Rejsetanker om Polen

Rejsetanker om Polen, et land med et umiddelbart gråt indtryk men vi har vi altid haft nogle fantastiske dage, når vi har besøgt Polen. Vi har gennem årene været tre gange i Warszawa, en enkelt gang i Krakow og Gdansk. Selvom det har været koldt, meget koldt med minusgrader ned til – 20, har vi nydt vores besøg.

Warszawa, Polen

Rejsetanker om Polen

Polen den sovende kæmpe

Polen er et stort land og med næsten 40 mio. indbyggere. En sovende kæmpe i Europa som nu tordner frem mod de moderne tider, efter at være kommet ud af Sovjets mangeårige jerngreb. I dag vil du opleve de nye meget ambitiøse højhuse kæmper i dag om at få plads i Warszawa. De tidligere tiders lavere grå kedelige betonbyggeri som der stadig er masser af og som vi normalt forbinder med Østeuropa.

Samtidig med at Polen er et land der, værner om sin historie, med en flot gammel bymidte især i Krakow. Warszawa med sin restaureret gamle bydel og de imponerende mindesmærker.

Warszawa, Polen

Warszawa er i dag moderne

Warszawa er i dag ved at blive en moderne europæisk by med tilhørende luksushoteller. Der er masser af shoppings muligheder og de vanlige amerikanske kæder som Starbucks og Burger King har holdt deres indtog.

Den tidligere meget tunge, grå og kedelige by er nu blevet et spændende sted at opholde. Du ser i dag masser af ambitiøst byggeri i stål og glas. Warszawa er virkelig vågnet op og virker som en hovedstad som skal indhente alle de år, hvor den ikke kunne udvikle sig frit.

Warszawa, Polen

Warszawa, Polen

Transport i Warszawa

Transportsystemet er velfungerende i både Warszawa og Krakow. Den nye metro i Warszawa har givet byen et løft, selvom der i bybilledet stadig ses masser af busser og sporvogne som dermed satte sit præg i bybilledet.

Den offentlige transport gøres til priser, som vi danskere slet ikke kan huske længere – 1 zones billetter til ca. DKK 6. Taxaer er der også masse af og igen her, fik vi rigtig meget for pengene. Vi kunne køre 10 km. for omkring DKK 50.

Rejsetanker om Polen

Polen er billig

Generelt er Polen, på trods af snart mange år indenfor EU stadig et billigt rejseland. Priserne har selvfølgelig fået et løft op, men mange ting er stadig meget billige i Polen. De fleste ting er ca. 1/3 billigere end i Danmark.

Polen blev i 2013 kåret, som det land i Europa, hvor du som turist fik mest for sine pengene og et land med rigtig gode billige hotelværelser.

Warszawa, Polen

Polen er ved at åbne sig

Det er som turist rimeligt nemt at finde rundt også selvom bogstaverne på skiltene mange steder er russiske. Vi følte, at Polen nu endelig er ved at komme ud af sin mangeårige offerrolle. Befolkningen føltes mere udadvendte, nysgerrige og spørgende end vi tidligere har oplevet.

Den tidligere meget lukkethed og til tider negative holdning overfor turister var nu blevet vendt til nysgerrighed. De prøver at kommunikere på engelsk, også selvom det ikke forekommer dem naturligt. Ordet “service” er blevet en del af det “nye” Polen og vi har oplevet en hel fantastisk service under vores ophold.

Det “gamle” Polen viste sig stadig i den meget kedelige påklædning, de ikke særlig indbydende supermarkeder, der lignede Netto på en meget dårlig dag. De grå og grimme boligkvarterer afslørede også det gamle Polen.

Hvad var det lige der skete med hattene? Polen må kunne kåres som det land, hvor der bæres flest grimme hatte.

Warszawa, Polen

Mad og attraktioner

I vores rejsetanker om Polen skal den polske madkultur selvfølgelig nævnes. Landet hører ikke til blandt verdens bedste køkkener må vi jo erkende. Madoplevelserne er en oplevelse, der passende kan blandes med den voksende andel af internationale køkkener, Vi besøgte bl.a. den gode italienske restaurant Parmizzano’s, der ligger på Marriott Hotel og vi fik en rigtig god nytårsmiddag på Meza Restaurant på Hilton Warzawa.

Vi har haft stor fornøjelse eller det har været meget oplysende at besøge nogle af Polens imponerende museer. Selvom der var utrolig vemodigt, at opleve uhyrlighederne i Auschwitz og Birkenau er det en del af historien, En historie som aldrig skal gentage sig.

Der er nu en ting vi er uforstående overfor eller vel nærmeste blev lidt irriteret over. Når vi har besøgt Polen over nytåret og det er JULEMUSIK. Hvem gider stadig at høre på julemusik til sin morgenmad den 5 januar? Ja – vi gider ikke og underligt at de ansatte slet ikke selv bliver irriteret.  Julemusikken bare spiller de samme numre igen og igen til langt ind i januar.

Rejsetanker om Polen

Rejsetanker om Polen

I vores rejsetanker om Polen må vi sige at vi glæder vi os meget over udviklingen. Polen bliver bestemt et land der bliver spændende at følge. Med den korte rejsetid fra Danmark er Polens hovedstad og den smukke historiske Krakow, bestemt et gensyn værd.

Polen den sovende kæmpe er i en rivende udvikling.

Følg rejsebloggen OnTrip.dk på FACEBOOK, INSTAGRAM og TWITTER.