Rejsetanker om Polen

Vores rejsetanker om Polen, et land med et umiddelbart gråt indtryk men vi har vi altid haft nogle fantastiske dage, når vi har besøgt Polen. Vi har gennem årene været tre gange i Warszawa, en enkelt gang i Krakow og Gdansk. Selvom det har været koldt, meget koldt med minusgrader ned til – 20, har vi nydt vores besøg. 

Rejsetanker om Polen

Polen den sovende kæmpe

Polen er et stort land og med næsten 40 mio. indbyggere. En sovende kæmpe i Europa som nu tordner frem mod moderne tider, efter at være kommet ud af Sovjets mangeårige jerngreb. I dag, vil du opleve at de nye meget ambitiøse højhuse, kæmper om at få plads i Warszawa. De tidligere tiders lavere grå kedelige betonbyggeri, som der stadig er masser af og som vi normalt forbinder med Østeuropa, er ved at blive udkæmpet.

Samtidig med at Polen er et land der, værner om sin historie, med en flot gammel bymidte især i Krakow men også de restaureret i Warszawa og Gdansk og de mange imponerende mindesmærker. Virkelig kontrastfyldt.

Rejsetanker om Polen

Hovedstaden Warszawa er i dag moderne

Warszawa er i dag, ved at blive en moderne europæisk by med tilhørende luksushoteller. Der er masser af shoppings muligheder og de sædvanlige amerikanske kæder som Starbucks og Burger King har også holdt deres indtog.

Den tidligere meget tunge, grå og kedelige by er nu blevet et spændende sted at opholde. Du ser i dag masser af ambitiøst byggeri i stål og glas. Warszawa er virkelig vågnet op og virker som en hovedstad som skal indhente alle de år, hvor den ikke kunne udvikle sig frit.

Rejsetanker om Polen

Transport i Polen

Transportsystemet er velfungerende i både Warszawa, Gdansk og Krakow. Den nye metro i Warszawa har givet byen et løft, selvom der i bybilledet stadig ses masser af busser og sporvogne.  Den offentlige transport gøres til priser, som vi danskere slet ikke kan huske længere – 1 zones billetter til ca. DKK 6. Taxaer er der også masse af og igen her, får du rigtig meget for pengene. Vi kunne køre 10 km. for omkring DKK 50.

Rejsetanker om Polen

Polen er billig

Generelt er Polen, på trods af snart mange år indenfor EU, stadig et billigt rejseland. Priserne har selvfølgelig fået et løft op, men mange ting er stadig meget billige i Polen. De fleste ting er ca. 1/3 billigere end i Danmark ofte billigere.

Polen blev i 2013 kåret, som det land i Europa, hvor du som turist fik mest for sine pengene og et land med rigtig gode billige hotelværelser.

Rejsetanker om Polen

Polen er ved at åbne sig

Det er som turist rimeligt nemt at finde rundt også selvom bogstaverne på skiltene, mange steder er russiske. Vi følte, at Polen nu endelig er ved at komme ud af sin mangeårige offerrolle. Befolkningen føltes mere udadvendte, nysgerrige og spørgende end vi tidligere har oplevet.

Den tidligere meget lukkethed og ofte negative holdning overfor turister, er nu blevet vendt til nysgerrighed. De prøver at kommunikere på engelsk, også selvom det ikke forekommer dem naturligt. Ordet “service” er blevet en del af det “nye” Polen og vi har oplevet en hel fantastisk service under vores ophold.

Det “gamle” Polen, viser sig dog stadig i den meget kedelige påklædning og de ikke særlig indbydende supermarkeder, som ligner Netto på en meget dårlig dag. De grå og grimme boligkvarterer afslørede også det gamle Polen.

Hvad var det lige der skete med hattene? Polen må kunne kåres som det land, hvor der bæres flest grimme hatte.

Rejsetanker om Polen

Mad og attraktioner

I vores rejsetanker om Polen skal den polske madkultur selvfølgelig nævnes. Landet hører ikke til blandt verdens bedste køkkener ,må vi jo erkende. Polske madoplevelserne er oplevelser, der passende kan blandes med den voksende andel af internationale køkkener, Vi besøgte bl.a. den gode italienske restaurant Parmizzano’s, der ligger på Marriott Hotel og vi fik en rigtig god nytårsmiddag på Meza Restaurant på Hilton Warzawa. I Gdansk, var vi desuden heldige og havde tre rigtig gode madoplevelser. 

Vi har haft stor fornøjelse eller det har været meget oplysende, at besøge nogle af Polens imponerende museer. Især museet det Europæiske Solidaritet Center i Gdansk, imponerede os. Selvom der var utrolig vemodigt at opleve uhyrlighederne i Auschwitz og Birkenau er det en del af historien, En historie som aldrig skal gentage sig.

Der er nu en ting vi er uforstående overfor eller vel nærmeste blev lidt irriteret over. Når vi har besøgt Polen over nytåret er der stadig JULEMUSIK. Hvem gider stadig at høre på julemusik til sin morgenmad den 5 januar? Ja – vi gider ikke og underligt at de ansatte slet ikke selv bliver irriteret.  Julemusik der bare spiller de samme numre igen og igen til langt ind i januar.

Rejsetanker om Polen

Rejsetanker om Polen

Rejsetanker om Polen

I vores rejsetanker om Polen må vi sige at vi glæder vi os meget over udviklingen. Polen bliver bestemt et land der bliver spændende at følge. Med den korte rejsetid fra Danmark er Polens hovedstad og de smukke byer Krakow og Gdansk bestemt et gensyn værd.

Rejsetanker om Polen

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.