12 oplevelser i South Dakota – USA

12 oplevelser i South Dakota som byder på smukke bjerge, prærier, spøgelsesbyer, nationalparker, masser af dyr og enorme skulpturer. En delstat i USA som er betagende, interessant, anderledes og som giver oplevelser til alle typer rejsende. Den er helt klart en af vores favorit stater.

12 oplevelser i South Dakota - USA

1. Badlands National Park

Den første af 12 oplevelser i South Dakota, er nationalparken Badlands. Her stiger den gamle havbund op til overfladen. Det giver nogle betagende flerfarvede sandstensformationer, en prærie der ligesom bliver slugt af havbunden og som desuden  har verdens rigeste fossiler aftryk.

I den 100.000 kvadratmeter park er der eroderede butter, tinder, slugter og toppe midt i den størst beskyttet prærie i USA. Butter er en klippeformation med meget stejle sider og en forholdsvis flad top. Et smukt natursceneri som også har et rigt dyreliv med bl.a. bisoner, hjorte, bighorns, præriehunde og bjerggeder.

En park med masser af vandrestier og en asfalteret vej gennem parken hvor du kommer helt tæt på naturen. Badlands National Park er en af delstatens South Dakotas højdepunkter.

12 oplevelser i South Dakota - USA

12 oplevelser i South Dakota - USA

2. Crazy Horse

Den anden af 12 oplevelser i South Dakota er Crazy Horse. Denne enorme statue er et livsværk, en drøm  og en hyldest til indianerhøvdingen Crazy Horse. I 1948 startede Korczak Ziolkowski sit projekt som skal ende med at være, verdens største skulptur, da han begyndte at sprænge klipperne i Black Hills.

Korczak Ziolkowski døde i 1982 men hans kone og børn forsatte projektet. Projektet går desværre meget langsomt, for menneskerne bag Crazy Horse har frabedt sig at modtage offentlige midler, men kun private donationer.

Et projekt som skal ende med en skulptur på 210 m. i bredden og 170 m i højden

På stedet er det muligt at se en film om projektet i besøgscentret og den omfattende udstilling.

12 oplevelser i South Dakota - USA

12 oplevelser i South Dakota - USA

3. Walls Drug Store

Den tredje af 12 oplevelser i South Dakota er Walls Drug Store. Et sted som du ser masser af reklameskilte for, på vejen dertil. Stedet har sågar en stor Dino ud mod vejen for at tiltrække kunderne.

Her er en hel gade som er blevet omformet til en ”gammel” westernby med cafeer, salooner og souvenirbutikker. Et sted der opstod i 1931 fordi mange rejsende kom forbi og man begyndte at tilbyde dem gratis isvand. Det var starten på en blomstrende forretning som den dag i dag, stadig tilbyder gratis isvand og kaffe for 5 cent.

12 oplevelser i South Dakota - USA

12 oplevelser i South Dakota - USA

4. Wind Caves National Park

Den fjerde af 12 oplevelser i South Dakota er Wind Caves National Park. En park med den kilometerlange hule, smukt bakket prærielandskab og skovklædte bjergskråninger.

En af USA’s ældste parker med den 248 kilometer lange hule med fascinerende kalcitformationer og som har det tætteste hulesystem i verden og som er verdens 7 længste.

I Parken er der masser af vandrestier og et rigt dyreliv med bl.a. bisoner, hjorte og præriehunde. Der er 250-400 bisoner i parken som er en ud af fire, som er fritgående og genetiske rene besætninger på offentlige arealer i Nordamerika.

Dette er bestemt en af South Dakotas perler.

12 oplevelser i South Dakota - USA

12 oplevelser i South Dakota - USA

5. Corn Palace

Den femte af 12 oplevelser i South Dakota er Corn Palace. Det er verdens eneste Corn Palace og det ligger i byen ligger Mitchell. Her står en østerlands bygning som er udsmykket med vægmalerier af forskellige afgrøder. Alle malerierne er lavet af kornsorter, majs og forskellige slags strå og som skifter hvert år.

The Corn Palace har til formål at være mødested for koncerter, sportsbegivenheder, udstillinger og lokale arrangementer. Hvert år er der Corn Palace Festival i byen, som bliver afholdt på høsttidspunktet i september.

En meget special bygning som du også kan se indenfor og som er gratis af besøge.

12 oplevelser i South Dakota - USA

6. Deadwood

Den sjette af 12 gode oplevelser i South Dakota er western- og minebyen Deadwood. En historisk by som ligger i de imponerende Black Hills.

En by som blev grundlagt i 1876 under guldfundene og det dengang lovløse samfund. Navne som den berygtede Wild Bill Hickok som var en revolvermand, blev skudt i byen. En by hvor man i dag mener, at det var lige præcis i deres bar at det skete.

Byen er fyldt med souvenirbutikker, barer og kasinoer for i Deadwood er hasardspil tilladt. Deadwood er i dag en by hvor folk tager til for at få god mad, spille og snuse til  den gamle westernhistorie.

Som en amerikaner sagde til os: Der er for langt herfra til Las Vegas, så byen er et godt alternativ. 

12 oplevelser i South Dakota - USA

12 oplevelser i South Dakota - USA

7. Custer State Park

Den syvende af 12 gode oplevelser i South Dakota er Custer State Park. En park som ligger i smukt prærielandskab hvor USA’s største flok af bisoner lever. Parken ligger i de magiske Black Hills.

Parken er statens største og har USA’s største flok af bisoner for her er der 1.300 fritlevende bisoner. Der er et Wildlife Loop på ca. 28 kilometer, 200 kilometer asfalteret vej, 4 søer og hele 2 besøgscentre.

En park hvor du med garanti vil se en eller flere af de smukke bisoner. Du vil enten opleve dem meget tæt på din bil, se dem enkeltvis på afstand eller måske i en enorm flok. En park hvor der også lever masser af andre dyr og som er gudesmuk.

12 oplevelser i South Dakota - USA

12 oplevelser i South Dakota - USA

8. Black Hills

Den ottende af 12 oplevelser i South Dakota er Black Hills. I de sorte bjerge er der masser af søer og imponerende højder. Vejene i bjergene er en kombination af tunneller, hårnålesving og historiske broer

Black Hills har fået sit navn fordi bakkerne, opnår et mørkt udseende, når de på afstand, bliver dækket af alle træerne.

Der er to Scenic Ruter i bjergene.

  • Den ene er Needles Highway som er på 22 kilometer. Vi har 3 gange forsøgt at køre denne strækning men hver gang har vejen været lukket. Strækningen er kendt for sin meget snævre envejs tunnel.
  • Den anden er Iron Mountain Road som er på 27 kilometer. Her køres der op og ned ad bjergene, igennem envejs tunneller, over broer og den havde masser af hårnålesving. Broerne er historiske og bygget af træ. De er spiralformet og bliver derfor kaldt Pigtail Brigdes. På slutningen af ruten, hvis du kører fra Custer State Park, vil du kunne skimte Mount Rushmore i det fjerne.
  • Det kan du læse mere om lige her. 

12 oplevelser i South Dakota - USA

12 oplevelser i South Dakota - USA

9. Mount Rushmore

Den niende af 12 oplevelser i South Dakota er Mount Rushmore. Her er de 4 præsidenthoveder hugget ud i klipperne i Black Hills. De er ikoniske og det bliver det ikke mere amerikansk hvor alt bare er større.

De fire præsidenthoveder ved Mount Rushmore er fra venstre George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln og de skal repræsentere de første 150 år af De Forende Staters historie.

De 18 meter høje skulpturerne er skabt af Gutzon Borglum og vi kan som danskere være stolte, for han er af dansk oprindelse.

Husk at besøge den nærliggende rasteplads, for her kan du se George Washington i profil.

12 oplevelser i South Dakota - USA

12 oplevelser i South Dakota - USA

10. Dignity of Earth and Sky

Den tiende af 12 gode oplevelser i South Dakota er Dignity of Earth and Sky og den er helt gratis. På en rasteplads ved frakørsel 263 og 265  Interstate 90 ved byen Chamberlain, står der en statue af en smuk indianerkvinde. Den er en gave som blev givet til delstaten i forbindelse med dens 125års jubilæum

Hun står smukt med traditionelt indiansk tøj, bærende en stort sjal. Den 15 meter høje statue er lavet af rustfrit skål og kostede USD 1 million. I sjalet er der indsat 128  glasdiamanter i blålige nuancer, der bevæger sig i vinden.

Hun står højt oppe og har en helt utrolig fin udsigt over Missouri River. En smuk og imponerende statue som bestemt er værd at besøge.

12 oplevelser i South Dakota - USA

12 oplevelser i South Dakota - USA

12 oplevelser i South Dakota - USA

11. Buffalo Gab

Den  ellevte af 12 oplevelser i South Dakota er spøgelsesbyen Buffalo Gab.  Byen blev grundlagt i 1877 og i 1885 var det er jernbanespor for Fremont,Elkhorn og Missouri Valley Railroad – linjen. Dengang boede der 1.200 mennesker i byen. I dag bor der 116 mennesker.

I de første år var det en af ​​de største byer i South Dakota, men en indbygger sparkede til en lanterne, og den brændte byen ned til grunden. Byen kom sig aldrig helt tilbage og blev aldrig genopbygget til sin tidligere storhed.

Byens navn kommer fra et hul vest for byen, der beskyttede bøffelbesætninger i tidligere tider. Selvom Buffalo Gap brændte ned flere gange, er der en række historiske bygninger, der stadig står der.

Der er bl.a. stadig kirken, saloonen, rådhuset og postkontoret.

Det er en sjov og anderledes oplevelse, for byen er lidt skræmmende men ind imellem de forladte bygninger, lever der mennesker i normale huse. Det er bestemt en by der er værd at opleve.

12 oplevelser i South Dakota - USA

12 oplevelser i South Dakota - USA

12 oplevelser i South Dakota - USA

12 oplevelser i South Dakota - USA

12.Spearfish Canyon scenic byway

Den sidste og tolvte af 12 oplevelser i South Dakota er Spearfish Canyon scenic byway. Her er der tusind meter høje kalkstenspalisader i nuancer af brunt, pink og gråt til højre og venstre for Highway 14A, mens det snor sig gennem den 30 kilometer lange slugt. En slugt hvor gran-, fyrte-, asp-, birke og egetræer klæber sig til bjergskråningerne imens den lille bæk, danner en naturlig vej gennem kløften.

Spearfish Creek ligger langs canyonbunden og her fra vejen, er der let adgang til vandfald som f.eks. det smukke Bridal Veil Falls. Vi var så heldige, at opleve vandfaldet i det tidlige forår, hvor det var frosset. Et utrolig smukt syn.

Det var en utrolig smuk naturoplevelse, af køre denne vejstrækning nede i bunden af en kløft imens klipperne tårnede sig op over hovederne på os. Vi kan godt forstå at mange scener til filmen “Dances With Wolves” er optaget på dette sted.

12 oplevelser i South Dakota - USA

12 oplevelser i South Dakota - USA

12 oplevelser i South Dakota - USA

12 oplevelser i South Dakota - USA

Bonusinfo

Hvis du er motorcykel interesseret, ligger motorcykelbyen Sturgis også i South Dakota.

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER