POLIN Museum for de Polske Jøders Historie – Warszawa, Polen
POLIN Museum for de Polske Jøders Historie ligger i Warszawa og selvom navnet ikke ligefrem er særlig mundret, imponerer dette museum. Efter mange års tilløb fik det endelig åbnet dørene for offentligheden i 2013. POLIN-museet skal i dag hylde livet og ikke kun de døden ved, at vise at det jødiske samfund ikke kun er Auschwitz.
Bygningen
Samlingen indenfor på museet var enorm stor. Vores oplevelse startede allerede, da vi stod udenfor denne imponerende smukke bygning. Den er tegnet af de finske arkitekter Rainer Mahlamäki og Ilmari Lahdelma.
Museumsbygningen er i glas og hvor indgangspartiets klare glasfacade, kun bliver brudt af en bred og uregelmæssig åbning. Bruddet i glasfladen ved indgangspartiet, er en henvisning til jødernes passage gennem Det Røde Hav. Der hvor vandene skilles, da de flygtede fra slaveriet i Ægypten.
Da vi trådte indenfor i bygningen, blev vi overrasket. Udefra syntes den firkantet bygning måske en anelse kedelig eller måske ligefrem ordinær. Vi forventede, at det firkantet dermed også ville forsætte indenfor.
Men nej, indenfor var det alt andet end firkantet. Formerne var bølgende, væggene kurvede, store hvælvinger, sjove og anderledes lysindfald med en følelse af en bundløs indgang. Et meget imponerende byggeri, som vi var vilde med. Bygningen var for os, helt klar en oplevelse i sig selv.
Udstillingen på POLIN Museum for de Polske Jøders Historie
Der var på museet en kæmpemæssige udstilling som optog mere end 4.000 kvadratmeter og tog os med på en rejse. På rejsen blev vi præsenteret for de polske jøders historie, fra middelalderen og op til i dag. Denne rejse blev gjort spændende ved, at vi blev ført rundt ad forholdsvis smalle gange. Det med en vekselvirkning mellem små rum og store imponerende sale. Vi blev ledt op og ned i bygningen. Udstillingen var anderledes, medlevende og godt gengivet i ord samt billeder, måske lidt for mange ord.
Hvert nyt afsnit i museet overrasker og vi blev også ført gennem den spændende jødiske historie i kronologisk årstals orden. Vi kunne blandt andet opleve og se en jødisk gade. Den var utrolig godt lavet med ”rigtige” butikker og en brostensbelagt gade.
I modsætning til andre jødiske museer, vi har besøgt rundt om i verden, fyldte selve holocaust området relativt lidt. Det var egentlig lidt befriende. Der var rigtig meget information på POLIN Museum for de Polske Jøders Historie og fik lidt følelsen af, at blive overinformeret.
Der var meget at læse, hvis vi ville helt i dybden med alt. Men hvis du er meget interesseret i historien og gerne vil have det hele med, vil et besøg snildt kunne tage en hel dag ellers skal du nok regne med bruge 2-3 timer.
Det mener vi om vores oplevelse på museet
Vi syntes at det var spændende at besøge et nyt museum. Det var en anderledes opbygning, hvor tidligere tiders kedelige glasmontre med et lille skilt, heldigvis var ikke eksisterende. At opleve afvekslingen, at der var leget med lyset og den imponerende måde tingene bliver præsenteres for os på var spændende og dejlig nytænkende.
Selvom vi syntes at historien var meget bevægende, må vi dog indrømme, at der var bygningen, den smukke arkitektur og især de runde bølgende former, som imponerede os mest.
Bonus info
Udover den faste udstilling, er der desuden på POLIN Museum for de Polske Jøders Historie midlertidige udstillinger, informationscenter, legestue for børn, en butik og cafe. Der er også mulighed for at låne audio guide på engelsk.
- Billetpris: DKK 50
- Der er gratis adgang om torsdagen.
- Rejsetidspunkt december og januar.
- Du kan også besøge Neon Musuem i Wasrzawa – du kan her læse om vores oplevelse.
- Du kan også besøge Wasrzawa Rising Museum i Wasrzawa – læs om vores oplevelse her
Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.
Annette Seier - OnTrip.dk
Min store passion er at opleve verdens mangfoldighed, suge lærdom til mig, for bagefter at fortælle mine historier. Selvom min alder er 50+, har jeg masser af eventyrlyst og elsker at rejse ud i verden med min mand. Jeg har til dato besøgt 6 kontinenter og 79 lande. Du kan kontakte mig på OnTrip (a) outlook.com
6 Comments
Add comment Annuller svar
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Det ser spændende ud, det kan være at man skal slå vejen forbi når man engang kommer til Polen. Jeg kan godt forstå, at bygningen imponerede jer meget, den ser fed ud! Jeg hader også museer med et hav af skilte! Men vil hellere på anderledes museer, som fx opbygger en helt gade, det lyder alligevel lidt vildt!
Ja, egentlig er vi ikke de store museums mennesker men smuk arkitektur og innovative museer, det kan vi lide:-)Virkelig en fed bygning og vild måde de havde opbygget jødernes historie på. Ja, du skal da selvfølgelig et smut forbi, når du engang tager til Polen. Husk den gode “pris” som er gratis adgang om torsdagen 😉
Jeg er helt enig. Bygningen er det bedste. Var der med en gruppe museumsfolk, og vi lagde især mærke til den meget lille mængde faktiske genstande. Og at det interaktive elementer blot førte til mere læsning. De har ellers vundet som bedste museum. Ej, bedre med Rising Museum eller en byvandring med fokus på den jødiske historie.
Hej Sara, tak for besøg og kommentar 🙂
Jeg er glad for, at du er enig med os. Vi troede, at det bare var os der syntes at der var for meget læsning og for få genstande. Bygningen er dog helt magisk med alle dens buer, vinkler og farvespil. WOW
Ja, Rising er et meget bedre museum og at POLIN har vundet en pris undre mig. Jeg savnedes faktisk også mere omkring jøderne under 2. verdenskrig, for det fik de skøjtet hurtigt hen over, desværre.
/Annette
Jeg er lidt mere kritisk. Bygningen er kæmpestor, men den faste udstilling er kun i undergrunden. Der er utroligt få egentlige udstillingsgenstande, ( såkaldte eksponater) til at vise jøders og især de polske jøders kultur, deres daglige liv før 1939, deres skikke og religiøse liv.
Hvad er MATZE? Hvorfor skal der stå 2 tændte lys på middagsbordet om fredagen? Hvorfor er det husmoderen, der skal velsigne lysene, ellers kan sabbathen ikke startes med en måltid? Sådanne spørgsmål kan der stilles masser af, men man får ikke svar.
En kæmpestor museumsbygning, hvor en fast udstilling af museumssamlinger ikke findes, er for mig at se en strandet hval.
Samtidigt er der ikke mere end ca 1 km til et andet, ældre jødisk museum: Zydowski Instytut Historyczny = Jødisk Historisk Institut med meget rige samlinger af judaica, kunstsamlinger og arkivalier. Intet af det kan ses.
Hej Florek, tak for dit besøg og kommentar 🙂
Jeg kan godt følge din kritik. Vi talte faktisk også om bagefter, at vi manglede noget især mere nu tids historie og en del forklaringer. Så jeg kan helt klart følge dine tanker. Det som imponerede os mest var egentlig også bygningen, da vi interesserer os for arkitektur.
Jeg vidste faktisk ikke at der var et andet museum, så tak for tip. Det skal helt klart besøges næste gang turen går til Warszawa.
/Annette