Amishland i Lancaster – Pennsylvania, USA

Amishland i Lancaster blev besøgt, inden vi skulle afslutte vores road trip. Vi kørte forbi Amishland i området omkring Lancaster i staten Pennsylvania. Det er det ældste Amish område, hvor tusinder stadig bor og lever efter en århundrede års gammel livsstil. En livsstil der er meget anderledes og som vi gerne ville lære noget om.

Amishland i Lancaster – Pennsylvania, USA

Der er grundlæggende 10 ting vigtige ting som du skal vide om Amsih.

  1. Folket stammer oprindeligt fra Europa.
  2. Folket lever i små landsbysamfund bestående af 20-40 familier som ledes af en biskop, præster og diakoner. Erhvervene er landbrug, håndværk og tekstil som sælges uden for samfundet. De er tresproget og lærer engelsk i skolen. Hjemme taler de engelsk med tysk dialekt og under gudstjenesterne tales der tysk.
  3. De er imod teknologi så ingen tv, telefon, vaskemaskine, internet og bil. Dette betyder at arbejdet forgår med håndkraft, jorden dyrkes med plov og transport forgår med hestevogn. Elektronikken må dog godt benyttes så længe den ikke er i deres hjem. Kvinderne går i kjoler af hessian og mændene bærer seler og stråhat.
  4. Gudstjenesten forgår ikke i fællesrum eller en kirke med i et af deres hjem og gudstjenesten afsluttes med et måltid
  5. Der er ingen overordnet religiøs autoritet og hvert enkelt samfund bestemmer hvad der er tilladt og forbudt for medlemmeren. Så alt afhængig af samfundet, kan der være meget forskellige regler.
  6. En for alle, alle for en. Alle hjælper alle, både hvad angår økonomi eller pligter.
  7. Mændene lader sit hageskæg gro fra den dag de er blevet gift. Kvinderne må ikke klippe deres hår og det skal dækkes af en kyse.
  8. De unge teenager har en periode der hedder rumspringa fra de er 16 år og som varer indtil de bliver døbt som 19-22 år. I denne periode er de hverken under kirkens eller familiens opsyn. De kan drikke, date, have mobil og se tv. 80-90 % vælger efter denne periode at forblive amish.
  9. Familien er i centrum og børn ses som en gave. Det anses som skamfuldt hvis man ikke tager sig af de ældre.
  10. Siden 1.600 tallet har folket ikke bare overlevet med steget i befolkningstal. En af årsagerne er at de er børnerige og har en klar identitet.

Amishland i Lancaster – Pennsylvania, USA

Vores oplevelse i Amishland i Lancaster

Vi havde ikke kørt særlig længe i området, før vi så den første hestevogn. Dermed vidste vi, at vi nu var  i Amishland i Lancaster Det var en underlig oplevelse at køre på en vej, hvor der var en specielt vejbane som kun var beregnet til hestevogne.

Selvom vi flere steder så forretninger der solgte amish ting og nærmest lignede en almindelige souvenirbutik, var det ikke den oplevelse vi ville have. Vi ville have en mere autentisk en, så vi stoppede ved Farmers marked. Her kunne vi købe masser af madvarer – og eller indtage et måltid, på de mange fastfood lignede steder, der tilberedte mad. Et sted hvor der også var rig mulighed for at se rigtige amish folk og opleve deres speciale påklædning.

Amishland i Lancaster – Pennsylvania, USA

Amishland i Lancaster – Pennsylvania, USA

Drive- in bank

Vi som danskere kan selvom vi har besøgt USA mange gange, stadig synes at en drive-in bank er ret vildt. Her i Amishland  så vi det så hvor en hestevogn holdt på parkeringsområdet det var da ret vildt. Det er Ikke noget vi lige før havde oplevet og det var lidt uvirkelig.

Amishland i Lancaster – Pennsylvania, USA

Amishland i Lancaster – Pennsylvania, USA

Amishland i Lancaster

Vi nød rigtig meget at køre rundt i det smukke landskab og kigge på, et område hvor tiden var skruet flere århundreder tilbage. Vi oplevede også steder, hvor en amish familie boede side om side med en almindelig amerikansk. Det var en sjov observation, at se en hestevogn med plov det ene sted og ved siden af på nabogården, var der traktor samt masser af biler.

Det er svært for os at forstå, hvordan du kan leve uden teknologi. Vi tror ikke engang vi har fantasi til, hvordan det ville kunne lade sig gøre. Det er jo  i dag, næsten mere normen at vi kommunikere via alle de elektroniske medier vi har til rådighed, end at vi bare sidder og taler sammen.

For slet ikke at tale om ikke at kunne bruge bil eller f.eks. ikke have køleskab eller skulle vaske sit tøj i hånden. For os var det en meget spændende, men uvirkelige men også lærerige oplevelse at være i Amishland i Lancaster.

Amishland i Lancaster – Pennsylvania, USA

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.