ukraines mest populære og rigeste kloster.
 • I 1930`erne rev man hele området ned men bevarede dog mosaikkerne.
 • Det blev besluttet at genopføre den ortodokse kirke i 1980èrne og i den nye katedral blev officielt åbnet i 1999.

Vores oplevelse af St. Michael`s Golden Domed katedralen

Det blå og alt guldet på kirken var dragende, så derfor ville vi helt sikkert besøge den. Vi blev mødt at smukke vægmalerier inden vi gik ind på området. Herinde var vi i et stort lukket område og kunne nu komme helt tæt på bygningen.

VI kunne godt se, at bygningen var ny og den så da også helt nymalet ud. Vi kiggede på de mange detaljer, søjlerne, og malerierne. Der var desuden pyntet med masser af blomster her i det tidlige forår. VI gik indenfor og kiggede på de smukke malerier, blev imponeret over alt guldet og satte os ned. Vi kiggede på alle dem som tændte et lys, bedte og nød stilheden inden vi forlod stedet.

Udenfor bygningen, blev vi dog mødt af en mindevæg med de sørgelige billeder, af alle de faldne fra en af mange konflikter og uroligheder i Kiev.

 • Entre: Gratis

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

Pechersk Lavra – Huleklosteret

Den tredje af 3 fascinerende kirker i Kiev, er Pechersk Lavra også kaldet huleklosteret. Det er et stort kompleks som siden grundlæggelsen af huleklosteret i 1051, har været et fremtrædende center for den ortodokse kristendom i Østeuropa.

Lidt fakta om Pechersk Lavra

 • Området et optaget på UNESCO`s verdensarvsliste.
 • Det er udnævnt som et af de syv vidundere i Ukraine.
 • Området indeholder talrige smukke arkitektoniske monumenter bl.a. et klokketårn, en katedral, 20 kirker og hulesystemerne.
 • Pilgrimme valfarter til stedet, som betragtes som meget helligt.
 • Der er et museum.
 • Der bor 100 munke i området
 • Munken Sant Antonij grundlagde klosteret i 1051
 • Området ligger oppe på en bakketop og i areal svarer det til 50 fodboldbaner.
 • Området huser 120 bygninger.
 • Gangene under huleklosteret ligger 5 meter under jorden.

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

Vores oplevleser af Pechersk Lavra – Huleklosteret

Vi havde som sådan ikke rigtig nogle forventninger til Pechersk Lavra. Vi vidste, det var optaget på UNESCO`s liste som bevaringsværdigt og havde egentlig regnet med, at vi bare skulle ned i nogle gange under en kirke men vi blev glædeligt overrasket. Det vidste sig, at der var så meget mere på området. Et område med en øvre og en nedre afdeling hvor selve klosteret lå.

Klokketårnet og Katedralen

Da vi trådte ind på området, blev vi bombarderet af den ene arkitektoniske perle efter den anden og både øjne og kamera kom på gevaldigt overarbejde. Det første vi stødte på, var det smukke firedelte klokketårn. Vi satte os på en bænk og nød de mange detaljer og den smukke udformning.

Lige ved siden af, lå den smukke katedral som imponerede med sine renhed for den var helt hvid og dekoreret med en masse detaljer og for at imponerede endnu mere, alle guldkuplerne. Vi gik indenfor og detaljerne og guldet blev ikke mindre fascinerende, herinde. Ret imponerende og vi var ikke i tvivl i det øjeblik. Dette sted var nummer et på vores liste over 3 fascinerende kirker i Kiev.

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

Turen fortsatte til det nedre område

Vi forsatte vores tur i det kuperede terræn og gik nu nedad. Vi stoppede ved et smukt udsigtspunkt, hvor vi kunne se hvor smuk Kiev var fra oven ligesom vi også havde oplevet i Botanisk have. Her fik vi også en god udsigt til staturen Moderland som med sine 102 meter viser en lidt aggressivt udseende kvinde som løfter et svær. En statue der lyser op fordi den er belagt med rustfrit stål.

Vi forsatte med at gå nedad. Vi var lidt i tvivl om hvordan vi kom ned i hulerne. Vi så, at vi kunne komme på en guide tur og herfra gå 93 trin ned til dem indefra. Det fravalgte vi og forsatte selv ude i det fri, hvor vi gik ned af en enorm og meget stejl bakke.

Vi tænke: Hmm den skal vi op ad igen!

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

Besøg i gangene

Endelig var vi nået derned og udenfor kirken sad der munk som fredfyldt sad og læste. Men nu skulle vi ned i de gange, så derfor gik vi indenfor. Vi blev indenfor i den lille kirke, mødt af et par nonner.

Vi spurgte: Hvad koster det at komme ned i gangene. Hun svarede: Et lys.

Vi købte et par lys for et par krone og fandt nedgangen. En smal dør viste os trapperne og vi gik ned ad de smalle snoede trapper og var kort tid efter helt nede i dybet. Der duftede kraftigt af bivoks fra de mange levende lys, som vi alle bar. Hernede i dybet var der proppet med mennesker som var en blanding af turister, nonner, munke og pilgrimme.

Vi kiggede på alle skyggerne, som fremkom på de hvidkalkede vægge og gik i gåsegang. Vi så glaskisterne med de 900 år gamle mumificerede munke, de grædende nonner og skeletterne. Det var ikke lige det vi havde forstillede os, vi ville se, da vi stod op om morgen. Spændende, anderledes og skræmmende men også fascinerende og stedet kan vel betegnes som Kievs grædemur. Efter lidt tid, fik vi lidt klaustrofobiske tendenser og gik op igen.

 • Entre: DKK 5 til hele området og DKK 25 for kamera.
 • Entre: Gratis til gangene men du skal købe et lys til et par kroner.

Bonusinfo: Vis respekt hvis du er kvinde og bær tørklæde. Tag de gode travesko på, for der er brosten og området er meget kuperet.

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine
3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

3 fascinerende kirker i Kiev

At Kiev bliver kaldt for de gyldens kuplers by, forstod vi efter vores besøg til 3 fascinerende kirker i Kiev. Den ene kirke – og eller katedral efter den anden strålede med sine smukke kupler. Vi syntes, at alle tre oplevelser var rigtig gode, men at se hele Pechersk Lavra – området, var for os en helt klar vinder. Det var storslåede, smukt og imponerende arkitektur og må være et must-see i Kiev.

3 fascinerende kirker i Kiev - Ukraine

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.

Annette Seier - OnTrip.dk

Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 77 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com

Du er altid velkommen til at kontakte os:
– SoMe: Facebook, Twitter, Instagram
– Mail: ontrip (a) outlook.com

Følg os på vores kommende rejse:

Det store Sydafrika Roadtrip
– Blyde River Canyon, Kruger, Eswatini, Garden Route og meget mere

Copyright OnTrip.dk – All rights reserved
Tekst og billeder må ikke gengives uden tilladelse.

Læs Privatlivspolitik

Translate »

Privacy Preference Center